Μειώστε την κυτταρίτιδα κάνοντας αυτές τις αλλαγές

Τζουλιάννα Καρνέζη
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Καταρχάς για να αντιμετωπίσετε τον εχθρό πρέπει να τον γνωρίζετε καλά, να μάθετε τα αδύναμα σημεία του. Γι' αυτό ας δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα και τι την προκαλεί. 

Η κυτταρίτιδα είναι μια αλλαγή του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Η αλλοίωση αυτή δημιουργείται λόγω της συσσώρευσης του λίπους και γι' αυτό το δέρμα παίρνει την όψη φλούδας πορτοκαλιού.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά κυρίως παρατηρείται στα πόδια και το 80% του γυναικείου πληθυσμού έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει κυτταρίτιδα σε σύγκριση με τους άντρες.

Δεν υπάρχει ένας παράγοντας που προκαλεί την κυτταρίτιδα, αλλά ένας συνδυασμός. Μερικοί από αυτούς είναι:

Η γενετική προδιάθεση.

Το σωματικό βάρος και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η ηλικία, όσο μεγαλώνουμε οι πιθανότητες εμφάνισης της κυτταρίτιδας αυξάνονται.

Οι ορμόνες, οι οποίες διεγείρουν την αποθήκευση  λίπους, για σκοπούς όπως την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Κακή κυκλοφορία του αίματος. Λόγω της έλλειψης οξυγόνου συσσωρεύεται λίπος με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα σημάδια της κυτταρίτιδας.

Η έλλειψη άσκησης.

Ο ήλιος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Το άγχος. Ένας εξαιρετικά αγχωτικός τρόπος ζωής προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών που σχετίζονται με την κυτταρίτιδα.

Αφού μάθαμε τι είναι και που οφείλεται η κυτταρίτιδα, θα ήθελα να είμαι ειλικρινής και να επισημάνω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να την εξαφανίσουμε εντελώς. 

Παρόλα αυτά με τις κατάλληλες αλλαγές μπορούμε να βελτιώσουμε την όψη της κυτταρίτιδας.

Περιορίστε το αλκοόλ. Μπορεί να είναι μια δύσκολη επιλογή, όμως εάν θέλετε να μειώσετε την κυτταρίτιδα, πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη του αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών, αλλά όχι όλα τα λίπη. Είναι γεγονός ότι η πρόσληψη λίπους μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου το οποίο οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους. Για παράδειγμα ένα γραμμάριο λίπους περιέχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατανθράκων περιέχει 4 θερμίδες. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν και τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο και που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κιλών και επιπλέον είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τούτο λεχθέντος δεν χρειάζεται να εξαλείψετε όλα τα λίπη από τη διατροφή σας, αλλά να μειώσετε την κατανάλωση των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων.

Να πίνετε περισσότερο νερό. Είναι πλέον γνωστό ότι το νερό συμβάλει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, γιατί βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και στη μείωση των κατακρατήσεων.

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης και λαχανικών. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας γιατί αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό οδηγεί σε περισσότερη αποθήκευση λίπους.

Εξασφαλίστε την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Η άπαχη πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, καθώς περιέχει αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο συνδετικό ιστό . Τα πιο σημαντικά αμινοξέα για παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης περιλαμβάνουν τη γλυκίνη, προλίνη, λυσίνη. Αυτά τα τρία αμινοξέα βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, τα αυγά, το κρέας, τα φασόλια, τα καρύδια και τους σπόρος.

Και το τελευταίο αλλά σημαντικό είναι να μειώσετε το άγχος. Κάθε φορά που νιώθουμε πιεσμένοι και αγχωμένοι το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που διοχετεύει αίμα στους επιθετικούς μύες, όπως είναι οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι, που κινητοποιούνται στην άμυνα ή την επίθεση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει το αίμα από το δέρμα και να μειώνεται η κυκλοφορία στους ιστούς, που χάνουν την ικανότητα τους να αποτοξινώνονται. Υιοθετήστε κάποιες τεχνικές, όπως βαθιές ανάσες, χαλαρωτική μουσική και το διάβασμα.

Δείτε επίσης: 15 σουρεαλιστικές φωτογραφίες διακόσμησης εσωτερικού χώρου που θα σας εντυπωσιάσουν

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits