UPDATE WHAT'S NEW

7 βραβεία για την ΙΚΕΑ στα φετινά Red Dot Design Awards


28 Μαΐου 2019

pe719013.jpg

H ΙΚΕΑ, εταιρία του ομίλου FOURLIS, τιμήθηκε και φέτος για τον σχεδιασμό των προϊόντων της, με 7 συνολικά βραβεία στα Red Dot Design Awards, έναν από τους κορυφαίους θεσμούς βραβείων σχεδίασης παγκοσμίως. Ανάμεσα στα προϊόντα που διακρίθηκανείναι οι φούρνοι FINSMAKARE, ο απορροφητήρας FOKUSERA, το φωτιστικό γραφείου SVALLET και ο καναπές εξωτερικού χώρου BRUSEN.

Ο απλός αλλά κορυφαίος σχεδιασμός της σειράς φούρνων FINSMAKARE, σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητά και την ευκολία που προσφέρουν, κέρδισαν την ψήφο των κριτών στον πιο σημαντικό διαγωνισμό σχεδιασμού προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, ο φούρνος μικροκυμάτων με αερόθερμο FINSMAKAR είναι ένας φούρνος που συνδυάζει, άψογα, τα μικροκύματα και τον αέρα σε μία συσκευή, μετατρέποντας το καθημερινό μαγείρεμα… σε παιχνίδι! Ο φούρνος με αερόθερμο και λειτουργία πυρόλυσης/ατμού FINSMAKARE είναι ιδανικός για όσους μαγειρεύουν πολύ, με ευρύχωρο εσωτερικό πίνακα ελέγχου αφής και λειτουργία αυτο-καθαρισμού, ενώ η λειτουργία ατμού κάνει το φαγητό νόστιμο, διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά του.

Ο απορροφητήρας FOKUSERA ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του και τη βαρύτητα που δόθηκε στις λεπτομέρειες που βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη. Τοποθετείται εύκολα και διαθέτει ταινία φωτισμού LED για ομοιόμορφο φωτισμό με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το φωτιστικό SVALLET, είναι ένα όμορφο, λιτά σχεδιασμένο, με χαρακτήρα και προσωπικότητα φωτιστικό, ένας «πραγματικός φίλος για το γραφείο», όπως αναφέρει ο σχεδιαστής του, Henrik Preutz. Αποτελείται από δύο μόνο τμήματα, ώστε να είναι πολύ εύκολο να συναρμολογηθεί και να μεταφερθεί, ενώ ταυτόχρονα να είναι προσιτό για όλους. Στη χώρα μας θα είναι διαθέσιμο τον Αύγουστο.

Αφορμή για τη βράβευση του τριθέσιου καναπέ εξωτερικού χώρου BRUSEN στάθηκε ο όμορφος σχεδιασμός του, σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητά του. «Ήθελα να δημιουργήσω έναν ανθεκτικό και διακοσμητικό καναπέ που να ταιριάζει τέλεια με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο BRUSEN είναι ιδανικός για χαλάρωση αλλά για άλλες δραστηριότητες, όπως γεύμα στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Ο μεταλλικός σχεδιασμός του, με τα ανοίγματα, τον κάνει να γίνεται ένα με το χώρο, ενώ με κάποια μαξιλάρια του προσδίδετε μια προσωπική πινελιά, αλλά και μεγαλύτερη άνεση», δήλωσε ο σχεδιαστής Ola Wihlborg.

Η Evamaria Rönnegård, επικεφαλής σχεδιασμού στην ΙΚΕΑ «Είτε σχεδιάζουμε ένα φωτιστικό, είτε έναν καναπέ, είτε μια ηλεκτρική συσκευή, μπορούμε να πετύχουμε υψηλής ποιότητας σχεδιασμό και τελικό προϊόν όταν λαμβάνουμε υπόψη τη μορφή, τη λειτουργικότητα, την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την προσιτή τιμή».

Η επίσημη παρουσίαση των νικητών στα Red Dot Awards θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου 2019 στο Essen της Γερμανίας στο Θέατρο Aalto, ένα κτίριο όπερας που έχει σχεδιαστεί από τον Alvar Aalto.

Τα φετινά βραβεία που έλαβε η ΙΚΕΑ έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά σειρά διακρίσεων στα Red Dot Awards, όπως η σειρά καναπέδων DELAKTIG, με την υπογραφή του παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή Tom Dixon και οι προσόψεις ντουλαπιών KUNGSBACKA (2018), η σειρά τραπεζιών LISABO και η φορητή επαγωγική εστία TILLREDA (2016) καθώς και το φωτιστικό οροφής IKEA PS 2014, ένα σχέδιο του David Wahl (2015) μεταξύ άλλων.