WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα αλλαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Οκτωβρίου 2022

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα αλλαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
pexels
Η λαχτάρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αληθινή, είτε είναι λαχτάρα για παγωτό, πατατάκια ή πικάντικα φαγητά. Τι γίνεται όμως αν λαχταράτε κάτι που σας λένε ότι καλό είναι να μην το φάτε ενώ είστε έγκυος, όπως ένα αλλαντικό;

Οι διατροφικοί περιορισμοί για τις εγκύους είναι αρκετοί, με αποτέλεσμα πολλές φορές να νιώσουν απογοητευμένες. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα θαλασσινά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως το σκουμπρί και ο ξιφίας. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τυχόν θαλασσινά που είναι ωμά και φυσικά το ίδιο ισχύει για κάθε άλλο κρέας ή πουλερικό που δεν έχει ψηθεί καλά.

Επιπλέον τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα μαλακά τυριά ή το νωπό γάλα, δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το αλκοόλ.

Και σύμφωνα με τα κέντρα CDC των Η.Π.Α. , θα πρέπει να αποφεύγετε κρέατα όπως αλλαντικά, χοτ ντογκ και λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση ή είναι παστά. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να περιέχουν ένα βακτήριο που ονομάζεται Listeria, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση.

Οι έγκυες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν λιστερίωση , ένα σοβαρό είδος τροφικής δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, διάρροια, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα. Μερικές φορές τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται για δύο μήνες μετά την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με Listeria και μερικές φορές οι έγκυες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Εάν μια έγκυος προσβληθεί από λιστερίωση, ο έντονος έμετος και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και η ασθένεια μπορεί επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο για αποβολή, θνησιγένεια ή πρόωρο τοκετό. Ανεξάρτητα από το αν μια έγκυος εμφανίζει συμπτώματα ή όχι, η λιστερίωση μπορεί επίσης να μεταδοθεί στο έμβρυο, προκαλώντας λοιμώξεις στο αίμα και τον εγκέφαλο.

Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η λιστερίωση μπορεί να μολύνει τρόφιμα ακόμα και μετά το μαγείρεμα και τη συσκευασία. Γι αυτό και τα τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση (όπως λουκάνικα, αλλαντικά ή αλλαντικά) μπορούν επίσης να είναι δυνητικά επικίνδυνα.

Τέλος, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να επισκεφτούν έναν γιατρό μόλις αρχίσουν να παρατηρούν συμπτώματα για να ξεκινήσουν τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.