WELL BEING

Γνωρίζετε ότι οι ώρες ύπνου μπορούν να καθορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών;


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Δεκεμβρίου 2019

Γνωρίζετε ότι οι ώρες ύπνου μπορούν να καθορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών;

Γνωρίζατε ότι οι ώρες ύπνου θα μπορούσαν να καθορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών; Σύμφωνα με μια μελέτη, η διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ενός ατόμου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε; 

Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει άμεσα την ψυχική και σωματική σας υγεία και την ποιότητα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικότητας, της συναισθηματικής ισορροπίας, της καρδιακής σας υγείας, του βάρους και πολλών άλλων. 

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation (NSF), η κατάλληλη διάρκεια ύπνου για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες έχει ως εξής: 

Νεογέννητα (0 έως 3 μήνες): 14 έως 17 ώρες κάθε μέρα 

Βρέφη (4 έως 11 μήνες): 12 έως 15 ώρες 

Νήπια (1 έως 2 ετών): 11 έως 14 ώρες 

Προσχολικά (3 έως 5 έτη): 10 έως 13 ώρες 

Παιδιά σχολικής ηλικίας (6 έως 13 ετών): 9 έως 11 ώρες 

Έφηβοι (14 έως 17 ετών): 8 έως 10 ώρες 

Ενήλικες (18 έως 64 ετών): 7 έως 9 ώρες 

Ενήλικες (άνω των 65 ετών): 7 έως 8 ώρες

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of American College of Cardiology ανέλυσε τις συνήθειες ύπνου 461.347 ατόμων ηλικίας 40-69 ετών. Εξέτασε επίσης τα ιατρικά αρχεία των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων ύπνου και των συνηθειών τους για πάνω από 7 χρόνια. Οι ερευνητές κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνους που κοιμήθηκαν 6 έως 9 ώρες. Ομοίως, όσοι κοιμόντουσαν περισσότερο από 9 ώρες είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.


Για άτομα με γενετική προδιάθεση  στις καρδιακές παθήσεις, ο ύπνος έξι έως εννέα ώρες κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών. Συνεπώς, τα ευρήματα ανέφεραν ότι η διάρκεια του ύπνου σε 6 έως 9 ώρες κάθε νύχτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 18% σε άτομα με υψηλές πιθανότητες εμφάνισης λόγω της γενετικής τους δομής. 

Οι υγιείς συνήθειες ύπνου συνδέονται με την υψηλότερη απόδοση, τη διάθεση, τη μάθηση και τη μνήμη. Ομοίως, οι κακές συνήθειες ύπνου έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξημένο κίνδυνο νέων και προηγούμενων αναπνευστικών παθήσεων, δυσμενείς επιπτώσεις στο σωματικό σας βάρος, ανώμαλα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών ανάπτυξης και της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Ορισμένες συμβουλές για ποιοτικό ύπνο 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές εάν θέλετε να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο

Αποφύγετε την έκθεση σε τεχνητό φως, ειδικά κοντά στην ώρα για ύπνο. 

Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

Αποφύγετε την άσκηση λίγες ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Αποφύγετε το φαγητό και το ποτό, ιδιαίτερα το αλκοόλ και τα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη τρόφιμα τις ώρες πριν τον ύπνο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.