WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Pleasanteeism: Η τοξική εργασιακή συμπεριφορά που κάνει κακό στην ψυχική μας υγεία


JTeam

19 Ιουνίου 2022

Pleasanteeism: Η τοξική εργασιακή συμπεριφορά που κάνει κακό στην ψυχική μας υγεία
pexels
Αν προσπαθείτε να κρύβετε πάντα τον θυμό ή τον εκνευρισμό σας στη δουλειά, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε πως υπάρχει συγκεκριμένος όρος γι' αυτό

Pleasanteeism. Ομολογουμένως δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ αυτόν τον όρο, μέχρι τη στιγμή που πέσαμε πάνω σε ένα ξένο άρθρο που ήταν αφιερωμένο στην ανάλυσή του.

Όλοι θέλουμε να συμπεριφερόμαστε άψογα στο εργασιακό περιβάλλον που ανήκουμε και να ευχαριστούμε πάντα τους συναδέλφους μας αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει άμεση επιρροή στην ψυχική μας υγεία; Δεν είναι καθόλου κακό να θέλουμε να φερόμαστε πάντα επαγγελματικά αλλά όταν καταπνίγουμε τα συναισθήματά μας, όπως θυμό, λύπη ή στρες, διακατεχόμαστε από pleasanteeism και αυτό κάνει σίγουρα πολύ κακό στην υγεία μας.

To να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας μπορεί να γίνει εξαιρετικά καταστροφικό γιατί ουσιαστικά αρνούμαστε στον εαυτό μας να αισθανθεί και να εκφράσει ένα μέρος από αυτά. Κάπως έτσι τα συναισθήματα αυτά επιστρέφουν διογκωμένα και μας κάνουν να νιώθουμε εξουθενωμένοι χωρίς να καταλαβαίνουμε το γιατί.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Gemma Leigh Roberts: «Όταν φοράμε συνέχεια ένα "γενναίο προσωπείο", παρατείνουμε το ήδη υπάρχον στρες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί. Όταν αρνούμαστε κατ' επανάληψη να διαχειριστούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις εργασιακές μας επιδόσεις αλλά παράλληλα επηρεάζει τη σωματική μας υγεία ενώ πολύ συχνά μας οδηγεί στην κατάθλιψη».

Ο όρος pleasanteeism υφίσταται επειδή φοβόμαστε την κριτική που μπορεί να προκύψει από την εκδήλωση κάθε μας συναισθήματος, αποφεύγοντας έτσι την ειλικρίνεια.

Αν θέλετε να αλλάξει όλο αυτό, για αρχή αναγνωρίστε τι αισθάνεστε πραγματικά, στη συνέχεια μιλήστε σε κάποιον και θέστε όρια όταν οι άλλοι τα υπερβαίνουν. Μαζί με όλα αυτά, είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας, ακόμη κι αν αυτό είναι αντίθετο με τη γνώμη των άλλων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.