WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής;


16 Οκτωβρίου 2015

ebf3b96f36597b5e9aaab58a1aa40105ΚΑΘΕΑ.jpg

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, γιατί τη συγκεκριμένη ημέρα το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι μια μέρα δράσης ενάντια στην πείνα. Στις 16 Οκτωβρίου, οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο συναντιούνται για να δεσμευτούν πως θα εξαλείψουν την πείνα. Στην Αμερική γίνονται πολλές εκδηλώσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού κατά του υποσιτισμού.

Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Επίσης, σε έναν κόσμο αφθονίας υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο που πεινάνε και δεν έχουν ούτε τα βασικά. Και όμως, κάθε ανθρώπινο ον έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να έχει επαρκή τροφή.

Παρόλα αυτά, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών και 40 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη πείνα. Από την άλλη μεριά, η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά πολλά δις δολάρια σε διαφημίσεις. Και επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν 100 εκατομμύρια περισσότεροι παχύσαρκοι, από ό,τι το 1995. Και μέχρι το 2020 η παχυσαρκία θα έχει γίνει μια από τις ποιο βασικές αιτίες θανάτου. Επίσης έχει υπολογιστεί ότι αν κάθε Αμερικανός τρώει ένα πιάτο λιγότερο κρέας την εβδομάδα, τότε θα μπορεί να παραχθεί μια ποσότητα δημητριακών ικανή για να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτός όμως, από το κόστος του ανθρώπινου πόνου, χάνει και η οικονομία, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε. Γιατί είναι λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία, αρρωσταίνουν πιο συχνά, έχουν μαθησιακές δυσκολίες και ζουν πιο λίγα χρόνια. Η πείνα οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα της παγκόσμιας ανασφάλειας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και η εξάλειψη της δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά και μια καλή επένδυση για την κοινωνία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.