«Συζητώντας με την Ιστορία»: Μένουμε_σπίτι και απολαμβάνουμε 11 θησαυρούς της Ελληνικής Επανάστασης

Πέμπτη 26 Μάρτιος 2020

Μένουμε_σπίτι και ερχόμαστε πιο κοντά στην ιστορία! Αυτό τουλάχιστον, προσπαθεί να επιτύχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να εμπλουτίσει τις ιστορικές μας γνώσεις. «Συζητώντας με την Ιστορία», είναι ο τίτλος των σύντομων "περιπάτων", στους οποίους μας καλεί με την κάμερα ενός τηλεφώνου, για τις μέρες και τον χρόνο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μέσα στο σπίτι μας. 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 199 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, το ΥΠΠΟΑ παραδίδει στο κοινό υλικό ανεκτίμητης αξίας. Ειδικότερα, παρουσιάζει με την κάμερα ενός τηλεφώνου, έντεκα μικρούς θησαυρούς που εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οργανισμό εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, φύλακα της ιστορικής μνήμης του Αγώνα.

Έντεκα δίλεπτα βιντεάκια καταγράφουν έντεκα κειμήλια μνήμης από την Ελληνική Επανάσταση. Ο επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν παρουσιάζει την αίθουσα του Κοινοβουλίου, τη χάρτα του Ρήγα, τα εμβληματικά κειμήλια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του, το ξύλινο αγαλματίδιο της συμφιλίωσης, ακρόπρωρα από καράβια προεπαναστατικά με ονόματα αρχαίων ηρώων, την παιδούλα στο ταφικό μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, την περικεφαλαία του Λόρδου Βύρωνα, τις υδατογραφίες του Λούντβιχ Κέλμπεργκερ, αξιωματικού στον στρατό του Όθωνα, που απεικονίζουν την Ελλάδα αμέσως μετά την Επανάσταση, το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το 1844, και τέλος τα λιτά ξύλινα καθίσματα του πρώτου Βουλευτηρίου, στο Ναύπλιο, αψεγάδιαστο μάρτυρα της πενίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτος.

Το νεοκλασικό μέγαρο επί της οδού Σταδίου 13, που ξεκίνησε να κτίζεται τον Αύγουστο του 1858 για να στεγάσει τη Βουλή των Ελλήνων.

Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Κάλκος, το 1863, τροποποίησε τα αρχικά σχέδια. Το Μέγαρο της Βουλής ολοκληρώθηκε το 1871. Στα έδρανα που κατασκεύασε ο ξυλουργός Σακελλαρίου κάθισαν οι πατέρες του έθνους επί εξήντα χρόνια, ως τη μεταφορά του Κοινοβουλίου στα Παλαιά Ανάκτορα, το 1935.  Η παλιά Βουλή παραχωρήθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, για να στεγαστεί το  Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1882 με σκοπό τη συλλογή μνημείων της Παλιγγενεσίας. Η "Έκθεσις Μνημείων του Ιερού Αγώνος", σηματοδότησε την πρώτη επίσημη παρουσία της, το 1884. Οι οικογένειες των αγωνιστών παραχώρησαν στην Εταιρεία τα ιστορικά τους κειμήλια. Όταν τελείωσε η έκθεση, τα  περισσότερα δωρήθηκαν στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, αποτελώντας τη ζωντανή μνήμη της Επανάστασης του 1821.

Όλα τα βίντεο βρίσκονται στο κανάλι YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCHbv1zHdljxGvkHeV3tERtw/videos?view_as=subscriber) και στα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.