WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι αποκαλύπτει ο εμμηνορροϊκός κύκλος για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2022

Τι αποκαλύπτει ο εμμηνορροϊκός κύκλος για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή μας
pexels
Τα μηνιαία βιολογικά σήματα που στέλνει το σώμα μιας γυναίκας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία της. Μάθετε τι να προσέχετε κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Ως γυναίκες, ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ίσως ένας από τους καλύτερους δείκτες της συνολικής σας υγείας. Δυστυχώς όμως πολλές γυναίκες δεν τον παρακολουθούνε στενά, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα τους κάθε μήνα.

Τα βιολογικά σήματα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία σας και εάν ο τρόπος ζωής ή η διατροφή σας επηρεάζουν την ορμονική σας υγεία και, κατά συνέπεια, έναν υγιή κύκλο.

Αλλά πρώτα, ας ορίσουμε τι είναι ένας «υγιής» εμμηνορροϊκός κύκλος.

Μια υγιής περίοδος είναι αυτή που δεν έχει ακρότητες – δεν είναι εξαιρετικά επώδυνη, ούτε εξαιρετικά βαριά, ούτε εξαιρετικά μεγάλη, ούτε με ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, ούτε με ακραίες λιγούρες. Μπορεί να έχετε κάποια δυσφορία, εναλλαγές της διάθεσης και λαχτάρα για φαγητό, αλλά συνολικά μια υγιής περίοδος θα πρέπει να είναι σχετικά ομαλή. Η ζωή σας δεν χρειάζεται να τεθεί σε αναμονή για 5-7 ημέρες ή περισσότερες.

Μια υγιής περίοδος θα διαρκέσει τυπικά από 4-6 ημέρες με 2-3 ημέρες πιο έντονη αιμορραγία, ακολουθούμενη από ελαφρύτερη αιμορραγία. Μπορεί να υπάρχει κάποια αρχική ενόχληση ή ελαφρύ φούσκωμα, αλλά και πάλι, τίποτα πολύ ακραίο. Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε όλες τις κανονικές καθημερινές σας δραστηριότητες.

Αν διαβάζοντας αυτό αναρωτιέστε εάν έχετε μια κανονική περίοδο, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Υπάρχει φυσική ή φυσιολογική εξήγηση;

Είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό που είναι σε θέση να προσδιορίσει ποια μπορεί να είναι η ρίζα της μη φυσιολογικής περιόδου σας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα μη φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδούς και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι όλες οι καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της περιόδου σας.

Αυτές οι καταστάσεις συχνά οδηγούν σε εμμηνορροϊκούς κύκλους που προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πόνο, αμηνόρροια ή έλλειψη περιόδου συνολικά, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με μια κατάσταση που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Είστε έγκυος ή θηλάζετε;

Μια απώλεια περιόδου μπορεί να σημαίνει εγκυμοσύνη εάν είστε σεξουαλικά ενεργές. Εάν θηλάζετε, θα έχετε επίσης απώλεια περιόδου λόγω των χαμηλών επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων στο σώμα.

Έχετε στρες;

Εάν αποκλειστούν τα δύο πρώτα, τότε είναι καιρός να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το σώμα σας. Το άγχος προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης γοναδοτροπίνης (GnRH) , της κύριας αναπαραγωγικής ορμόνης που ενεργοποιεί άλλες αναπαραγωγικές ορμόνες.

Δείτε εάν βρίσκεστε σε κατάσταση χρόνιου στρες εξαιτίας της εργασίας, της οικογένειας και γενικά της ζωή. Πέρα όμως από τις καταστάσεις της καθημερινότητας, το σώμα σας μπορεί επίσης να βιώσει άγχος από ακραίες δίαιτες και άσκηση.

Εάν συμμετέχετε συχνά σε έντονες μορφές άσκησης, το σώμα σας μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου στρες από την υποτροφία ή την υπερβολική φθορά – ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αθλήτριες μπορεί να εμφανίσουν διαταραχή της περιόδου ή αμηνόρροια.

Ο σοβαρός περιορισμός των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν θέλει να πεινάει και γι αυτό είναι σημαντικό να του παρέχεται επαρκής διατροφή.

Εδώ είναι μερικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, οι σπόροι chia, τα καρύδια και τα αυγά ελεύθερης βοσκής, βοηθούν στη διατήρηση της φλεγμονής σε υγιές επίπεδο στο σώμα. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) έχει συνδεθεί με υψηλότερη φλεγμονή στο σώμα και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ωμέγα 3 μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του PMS .

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για να σας βοηθά να αισθάνεστε γεμάτες ενέργεια και να υποστηρίζετε τη ροή οξυγόνου μέσω του σώματος. Η δημιουργία αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι απίστευτα σημαντική, καθώς θα υπάρξει απώλεια αίματος. Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας είτε μέσω φυτικών είτε μέσω ζωικών πηγών.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθάει στο να κοιμάστε κλά και στο να κρατά τη φλεγμονή του σώματός σας υπό έλεγχο. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση στις γυναίκες που είναι ευάλωτες στο άγχος κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου .

Το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως η μαύρη σοκολάτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Ορισμένα ερευνητικά ευρήματα έχουν δείξει ότι το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διαταραχών της διάθεσης που σχετίζονται με τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Απολαύστε ένα φλιτζάνι γάλα, γιαούρτι ή κεφίρ ή άλλες μη γαλακτοκομικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως φυλλώδη λαχανικά και μπρόκολο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.