Το 62% των γονιών παθαίνουν burn out από το άγχος, σύμφωνα με έρευνα - 3 tips που θα σε βοηθήσουν

Freepik

Ούτε οι γονείς μπορούν να ξεφύγουν από το άγχος

Ας μην γελιόμαστε, το άγχος υπάρχει επί μονίμου βάσεως στην καθημερινότητά μας σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε. Οι υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τη «μάχη» που δίνουμε με τον χρόνο και την ανάγκη μας να τα κάνουμε όλα καλά και γρήγορα, έχουν ως συνέπεια να μας καταβάλει το άγχος σε σημείο που να μην μπορούμε να ελέγξουμε όσα νιώθουμε. 

Τι συμβαίνει, όμως, όταν είσαι γονιός και εκτός από εσένα και τις υποχρεώσεις σου είσαι υπεύθυνη και γι’ άλλο ένα, δύο ή ακόμα και τρία πλάσματα σε αυτό τον πλανήτη. Τότε, τα πράγματα δυσκολεύουν και η κατάσταση πολλές φορές φτάνει ή και ξεπερνάει τα όριά μας. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ιατρικού Κέντρου Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, το 62% των γονιών αισθάνονται εξαντλημένοι από τις ευθύνες που φέρει ο ρόλος τους.

Οι αυξημένες απαιτήσεις και τα γεμάτα προγράμματα, πολλές φορές οδηγούν τους γονείς στην απομόνωση, διότι δεν έχουν ενέργεια και έτσι είναι σε θέση να κοινωνικοποιηθούν και να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους, μετά από μια γεμάτη ημέρα με τα παιδιά και τις υποχρεώσεις. Ακόμα, η συσσωρευμένη πίεση και το συνεχόμενο άγχος, μπορούν να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία του γονέα.

Πριν, λοιπόν, η κατάσταση που βιώνεις φτάσει στο τελευταίο στάδιο, πρέπει να πάρεις - γι’ ακόμα μια φορά - την κατάσταση στα χέρια σου και να υιοθετήσεις αυτές τις τρεις συμβουλές που θα διαβάσεις παρακάτω, καθώς θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος σου και κατ’ επέκταση να λειτουργείς καλύτερα μέσα στην καθημερινότητά σου.

Τα 3 tips που θα σε σώσουν από το burn out

1.Μοιράσου τις σκέψεις σου

Οι γονείς συνηθίζουμε να έχουμε στο κεφάλι μας αμέτρητες σκέψεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης. Εμπιστεύσου έναν άνθρωπο που νοιάζεσαι και σε νοιάζεται και ξέρεις πως θα σε ακούσει με προσοχή και θα σε συμβουλέψει. Το να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας είναι ανακουφιστικό και χαλαρωτικό. Ίσως αν δεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική, να καταλάβεις ότι δεν έχουν την ίδια σημασία που πιστεύεις. Βάλε προτεραιότητες και μέτρο σε ό,τι κάνεις. Είναι ένας άνθρωπος και τίποτα παραπάνω.

2.Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Το να θέτουμε καθημερινά στόχους και να προσπαθούμε να τους φέρουμε εις πέρας όσο η εβδομάδα ή ο μήνας «τρέχουν» είναι πολύ καλό και βοηθητικό, ωστόσο αν το παρακάνουμε το αποτέλεσμα μπορεί να μας βαρύνει αντί να μας ηρεμήσει. Η οργάνωση είναι πολύ σημαντική για τη ζωή μας, όταν όμως θέτουμε στόχους και έχουμε προσδοκίες που είναι πέρα από τις δυνατότητές μας και τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, τότε δημιουργούμε ένα επιπλέον πρόβλημα στον εαυτό μας. Ένα βήμα τη φορά, έναν στόχο τη φορά.

3.Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Όσο απαιτητικό κι αν είναι το πρόγραμμά σου, όσα πράγματα κι αν έχεις να κάνεις με τα παιδιά σου, όσα έγγραφα κι αν πρέπει να παραδώσεις στη δουλειά σου, μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου. Βρες λίγο χρόνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα και αφιέρωσέ τον αποκλειστικά σε εσένα, κάνοντας πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη. Αυτό μπορεί να είναι ένα μισάωρο ύπνου, ένα μασάζ, μια βόλτα στο πάρκο, το γυμναστήριο, το διάβασμα του βιβλίου που σε περιμένει καιρό τώρα ακουμπισμένο στο κομοδίνο σου, το Netflix ή απλά το να κοιτάς το ταβάνι σου. Κάνεις τα πάντα για τους άλλους. Τώρα πάτα παύση και κάνε κάτι για τον εαυτό σου. Θα δεις αμέσως πως η ενέργεια και η διάθεσή σου θα αλλάξουν.
 

Αφού διάβασες για τη διαχείριση του άγχους, είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.