WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Οκτωβρίου 2022

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σου
pexels
Ως γυναίκες, οι ορμόνες μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιολογία μας.

Οι γυναίκες έχουμε έμμηνο κύκλο κάθε μήνα. Όμως πολλές μπορεί να δυσκολεύονται με τους τακτικούς κύκλους λόγω καταστάσεων όπως το PCOS ή η ενδομητρίωση, ενώ άλλες μπορεί να δυσκολεύονται να έχουν μια τακτική περίοδο λόγω στρεσογόνων παραγόντων - συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού σωματικού βάρους, του περιβαλλοντικού στρες, της ψυχικής υγείας ή του στρες από την άσκηση.

Στην πραγματικότητα, η περίοδός σας, μπορεί να σας αποκαλύψει πόσο καλά διαχειρίζεστε το άγχος σας και κατά πόσο φροντίζετε τις ανάγκες του σώματός σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μια τακτική περίοδος, σε μια υγιή γυναίκα, εμφανίζεται όταν το σώμα αισθάνεται ασφαλές. Το άγχος συχνά σηματοδοτεί στο σώμα ότι κάτι δεν πάει καλά και δείχνει ότι μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να προετοιμαστείτε για σύλληψη.

Η αλήθεια είναι ότι το άγχος είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε προσοχή στον κύκλο σας παρακολουθώντας την έμμηνο ρύση σας και παρατηρώντας συμπτώματα για το πώς αισθάνεστε καθημερινά, έτσι ώστε να συντονιστείτε με τις ενδείξεις του σώματός σας.

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι η περίοδός σας είναι ακανόνιστη ή εάν δεν έχετε έμμηνο ρύση, κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας.

  • Τι συμβαίνει στη ζωή μου που ήταν δυνητικά αγχωτικό για το σώμα μου;

  • Ασκούμαι πάρα πολύ ή πολύ σκληρά;

  • Είμαι περισσότερο κουρασμένη;

  • Τρώω αρκετό φαγητό;

  • Λαμβάνω αρκετές θερμίδες, λίπος ή υδατάνθρακες στη διατροφή μου;

  • Ακούω τα σημάδια της πείνας μου;

  • Έχω κάποια πρακτική για την αντιμετώπιση του άγχους, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή καθημερινό χρόνο ησυχίας;

  • Είναι η σχέση μου με το φαγητό υγιής;

Απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια και θυμηθείτε να αντιδράτε ουδέτερα σε ό,τι σας προκύψει. Οι απαντήσεις δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν στενοχώρια ή ενοχές επειδή δεν φροντίζετε τον εαυτό σας. Αντ αυτού έχουν σκοπό να σας ενδυναμώσουν και να σας εκπαιδεύσουν για το τι συμβαίνει με το σώμα σας.

Δίνοντας προσοχή στον κύκλο σας και στην επίδραση του στρες στο σώμα σας, θα σας επιτρέψει να οικειοποιηθείτε το σώμα σας και να κατανοήσετε ποιες ενέργειες μπορείτε να κάνετε για να μετριαστείτε το άγχος. Απλώς ακούστε προσεκτικά και αφήστε την εσωτερική σας φωνή να σας καθοδηγήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.