7 πρωινές συνήθειες για να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου

pexels

Ξεκίνα τη μέρα σου, βάζοντας σε προτεραιότητα την πιο σημαντική σχέση στη ζωή σου- αυτή με τον εαυτό σου.

Αν νιώθεις πως το πρωινό ξύπνημα είναι δυσβάσταχτο, δεν είσαι η μόνη. Το ξυπνητήρι χτυπάει και μαζί κι ένα σωρό αρνητικές σκέψεις που προσπαθείς να αφήσεις πίσω στο μαξιλάρι την ώρα που σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Μάταια όμως, καθώς σε ακολουθούν στον δρόμο μέχρι το γραφείο και σου κρατούν συντροφιά για το υπόλοιπο της μέρας. 

Αν κάθε πρωί που ξυπνάς, τα βλέπεις όλα μαύρα, οι ειδικοί καταλήγουν πως αυτό που χρειάζεται να εντάξεις στην πρωινή σου ρουτίνα, είναι συνήθειες, μέσα από τις οποίες θα δείξεις λίγη παραπάνω αγάπη και φροντίδα στον εαυτό σου. Πώς; Ακολουθώντας τα 7 παρακάτω tips των ειδικών ψυχικής υγείας. 

1. Αφιέρωσε 5' στον διαλογισμό

Ο διαλογισμός βοηθάει να αδειάσεις το μυαλό σου από περιττές σκέψεις και να επανεστιάσεις την προσοχή σου στο παρόν. Ξέκλεψε 5' κάθε πρωί για να διαλογιστείς, εστιάζοντας στην αυτοαγάπη και την αυτοφροντίδα αλλά και στην εσωτερική σου δύναμη. 

Σύμφωνα με την θεραπεύτρια και τη συγγραφέα, Kristin Meekhof του A Widow’s Guide to Healing: «Ο πρωινός διαλογισμός σου προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας. Κατά τη διάρκεια της μέρας, κάθε φορά που νιώθεις πολύ άγχος, μπορείς να επαναφέρεις στο μυαλό σου όλη αυτή την ενδυνάμωση που νιώθεις κάθε πρωί». 

2. Φτιάξε το κρεβάτι σου

Μπορεί να σου φαίνεται η πιο βαρετή διαδικασία κάθε πρωί αλλά όπως αναφέρει η ψυχολόγος από την Atlanta, Rebecca Leslie: «Η μέρα ξεκινά με επιτυχία αφού έχεις θέσει προτεραιότητες».

Και όταν η μέρα ξεκινά με επιτυχία, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό είναι πολύ βοηθητικό για τη διάθεσή σου την υπόλοιπη μέρα, ανεβάζοντας παράλληλα τα επίπεδα της αυτοεκτίμησής σου. 

3. Σκέψου ένα μέρος που σε κάνει χαρούμενη

Μπορεί να είναι η θάλασσα, το βουνό, ένα νησί, ένας προορισμός που λατρεύεις να επισκέπτεσαι, μια διαδρομή που έκανες κάποτε με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Επαναφέροντας εικόνες που κάποτε σε έκαναν χαρούμενη, επαναφορτίζεις ουσιαστικά τις μπαταρίες σου. 

«Δείχνεις την απαραίτητη φροντίδα στον εαυτό σου και μαθαίνεις να ακούς τις ανάγκες του», αναφέρει η ψυχολόγος από τη Glendale της California, Regine Muradian. Για να ονειρευτείς το μέρος που θες, κλείσε τα μάτια σου και σκέψου πού θα ήθελες να είσαι τώρα για να νιώσεις καλά. 

4. Εστίασε σε κάτι που σε κάνει να νιώθεις ευγνωμοσύνη

Όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για κάτι, βελτιώνεται αυτομάτως η ψυχολογία και η αυτοεκτίμησή μας. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Lia Mancao από την California: «Δείξε ευγνωμοσύνη για κάτι στην αρχή της ημέρας και θα γεμίσεις με τα πιο θετικά vibes».

5. Πάρε μια βαθιά ανάσα

Οι βαθιές ανάσες προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία. Όποτε κάτι σε ανησυχεί και σε προβληματίζει, αφιέρωσε τουλάχιστον ένα λεπτό κάθε πρωί, αναπνέοντας βαθιά. 

Αυτό σύμφωνα με την ψυχολόγο Nekeshia Hammond, θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στο παρόν και να μειώσεις το στρες.

6. Κάνε λίγο stretching πριν σηκωθείς από το κρεβάτι

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Madeline Lucas: «Μικρές ασκήσεις τεντώματος πριν σηκωθείς από το κρεβάτι μπορεί να είναι πολύ ευεργετικές για την ψυχολογία σου για το υπόλοιπο της ημέρας».

Όπως προσθέτει: «Αυτή η μικρή πράξη αυτοαγάπης επικοινωνεί με ολόκληρο το σύστημά σου και την ψυχή σου».

7. Ευχαρίστησε το σώμα σου

Μόλις ξυπνήσεις, αφιέρωσε μερικά λεπτά, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το σώμα σου και όλα όσα σου προσφέρει. «Είναι εξαιρετικά ευεργετικό όταν νιώθεις απελπισία και απόγνωση ή όταν δεν σου αρέσει η εξωτερική σου εικόνα», σημειώνει η Neha Chaudhary, υπεύθυνη του BeMe Health

«Όταν εστιάζεις σε όλα όσα σου προσφέρει το σώμα σου καθημερινά, αναθεωρείς τον τρόπο που το βλέπεις, διώχνοντας μακριά όλες τις αρνητικές σκέψεις. Έτσι κατακλύζεσαι μόνο με θετικά συναισθήματα και αγάπη για αυτό που είσαι».

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.