UPDATE #NOW

Χαβάη: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα - Η τρίτη μέσα στο 2023


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2023

Χαβάη: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα - Η τρίτη μέσα στο 2023
Είναι η τρίτη ηφαιστειακή έκρηξη, μετά από εκείνη του Ιανουαρίου και του Ιουνίου, από τις αρχές του έτους

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, το ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης άρχισε να εκρήγνυται ξανά, με λάβα να εκχύνεται από έναν από τους κρατήρες του. Σύμφωνα με το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης, η έκρηξη ξεκίνησε γύρω στις 15:15 (τοπική ώρα) την Κυριακή στον κρατήρα Halema'uma'u στην καλντέρα στην κορυφή του ηφαιστείου Κιλαουέα.

Είναι η τρίτη ηφαιστειακή έκρηξη, μετά από εκείνη του Ιανουαρίου και του Ιουνίου, από τις αρχές του έτους

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κιλαουέα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στο νησί και έχουν γίνει αρκετές εκρήξεις από το 2020. Πριν την έκρηξη, σημειώθηκε «μια περίοδος έντονης σεισμικότητας και ταχείας διόγκωσης της κορυφής του». Η τωρινή κατάσταση δεν είναι ωστόσο επικίνδυνη για τους πολίτες, τουλάχιστον προς το παρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Μετά την έκρηξη, εκφράστηκαν ανησυχίες για τα σωματίδια που μπορεί να κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. «Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση σε αυτά τα ηφαιστειακά σωματίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και των ματιών» ζήτησαν οι αρχές.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, η λάβα βγαίνει μέσα από τον κρατήρα, αλλά η δραστηριότητα έχει πλέον περιοριστεί.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών της Χαβάης (ΗΕΜΑ), η έκρηξη «δεν απειλεί λόγω λάβας τις τοπικές κοινότητες»

Να σημειωθεί πως το Κιλαουέα είναι το «νεαρότερο» και με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ηφαίστειο του νησιού, αλλά και ένα από τα πιο ενεργά του κόσμου, «ξυπνώντας» αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια.