UPDATE #NOW

Μαρόκο: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί - Προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες


JTeam

10 Σεπτεμβρίου 2023

Μαρόκο: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί - Προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες
Anadolu Agency / Getty Images
Τριήμερο εθνικό πένθος για το Μαρόκο, με έντονους φόβους για το που θα φτάσει ο αριθμός των νεκρών

Εικόνες ολέθριας καταστροφής έρχονται από το Μαρόκο, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 2.000. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά τα τελευταία 24ωρα, ενώ ο σεισμός των 6,8 ρίχτερ που χτύπησε την πόλη, είναι ο φονικότερος των τελευταίων 60 χρόνων της χώρας.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Μαρόκου, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.012 και 2.059 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων 1.404 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια στιγμή, Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), εκτίμησε ότι ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύχτα της Παρασκευής ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Το Μαρόκο κήρυξε χθες Σάββατο τριήμερο εθνικό πένθος. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί για τη μεταφορά πόσιμου νερού, τροφίμων, σκηνών και κουβερτών στις πληγείσες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής (Πορτογαλία, Ισπανία).

Το μέγεθος της καταστροφής από τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο