Το παιδί σου είναι όλη μέρα στο κινητό; Πώς θα το περιορίσεις

Freepik

Οι ειδικοί εξηγούν πώς πρέπει να διαχειριστούμε τη σχέση του παιδιού μας με το κινητό

Με την πάροδο των χρόνων όλο και αυξάνεται ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη του κινητού τους. Οι γονείς φαίνεται πως αδυνατούν να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο, που πλέον ξεκινάει από τις τάξεις του Δημοτικού. Μία νέα μελέτη που έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Pew έδειξε τι πιστεύουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά για τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη. 

Το φθινόπωρο του 2023 εξετάστηκαν 1.453 έφηβοι ηλικίας 13-17 ετών και οι γονείς τους. «Κάναμε μερικές ερωτήσεις στους γονείς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και, στη συνέχεια, τους ζητήσαμε από το παιδί τους να καθίσει στον υπολογιστή και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Έτσι, είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε τις απαντήσεις των ίδιων των εφήβων με τις απαντήσεις των γονιών τους», ανέφερε ένας από τους ερευνητές.

Τι πιστεύουν τα παιδιά για τη χρήση του κινητού

Σχετικά με τα αποτελέσματα τώρα, το 38% των εφήβων υποστήριξαν ότι περνούν πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες, το 51% ανέφερε ότι ο χρόνος που περνάει μπροστά από την οθόνη είσαι όσος χρειάζεται, ενώ το 74% δήλωσε ότι αρκετές φορές νιώθουν χαρούμενοι, όταν δεν έχουν το κινητό στα χέρια τους. Το 44% είπε ότι νιώθει άγχος, όταν δεν έχει το κινητό επάνω του.

Οι περισσότεροι έφηβοι ισχυρίστηκαν ότι τα οφέλη της χρήσης κινητού υπερτερούν σε σχέση με τα αρνητικά στοιχεία, ωστόσο η έρευνα έρχεται να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση. Το 69% των εφήβων ανέφερε ότι τα κινητά διευκολύνουν την ενασχόληση με χόμπι, ενώ το 39% υποστήριξε ότι δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων μεταξύ των παιδιών. 

Κι ενώ το θέμα σχετικά με τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση παραμένει περίπλοκο, η έρευνα παρουσιάζει και τι σκέφτονται οι γονείς, βλέποντας τα παιδιά τους να είναι κολλημένα σε μια οθόνη, αντί να παίζουν με τους φίλους τους στο πάρκο. Η πλειονότητα των γονέων, το 76%, είπε ότι η χρήση του κινητού από τα παιδιά τους ήταν σημαντική προτεραιότητα ή κορυφαία προτεραιότητα. Αντίθετα, οι γονείς των παιδιών 13-14 ετών ισχυρίστηκαν ότι ακόμα μπορούν να ελέγξουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά με το κινητό τους. 

Όταν οι γονείς ρωτήθηκαν αν έχουν μπει στη διαδικασία να ψάξουν τα κινητά των παιδιών τους, ώστε να είναι σίγουροι για τις πλοηγήσεις τους, οι μισές απαντήσεις ήταν θετικές και οι μισές αρνητικές. Να σημειωθεί, πως οι μισοί γονείς από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστήριξαν ότι περνούν αρκετό χρόνο στα κινητά τους. 

Πώς να περιορίσεις τον χρόνο που περνά το παιδί σου με το κινητό του

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι οι άνθρωποι - ανεξαρτήτου ηλικίας - πρέπει να μειώσουν τον χρόνο που περνούν με το κινητό τους, αφήνοντας για λίγο τα χέρια τους ελεύθερα. Κι αν για το κομμάτι των γονιών αυτό είναι μια προσωπική ευθύνη, στο κομμάτι των παιδιών υπάρχει λύση. 

Αρχικά, οι γονείς πρέπει να θέσουν ξεκάθαρα όρια πως την ώρα του φαγητού και την ώρα του ύπνου όλες οι οθόνες κλείνουν. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η οικογένεια θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για την ημέρα της, ενώ, όταν φτάσει η ώρα για τον ύπνο, η ποιότητα αυτού θα είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι ήταν πριν, όταν δηλαδή έπαιρνε ο ύπνος τα παιδιά με το κινητό στο χέρι.

Ακόμα, ένας καλός τρόπος για να απομακρύνεις το παιδί σου από το κινητό του, είναι να το γράψεις σε δραστηριότητες. Ποδόσφαιρο, χορός, ενόργανη κι ό,τι άλλο σκεφτείς, μπορούν να αλλάξουν αυτή την κακή συνήθεια του παιδιού σου, διότι θα περνά πολύ ελεύθερο χρόνο στις δραστηριότητές του κι όχι άπραγα μπροστά από το κινητό. Επίσης, πρέπει να επικοινωνήσουμε στο παιδί μας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία του η συνεχόμενη χρήση του κινητού του, ειδικά σε αυτή την ηλικία. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.