WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακολουθήστε το διατροφικό πλάνο των ποδοσφαιριστών!


30 Ιουνίου 2014

Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να έχουν ταχύτητα, αντοχή και δύναμη.

Σ’ ένα παιχνίδι καλύπτουν αρκετά χιλιόμετρα και πολλές φορές αυτό γίνεται κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες. Φέτος το Παγκόσμιο Κύπελλο γίνεται στη Βραζιλία, όπου το κλίμα είναι ζεστό και υγρό. Παρακάτω θα δούμε κάποιες γενικές οδηγίες, όσο αφορά τη διατροφή των ποδοσφαιριστών, ώστε να ανταπεξέλθουν στον υγρό καιρό της Βραζιλίας.

• Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, διότι ακόμη και η παραμικρή αφυδάτωση επηρεάζει την απόδοση. Παίζοντας ποδόσφαιρο στη Βραζιλία, αυξάνονται οι ανάγκες σε υγρά, και οι παίκτες μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 λίτρα ημερησίως. Ποτά ηλεκτρολυτών, χυμοί φρούτων και λαχανικών και smoothies συμβάλλουν στις ανάγκες ενυδάτωσης των παικτών. Όλα τα παραπάνω περιέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία χάνονται με την εφίδρωση.

• Στόχος των παικτών είναι να παίρνουν καύσιμα από τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί κάποιος παίκτης να παίρνει συμπλήρωμα, όμως το φαγητό είναι πάντα πρωταρχικής σημασίας. Ένα γεύμα τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από ένα παιχνίδι, μπορεί να περιλαμβάνει ζυμαρικά ολικής άλεσης, στήθος κοτόπουλο, ψητά λαχανικά και φρούτα –καρπούζι, ανανά-.

• Μετά την προπόνηση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πόνοι των μυών και να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση τους, οι ποδοσφαιριστές πρέπει να πάρουν τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων, μέσα σε 30 έως 45 λεπτά.

• Οι παίκτες θα πρέπει να τρώνε τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, συμπεριλαμβανομένων άπαχες πρωτεΐνες, έντονα χρωματισμένα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Επίσης, καλό είναι η διατροφή να περιέχει υγιή λίπη, όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα. Όσο υψηλότερες είναι οι ανάγκες σε θερμίδες, τόσο πιο γενναιόδωρο μπορεί να είναι το γεύμα τους με υγιή λίπη.

• Οι τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών είναι συχνοί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Για την ανάκτηση λοιπόν της ζημίας, συνιστάται να δίνεται έμφαση στις τροφές ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμη, κινόα και άγριο ρύζι. Άλλα τρόφιμα αποκατάστασης της ζημίας περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.