WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 συμπτώματα που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Οκτωβρίου 2020

10 συμπτώματα που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου

Το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που επιτρέπει  στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο.

Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί και οι μύες σας δεν θα πάρουν αρκετό οξυγόνο για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία .

Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, η αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου είναι η πιο συχνή παγκοσμίως. 

Συχνές αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου περιλαμβάνουν

- Ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου λόγω μιας διατροφής που δεν παρέχει τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες ή είναι πολύ περιορισμένη

- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

- Αυξημένες απαιτήσεις σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

- Απώλεια αίματος μέσω βαριών περιόδων ή εσωτερικής αιμορραγίας

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας. Αυτά περιλαμβάνουν δύσπνοια, κόπωση και μειωμένη συγκέντρωση.

Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου ποικίλλουν ανάλογα με

- Τη σοβαρότητα της αναιμίας

- Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται

- Την ηλικία 

- Την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας

Ακολουθούν 10 συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου, ξεκινώντας από τα πιο συνηθισμένα.

Ασυνήθιστη κόπωση

Το να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου. Αυτή η κόπωση συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν έχει τον σίδηρο που χρειάζεται για να παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Χωρίς αρκετή αιμοσφαιρίνη, λιγότερο οξυγόνο φτάνει στους ιστούς και τους μύες, στερώντας τους ενέργεια. Η καρδιά σας πρέπει επίσης να εργαστεί πιο σκληρά για να μετακινήσει περισσότερο οξυγόνο γύρω από το σώμα σας, κάτι που μπορεί να σας προκαλεί κόπωση. 

Δεδομένου ότι η κούραση θεωρείται συχνά φυσιολογικό μέρος μιας πολυάσχολης, σύγχρονης ζωής, είναι δύσκολο να διαγνωστεί η έλλειψη σιδήρου με αυτό μόνο το σύμπτωμα.

Ωστόσο, πολλά άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου αντιμετωπίζουν χαμηλή ενέργεια παράλληλα με αδυναμία, αίσθηση δυσκολίας συγκέντρωσης.

Ωχρότητα

Το χλωμό δέρμα ή το ανοιχτόχρωμο χρώμα στο εσωτερικό των κάτω βλεφάρων είναι από τα πιο κοινά σημάδια έλλειψης σιδήρου. 

Η αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του, έτσι τα χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου καθιστούν το αίμα λιγότερο κόκκινο. Γι 'αυτό το δέρμα μπορεί να χάσει το υγιές χρώμα σε άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου.

Αυτή η ωχρότητα μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει

Πρόσωπο

Ούλα

Μέσα στα χείλη ή στα κάτω βλέφαρα

Η ωχρότητα εμφανίζεται συχνότερα σε μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας. Εάν τραβήξετε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω, το εσωτερικό στρώμα πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Εάν είναι πολύ απαλό ροζ ή κίτρινο, μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε έλλειψη σιδήρου. 

Δύσπνοια

Όταν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά κατά την έλλειψη σιδήρου, τα επίπεδα οξυγόνου θα είναι επίσης χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες σας δεν θα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο για να κάνουν κανονικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός αναπνοής σας θα αυξηθεί, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δύσπνοια είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα. 

Εάν δυσκολεύστε να κάνετε τις φυσιολογικές, καθημερινές εργασίες που συνηθίζατε να βρίσκετε εύκολες, όπως περπάτημα ή γυμναστική, θα μπορούσε να φταίει η έλλειψη σιδήρου.

Πονοκέφαλοι και ζάλη

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους , ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτό το σύμπτωμα φαίνεται να είναι λιγότερο συχνό από άλλα και συχνά εμφανίζεται με ζάλη. Η σχέση μεταξύ ανεπάρκειας σιδήρου και πονοκεφάλων εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι επειδή τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο μπορεί να διογκωθούν, προκαλώντας πίεση και πονοκεφάλους.

Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες πονοκεφάλων, ωστόσο οι συχνές, επαναλαμβανόμενες κεφαλαλγίες και η ζάλη θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου.

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, επίσης γνωστοί ως αίσθημα παλμών της καρδιάς , μπορεί να είναι ένα άλλο σύμπτωμα ανεπάρκειας σιδήρου. Η συσχέτιση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και καρδιακών προβλημάτων εξακολουθεί να μελετάται, αλλά μπορεί να σχετίζεται με την παροχή οξυγόνου.

Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα

Η έλλειψη σιδήρου μειώνει το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, το οποίο μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που διατίθεται στα κύτταρα που προκαλούν ανάπτυξη των μαλλιών. Όταν το δέρμα και τα μαλλιά στερούνται οξυγόνου, μπορούν να γίνουν ξηρά και αδύναμα.

Η έλλειψη σιδήρου σχετίζεται επίσης με την τριχόπτωση και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι αιτία.

Είναι εντελώς φυσιολογικό να πέφτουν κάποια μαλλιά κατά το καθημερινό πλύσιμο και βούρτσισμα. Αν όμως χάνετε πολύ περισσότερο από το κανονικό, μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια σιδήρου.

Οίδημα και πόνος στη γλώσσα και το στόμα

Μερικές φορές το να κοιτάτε μέσα ή γύρω από το στόμα σας μπορεί να υποδεικνύει εάν έχετε αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου. Τα σημάδια περιλαμβάνουν πρησμένη, χλωμή η περίεργα λεία γλώσσα. 

Άλλα συμπτώματα γύρω από το στόμα σας 

- Ξερό στόμα

- Μια αίσθηση καψίματος στο στόμα σας

- Επώδυνες κόκκινες ρωγμές στις γωνίες του στόματος σας

- Στοματικά έλκη

- Εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια

Ένα πολύ λιγότερο κοινό σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου είναι τα εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια. Συνήθως, το πρώτο σημάδι είναι εύθραυστα νύχια που σπάνε εύκολα. Σε μεταγενέστερα στάδια έλλειψης σιδήρου, τα νύχια σε σχήμα κουταλιού μπορούν να εμφανιστούν όπου το μέσον των νυχιών βυθίζεται και οι άκρες ανυψώνονται για να δώσουν μια στρογγυλεμένη εμφάνιση σαν ένα κουτάλι.

Ωστόσο, αυτή είναι μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται μόνο σε περίπου 5% των ατόμων με ανεπάρκεια σιδήρου. 

Υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ο σίδηρος σας μπορεί να είναι χαμηλός. Αυτά  τείνουν να είναι λιγότερο συχνά και μπορούν να συνδεθούν με πολλές καταστάσεις εκτός από την έλλειψη σιδήρου.

Παράξενες λιγούρες. Εάν ξαφνικά θέλετε να καταναλώσετε παράξενα τρόφιμα ή ακόμα και αντικείμενα όπως πάγο, πηλό, κιμωλία ή χαρτί, θα μπορούσε να είναι ένδειξη έλλειψης σιδήρου.

Αίσθημα κατάθλιψης. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να σχετίζεται με κατάθλιψη. Οι έγκυες γυναίκες με ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Κρύα χέρια και πόδια. Η έλλειψη σιδήρου σημαίνει λιγότερο οξυγόνο που παρέχεται στα χέρια και τα πόδια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν το κρύο ευκολότερα ή να έχουν κρύα χέρια και πόδια.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι η ανεπάρκεια σιδήρου σας μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου στη διατροφή σας, σκεφτείτε να καταναλώσετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως:

- Κόκκινο κρέας, όπως βόειο κρέας και χοιρινό, και πουλερικά

- Σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και λάχανο

- Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα

- Μπιζέλια, φασόλια και άλλα όσπρια

- Θαλασσινά

- Τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο

- Σπόροι και ξηροί καρποί

Βοηθήστε στην ενίσχυση της απορρόφησης σιδήρου

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε βιταμίνη C, για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο. 

Όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, να αποφεύγετε μερικές άλλες τροφές, γιατί εμποδίζουν την απόρρόφησή του. Αυτές είναι το τσάι, ο καφές και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως με ασβέστιο

Εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου, δοκιμάστε να πίνετε χυμό πορτοκάλι μαζί του για να ενισχύσετε την απορρόφηση σιδήρου ή χρησιμοποιήστε ένα συμπλήρωμα που περιλαμβάνει βιταμίνη C.

Οι περισσότερες μορφές ανεπάρκειας σιδήρου μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκετά εύκολα, συνήθως μέσω διατροφής πλούσιας σε σίδηρο ή συμπληρωμάτων σιδήρου, εάν το συστήσει ο γιατρός σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.