WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι άγνωστες παρενέργειες της κατανάλωσης ανανά, σύμφωνα με τους ειδικούς


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Σεπτεμβρίου 2021

Οι άγνωστες παρενέργειες της κατανάλωσης ανανά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο ανανάς είναι ένα εξαιρετικά γλυκό και εξωτικό φρούτο που μας ταξιδεύει στα τροπικά νησιά. Εκτός όμως από τη γλυκιά γεύση, ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. 

Ποιες είναι όμως οι παρενέργειες της κατανάλωσης ανανά, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Ο ανανάς είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή είναι μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να γιατρευτούμε. Ωστόσο, όταν είναι εκτός ελέγχου μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. Επιπλέον, εκτιμάται ότι παίζει ρόλο στην παχυσαρκία, την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Ο ανανάς είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που βρίσκεται φυσιολογικά σε διάφορα όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι και συμμετέχει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών.

Μπορεί να διευκολύνει την πέψη

Αν προσπαθείτε να χωνέψετε το φαγητό που έχετε καταναλώσει, αρχίστε να εξετάζετε την προσθήκη ανανά στη διατροφή σας. Ο καρπός περιέχει ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται βρωμελαϊνη ή βρομελίνη, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνικών μορίων. Μόλις διασπαστούν, τα μόρια απορροφώνται ευκολότερα οδηγώντας σε βελτιωμένη πέψη.

Θα μπορούσε να προκαλέσει διάρροια και έμετο

Αν και ασυνήθιστο, ορισμένα άτομα είναι ευαίσθητα στη βρομελίνη, γι αυτό όταν καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες ανανά αναφέρουν ότι έχουν διάρροια και εμετό, αλλά ο λόγος παραμένει άγνωστος.

Μπορεί να μειώσει τον πόνο

Η βρωμελαΐνη, ή κατά πολλούς βρομελίνη, που βρίσκεται στον ανανά αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φυτικά αντιφλεγμονώδη και έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος από εγκαύματα, του πόνου στις αρθρώσεις και για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες.

Μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό, κνίδωση και πρήξιμο

Αυτό μπορεί να είναι αντίδραση σε αλλεργία. Μια αλλεργική αντίδραση στον ανανά μπορεί να ενεργοποιηθεί με την κατανάλωση μικρής ποσότητας φρούτων ή κατανάλωσης χυμού ανανά. Μπορεί να έχετε ακόμη και μια αλλεργική αντίδραση από το άγγιγμα του ανανά.

Μπορεί να ρυθμίσει την πίεση του αίματος

Ο ανανάς είναι καλή πηγή καλίου, ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα στο σώμα μας. Το κάλιο κρατάει τα αγγεία απαλλαγμένα από άγχος και ένταση και προάγει την καλύτερη κυκλοφορία.

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι χαλαρά, συμβαίνουν τα ακόλουθα:

Διατηρείται σε ισορροπία η υψηλή πίεση του αίματος

Μειώνεται η συσσώρευση της πλάκας στις αρτηρίες σας

Προλαμβάνονται σοβαρές ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, καρδιακή προσβολή και έμφραγμα

Θα μπορούσε να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία

Η βρομελίνη λειτουργεί επίσης ως αντιπηκτικό που αραιώνει το αίμα και εμποδίζει την πήξη του αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία . 

Μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο στόμα

Λόγω της βρομελίνης, η υπερβολική κατανάλωση ανανά μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο στόμα, τα χείλη και τη γλώσσα. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τον ανανά για να διασπάσετε τη βρομελίνη και να μειώσετε αυτές τις παρενέργειες. Επίσης, αποφύγετε να φάτε ωμό ανανά από το στέλεχος ή τον πυρήνα, καθώς η υψηλότερη ποσότητα βρομελίνης βρίσκεται εκεί.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.