WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς το lockdown δεν θα βλάψει την ψυχική μας υγεία


6 Δεκεμβρίου 2020

Πώς το lockdown δεν θα βλάψει την ψυχική μας υγεία

Αυτό που βιώσαμε πριν μερικούς μήνες, το βιώνουμε ξανά αυτές τις ημέρες. Όλα είναι κλειστά, εστιατόρια, μπαρ, μαγαζιά, κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα…και φυσικά όλοι μένουμε σπίτι. 

Οι ειδικοί μας ζητούν να αποφύγουμε τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, να εργαστούμε από το σπίτι αν είναι δυνατόν και γενικά να μειώσουμε όσο μπορούμε τις εξόδους μας. Από την άλλη όμως μεριά η κοινωνική επαφή είναι μια τόσο θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη, που μπορεί να υποφέρουμε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά χωρίς αυτήν.

Φυσικά, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της απομόνωσης και της μοναξιάς, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί τώρα. Η απομόνωση είναι ο φυσικός χωρισμός από άλλους ανθρώπους, ενώ η μοναξιά είναι μια συναισθηματική κατάσταση που νιώθετε ότι είστε μόνοι. Αυτά τα δυο είναι στενά συνδεδεμένα αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η μοναξιά σχετίζεται έντονα με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές του ύπνου, ανοσοαπόκριση. Από τη σκοπιά της ψυχικής υγείας, οι μοναχικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος.

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να είναι μόνοι τος. Όταν αισθανόμαστε άγχος, έχουμε μια φυσική τάση να θέλουμε να βρεθούμε με άλλους ανθρώπους. Ακόμα και οι εσωστρεφείς το αισθάνονται.

Ένας λοιπόν από τους μεγαλύτερους κινδύνους, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπως αυτή, είναι η τάση να χαθείτε στην αρνητική σκέψη και να μην μπορείτε να εκφράσετε λεκτικά τους φόβους σας. Όμως στόχος της κοινωνικής απόστασης αυτές τις μέρες είναι να είστε χώρια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά όχι μόνοι. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να το κάνετε.

Επικοινωνήστε με άλλους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ψηφιακή επικοινωνία είναι τόσο διαδεδομένη όσο η προσωπική επικοινωνία. Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν εργαλεία επικοινωνίας για να έχετε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με τα άτομα που επιθυμείτε. 

Κάντε ουσιαστικά πράγματα. 

Ο συνεχής έλεγχος των τελευταίων ενημερώσεων για την πανδημία  πιθανώς δεν είναι τόσο παραγωγικός για την ψυχική σας υγεία. Αντ 'αυτού, βρείτε άλλες ασχολίες, όπως να ξεκινήσετε το διάβασμα ενός βιβλίου, να φτιάξετε ένα παζλ, να στολίσετε το σπιτι. 

Ασχοληθείτε με το κατοικίδιό σας. 

Εάν έχετε κατοικίδιο ζώο, θυμηθείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να βασιστείτε σε αυτό για συντροφικότητα. Η επαφή με τον τετράποδο φίλο σας αυξάνει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, δυο ορμόνες που συμβάλλουν στην αύξηση της διάθεσης και στην ανακούφιση του στρες. Σε περιόδους κοινωνικής απόστασης, το χάιδεμα της γάτας ή του σκύλου σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα παρηγορητικό. 

Διατηρείστε την αίσθηση του χιούμορ σας.

Συνεχίστε να στέλνετε memes στους φίλους σας. Μην σταματήσετε να παρακολουθείτε πραγματικά ανόητες ταινίες. Είναι εντάξει να γελάτε με κάποιες πτυχές της κατάστασής που ζούμε. Μην αστειεύεστε ποτέ εις βάρος κάποιου άλλου, αλλά συνεχίστε να χαμογελάτε. Φυσικά αυτό που μας συμβαίνει είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι άρρωστοι και άνθρωποι που πεθαίνουν. Αλλά για να τα βγάλετε εις πέρας είναι σημαντικό να διατηρήσετε το χιούμορ σας. Η ικανότητα της ανθρωπότητας να κάνει χιούμορ για οτιδήποτε είναι ένα από τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά της. 

Ασκηθείτε. 

Βγείτε για τρέξιμο ή για ποδήλατο. Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, στο άγχος και σε πολλά ακόμη. Ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει τη συνολική διάθεση. Δεν είναι ανάγκη να είστε φανατικοί οπαδοί της άσκησης για να δείτε τα αποτελέσματα. Η μέτρια άσκηση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την άσκηση σαν εργαλείο για να νιώσετε καλύτερα.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.