WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

"Racismo en Mexico": ένα πείραμα για το ρατσισμό


16 Μαΐου 2014

Το συγκεκριμένο πείραμα που θα δείτε παρακάτω έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Η πρώτη φορά ήταν το 1930 όπου σχεδιάστηκε από τους ψυχολόγους Κenneth και Μamie Clark, σε μία προσπάθεια να μετρήσουν τις εγγενείς προκαταλήψεις παιδιών προσχολικής ηλικίας. H επανάληψη του συγκεκριμένου πειράματος έγινε ως μέρος της εκστρατείας κατά του ρατσισμού  "Racismo en Mexico"  για να αναδείξει τα βαθιά προβλήματα της μεξικανικής κοινωνίας. Αν και όλοι ξέρουμε πως τα προβλήματα αυτά απασχολούν όλους μας.

Παιδιά σχολικής ηλικίας βρίσκονται μπροστά από δύο κούκλες. Οι κούκλες είναι ίδιες με μόνη διαφορά ότι η μία έχει λευκό δέρμα και η άλλη μαύρο δέρμα. Τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις του ερευνητή. Για παράδειγμα, "Ποια κούκλα είναι πιο όμορφη;", "Σε ποια κούκλα μοιάζεις περισσότερο;" ή "Ποια κούκλα είναι πιο καλή;".  Είναι απίστευτο που τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν την κούκλα με τη λευκή επιδερμίδα ακόμη κι αν τα ίδια έχουν πιο σκουρόχρωμα δέρμα. Αυτό όμως που σοκάρει είναι οι απαντήσεις των παιδιών όταν καλούνται να αιτιολογήσουν την επιλογή τους. Δείχνουν με τον πιο άμεσο τρόπο πως ο ρατσισμός αναπαράγεται και μεταδίδεται σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Σαφώς, το βίντεο δείχνει ένα μέρος της έρευνας και της μελέτης που έγινε αλλά νομίζουμε πως αρκεί για να κατανοήσουμε όλοι το μέγεθος του προβλήματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.