VIDEO

Η Ευρώπη ξανά στη δίνη του κορωνοϊού: Η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλλουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα


Εύα Καραμπάτσου

29 Οκτωβρίου 2020

Η Ευρώπη ξανά στη δίνη του κορωνοϊού: Η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλλουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, ολόκληρη η ήπειρος είναι στο «κόκκινο», με γεμάτα νοσοκομεία και εντατικές και βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε νέα lockdown στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 χτυπά με σφοδρότητα τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα και χιλιάδες νεκρούς. Η Ευρώπη καταγράφει πια περισσότερα ημερήσια κρούσματα από την Ινδία, την Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί.

Ως πότε; Η απάντηση είναι μία: Ως το εμβόλιο ή το φάρμακο. Μέχρι τότε, αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είναι να προστατευόμαστε, φορώντας μάσκα, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και εφαρμόζοντας τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης θα εισέρχονται σε καθεστώς lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, μάσκες παντού, περιορισμό των συγκεντρώσεων, τηλεργασία και περιορισμούς μετακινήσεων. Ολοένα και πιο δραστικά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού λαμβάνουν οι χώρες, καθώς το δεύτερο κύμα δείχνει τα «δόντια» του, καταρρίπτοντας απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων. 

https://youtu.be/2pGeygj0v4Y

Η Γαλλία, με διάγγελμα του Emmanuel Macron προς τον λαό της Γαλλίας, ανακοίνωσε εθνικό lockdown, το δεύτερο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με περιορισμούς στις μετακινήσεις, στη νυχτερινή κυκλοφορία, στις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία. Νωρίτερα, η Γερμανία είχε ανακοινώσει την επιβολή μερικού lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, ενώ στην Ιρλανδία έχει ήδη επιβληθεί εθνικό lockdown έξι εβδομάδων.

Σε κλοιό μέτρων και η Ελλάδα, φυσικά, με τα κρούσματα χθες να ξεπερνούν τα 1.500! Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Μέχρι και πριν έναν μήνα, τα νέα κρούσματα που καταγράφονταν, ήταν μερικές εκατοντάδες στις πολυπληθείς χώρες και κάποιες δεκάδες στις χώρες με λιγότερο πληθυσμό. Μέσα σε έναν μήνα, οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτοξεύθηκαν και μαζί τους και οι αριθμοί των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των επιπλοκών του φονικού ιού.

https://youtu.be/NMre6IAAAiU

Για το θέμα του “απαγορευτικού” ή lockdown, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως πρόκειται για ένα δίλημμα, στο οποίο συγκρούονται η Δημόσια Υγεία και η Οικονομία. Όταν, όμως, δεν είναι διαθέσιμα τα θεραπευτικά μέσα και τα εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και κοινωνικές ανισότητες.

To 2020 είναι πραγματικά μία από τις δυσκολότερες χρονιές της ιστορίας. Καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία για την οποία λίγα είναι γνωστά, με τους νοσούντες και τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο άνθρωπος παλεύει ενάντια σ’ έναν τέτοιον εχθρό. Κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε!

Πηγή φωτογραφίας: The Paris Photographer