Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που συμμετέχει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού σας συστήματος, του γαστρεντερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που εμπλέκεται στα φλεγμονώδη σήματα, ενώ αποτελεί διεγέρτη της έκκρισης του οξέος στο στομάχι, το οποίο βοηθάει στην διάσπαση και την πέψη των τροφών.
Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες, μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι τα αντιισταμινικά φάρμακα, μπορεί να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ρόλος της ισταμίνης στο σώμα είναι να προκαλεί άμεση φλεγμονώδη απόκριση. Η ισταμίνη αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλλούν, έτσι ώστε τα λευκά κύτταρα του αίματος να μπορούν να επιτεθούν στην ξένη ουσία.
Τι είναι η δυσανεξία στην ισταμίνη
Η δυσανεξία στην ισταμίνη εμφανίζεται όταν υπάρχει συσσώρευση ισταμίνης στο σώμα. Όταν το σώμα δεν διασπά την ισταμίνη από τα τρόφιμα, τότε μπορεί να διαρρεύσει και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και αυτό μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση.
Το σώμα αντιδρά φυσιολογικά σε αυτές τις υπερβολικές ποσότητες με συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία (ψευδοαλλεργία). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, παρά τα παρόμοια συμπτώματα, δεν πρόκειται για αλλεργία, αλλά για δυσανεξία. Μετά την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ισταμίνη, μπορεί να εμφανιστούν διάφορες αντιδράσεις όπως:
- Εντερικά προβλήματα (π.χ. διάρροια, πόνος στο στομάχι, κράμπες, μετεωρισμός, πρησμένη κοιλιά, ...)
- Πονοκέφαλος, ημικρανία (αγγειοσύσπαση και αγγειοδιαστολή)
- Δερματικά εξανθήματα, κνησμός, κνίδωση
- Αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα (βρογχοσυστολή)
- Ναυτία, ταχυκαρδία, αρρυθμία (αγγειοσύσπαση και αγγειοδιαστολή)
- Ρινίτιδα
Αυτά τα συμπτώματα γενικά εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως σε λίγες ώρες, αλλά ο συνδυασμός και η κατανάλωση διαφορετικών τροφών πλούσιων σε ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα σε ευαίσθητα άτομα.
Επιλογή τροφίμων
Όπως μόλις αναφέρθηκε, η ισταμίνη είναι ένας χημικός μεσολαβητής που παράγεται από το σώμα μας, αλλά μπορεί επίσης να περιέχεται σε πολλά είδη τροφίμων, ειδικά σε αυτά που υφίστανται ζύμωση ή που υπόκεινται σε διαδικασίες για μακροχρόνια διατήρηση . Συνήθως υπό κανονικές συνθήκες, η κατανάλωση αυτών των τροφών δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς η ισταμίνη αποδομείται γρήγορα και φυσιολογικά από το ένζυμο DAO.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η περιεκτικότητα σε ισταμίνη στα τρόφιμα μπορεί να ποικίλλει ακόμη και στον ίδιο τύπο τροφίμου και μπορεί να εξαρτάται από τον βαθμό ωρίμανσης (τυριά), τη διάρκεια ζωής (κονσέρβες), τη διαδικασία άμεσης επεξεργασίας κ.λπ. .. εάν αυτές οι τροφές δεν μπορούν να αποφευχθούν, μπορεί κανείς να καταφύγει (υπό την αυστηρή επίβλεψη του γιατρού του) στη χρήση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων ικανών να υποβαθμίσουν την ισταμίνη.
Τροφές πλούσιες σε ισταμίνη
- Αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, κυρίως κρασί, σαμπάνια και μπύρα
- Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: λάχανο τουρσί, ξύδι, σάλτσα σόγιας κλπ.
- Τρόφιμα που περιέχουν ξύδι: τουρσιά, ελιές κλπ.
- Αλλαντικά: μπέικον, σαλάμι, ζαμπόν, λουκάνικα κλπ.
- Αποξηραμένα φρούτα
- Τα περισσότερα εσπεριδοειδή
- Παλαιωμένα τυριά
- Ξηροί καρποί
- Λαχανικά: αβοκάντο, μελιτζάνα, σπανάκι, ντομάτα
- Καπνιστά ψάρια και ορισμένα είδη ψαριών: σκουμπρί, τόνος, γαύρος, σαρδέλες
- Τροφές που προκαλούν έκλυσης ισταμίνης
Οι τροφές που ευνοούν την απελευθέρωση ισταμίνης από το σώμα μας, είναι:
- Σοκολάτα, κακάο
- Μαλάκια
- Ντομάτες
- Αλκοόλ
- Ανανάς, φράουλες, εσπεριδοειδή
- Τρόφιμα που περιέχουν μαγιά
- Άμυλο πατάτας
- Φασόλια, φασόλια, φακές, όσπρια
- Καφές
Τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη
- Φρεσκομαγειρεμένο κρέας, πουλερικά (κατεψυγμένα ή νωπά)
- Φρέσκο ψάρι
- Αυγά
- Φρέσκα φρούτα: μάνγκο, αχλάδι, καρπούζι, μήλο, ακτινίδιο, πεπόνι, σταφύλια
- Φρέσκα λαχανικά (εκτός από ντομάτες, σπανάκι, αβοκάντο και μελιτζάνα)
- Υποκατάστατα γάλακτος: γάλα καρύδας, γάλα ρυζιού, γάλα αμυγδάλου
- Μαγειρικά έλαια: ελαιόλαδο, λάδι καρύδας
- Φυλλώδη λαχανικά
Έτσι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας δυσανεξίας είναι η αποφυγή των συγκεκριμένων τροφίμων με υψηλές συγκεντρώσεις ισταμίνης για 1-3 μήνες. Ωστόσο δεν υπάρχει διατροφή χωρίς καθόλου ισταμίνη, γι αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν αποφασίσετε να αφαιρέσετε κάποιο τρόφιμο από τη διατροφή σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.