WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε μια κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο


1 Ιουλίου 2019

abigail-keenan-99c5lrayxpq-unsplash.jpg

Τουλάχιστον ένα άτομο στα δέκα θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια κρίση πανικού, που συνήθως προκαλείται από κάποιον στρεσογόνο παράγοντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν για πρώτη φορά κρίση πανικού στην ηλικία των 20 με 25 ετών. Ενώ αυτή η κατάσταση είναι δυο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Τι είναι όμως μια κρίση πανικού και πώς εκδηλώνεται; Τα βασικά συμπτώματα της κρίσης είναι η ξαφνική ζάλη, η έλλειψη αέρα και το αίσθημα ότι οι παλμοί σας χτυπάνε πολύ γρήγορα. Νιώθετε έναν ακραίο φόβο που μπορεί να σας παραλύσει.

Διαβάστε εδώ: Πώς το κατοικίδιο μας μπορεί να γίνει η ψυχοθεραπεία στα καθημερινά μας προβλήματα

Εάν πάθετε κρίση πανικού στο σπίτι είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείτε, γιατί βρίσκεστε σε οικείο περιβάλλον. Όμως τι γίνεται εάν σας συμβεί σε δημόσιο χώρο;  Όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι οι δημόσιες κρίσεις πανικού τείνουν να είναι πιο δυσάρεστες, από αυτές που συμβαίνουν στο σπίτι. Το στίγμα και η αμηχανία μπορούν να χειροτερέψουν την κρίση, γιατί εκείνη τη στιγμή οι περισσότεροι ντρέπονται να επιστήσουν την προσοχή στον εαυτό τους.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε εάν πάθετε κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο

Κρατήστε ένα "κουτάκι ηρεμίας" στην τσάντα ή στο αυτοκίνητό σας.

Εάν γνωρίζετε ότι είστε επιρρεπείς σε κρίσεις πανικού που συμβαίνουν έξω από το σπίτι σας, να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε μαζί σας ό,τι σας βοηθάει για να επιβραδύνετε την αναπνοή σας και να συνδεθείτε με το παρόν. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πέτρες

Αιθέρια έλαια

Ένα βραχιόλι ή κολιέ

Ένα βιβλίο ζωγραφικής

Βρεθείτε σε ασφαλές μέρος.

Μια επίθεση πανικού μπορεί να παραλύσει το σώμα σας, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να βγείτε από το πλήθος ή να βρείτε  ένα ασφαλές, ήσυχο σημείο. Όταν συμβαίνει αυτό, κάντε το καλύτερο δυνατό για να μετακινήσετε το σώμα σας και να εντοπίσετε ένα χώρο που είναι σχετικά απαλλαγμένος από θόρυβο και έχει λιγότερα ερεθίσματα από ένα δημόσιο μέρος.  Επίσης να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές και να χρησιμοποιείτε άλλα εργαλεία αντιμετώπισης για να διαχειριστείτε την επίθεση πανικού.

Διαβάστε εδώ: 8 απλά πράγματα που οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν στη ζωή τους

Ζητήστε βοήθεια αν το χρειάζεστε.

Η κρίση πανικού μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να το χειριστείτε μόνοι σας. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον που βρίσκεται κοντά σας.  Επειδή αυτός που θα σας βοηθήσει πιθανότατα δεν θα γνωρίζει πώς να χειριστεί την κρίση πανικού, γι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο να γράψετε σε μια κάρτα συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει.

Χαλαρώστε τον εαυτό σας όπως θα κάνατε στο σπίτι.

Εάν είστε σε δημόσιο χώρο προσπαθήστε να  χαλαρώσετε επιβραδύνοντας την αναπνοή σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές από το διάφραγμα και σκεφτείτε κάτι ευχάριστο.

Οι επιθέσεις πανικού σε δημόσιο χώρο μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, ειδικά αν είστε απροετοίμαστοι και μόνοι. Γνωρίζοντας τεχνικές για το πώς να αντιμετωπίσετε την κρίση, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να ξεπεράσετε την κρίση πολύ πιο εύκολα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.