UPDATE #NOW

Γαλλία: Σχολεία έστειλαν στο σπίτι τους μαθήτριες που φορούσαν αμπάγια


JTeam

8 Σεπτεμβρίου 2023

Γαλλία: Σχολεία έστειλαν στο σπίτι τους μαθήτριες που φορούσαν αμπάγια
Getty Images
Οι μαθήτριες που φόρεσαν αμπάγια στο σχολείο την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, επέστρεψαν σπίτι τους

Στα τέλη Αυγούστου, έγινε γνωστό πως οι μαθήτριες στη Γαλλία δεν θα μπορούν να φορούν αμπάγια (ένα παραδοσιακό μακρύ φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα) πλέον στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας. Ο Υπουργός Παιδείας της Γαλλίας το ανακοίνωσε και ο νέος νόμος τέθηκε, όπως τελικά είδαμε, σε ισχύ από τις 4 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, σχολεία στη Γαλλία ζητούν από τις μαθήτριες που εμφανίζονται στο σχολείο φορώντας την αμπάγια, να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να αλλάξουν ρούχα, καθώς περίπου 300 κορίτσια εμφανίστηκαν με το ένδυμα αυτό για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Τα περισσότερα από τα κορίτσια συμφώνησαν στη συνέχεια να αλλάξουν με άλλα ρούχα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια πάνω από 15 χρονών, εμφανίστηκαν στο σχολείο με το απαγορευμένο, πλέον, ένδυμα

Τα περισσότερα κορίτσια συμφώνησαν στη συνέχεια να ντυθούν διαφορετικά και μπόρεσαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Σε σύγκριση με τα 12 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η απαγόρευσή της είχε μεγάλη αποδοχή. Ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και στάλθηκαν στο σπίτι τους. Η συνέχεια προβλέπει διάλογο με τις οικογένειές τους και αν η συζήτηση δεν εξελιχθεί ομαλά, οι μαθήτριες θα αποκλειστούν.

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει ήδη τη χρήση στολής ή συγκεκριμένου ενδυματολογικού κώδικα στα σχολεία. Ωστόσο, υπάρχει και νομική αμφισβήτηση από ομάδα που εκπροσωπεί ορισμένους μουσουλμάνους, και πρόκειται να οδηγηθεί στα δικαστήρια αργότερα σήμερα.

Η Γαλλία είναι γνωστή για την αυστηρότητά της σε θέματα θρησκείας και οτιδήποτε αφορά το κράτος, όπως τα δημόσια σχολεία και τα κτίρια που της ανήκουν. Η μαντήλα απαγορεύτηκε το 2004. «Όταν μπαίνεις σε μία τάξη, δεν θα πρέπει να αναγνωρίζεις τη θρησκεία του μαθητή, μόνο και μόνο από την εμφάνισή του. Αποφάσισα ότι η αμπάγια δεν μπορεί να φορεθεί πλέον στα σχολεία», ανέφερε ο Υπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ τον Αύγουστο, μετά από μήνες συζητήσεων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η αμπάγια είναι σύμβολο του μουσουλμανισμού και απλώς τεστάρει την ανοχή των Γάλλων πολιτών. «Το σχολείο είναι ένα ιερό μέρος». Το 2010, η Γαλλία αποφάσισε ότι οι μαντήλες που καλύπτουν και το πρόσωπο πρέπει να απαγορευτούν. Απόφαση που προκάλεσε την οργή της κοινότητας των Μουσουλμάνων, που μετρά 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η Γαλλία δεν συμφωνεί γενικά με τα θρησκευτικά σύμβολα ή οτιδήποτε παραπέμπει σε αυτά. Απαγόρευσε τον χριστιανικό σταυρό στα σχολεία και δεν θέλει η θρησκεία να μπαίνει εμπόδιο στη μόρφωση. Αυτό που πυροδότησε όμως την απαγόρευση της αμπάγια ήταν ο αποκεφαλισμός του δασκάλου Σαμουέλ Πατύ το 2020, επειδή έδειξε στους μαθητές καρικατούρες του Προφήτη Μοχάμεντ. Αν και η θρησκεία δεν πρέπει να εμπλέκεται στη μόρφωση, η απαγόρευση ενός ρούχου είναι καταπάτηση του δικαιώματος του να φοράς αυτό που σε εκφράζει.