WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κολλαγόνο: Βελτιώνει όντως το δέρμα και την υγειά των αρθρώσεων;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2022

Κολλαγόνο: Βελτιώνει όντως το δέρμα και την υγειά των αρθρώσεων;
pexels
Αν και η χρήση του κολλαγόνου υπάρχει εδώ και δεκαετίες, η δημοτικότητά του στον κόσμο της ευεξίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μάθετε τι λέει η επιστήμη σχετικά με τα οφέλη για την υγεία.

Το κολλαγόνο απασχολεί πολύ κόσμο εδώ και αρκετό καιρό. Από την αυξανόμενη δημοτικότητα του ζωμού οστών μέχρι τη λήψη συμπληρωμάτων ή την προσθήκη σκόνης κολλαγόνου στον καφέ ή τα πρωινά smoothies, πιθανότατα έχετε ακούσει για όλα τα οφέλη για την υγεία αυτής της πρωτεΐνης.

Τι είναι λοιπόν το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ζώα, η οποία παρέχει σφριγηλότητα στο δέρμα και τα οστά μας. Βρίσκεται κυρίως στους συνδέσμους, τους τένοντες και το δέρμα, καθώς και στον κερατοειδή, τα αιμοφόρα αγγεία, το έντερο, ακόμη και στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται φυσικά καθώς μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες και πιθανές διαταραχές των αρθρώσεων με την πάροδο του χρόνου. Και αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν διαφορετικούς τρόπους συμπλήρωσης με κολλαγόνο.

Το διαδίκτυο θα σας κάνει να πιστέψετε ότι η κατανάλωση κολλαγόνου θα σας ωφελήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του δέρματος, του μειωμένου πόνου στις αρθρώσεις και της καλύτερης αθλητικής απόδοσης.

Είναι ένας από τους λόγους που βλέπετε μια αυξανόμενη τάση του ζωμού από κόκαλα (που παρασκευάζεται από ψητά κόκαλα και λαχανικά) στο τμήμα των κρύων ροφημάτων του σούπερ μάρκετ .

Όμως, προτού αγοράσετε όλα τα μπουκάλια με ζωμό οστών, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι όταν το κολλαγόνο καταναλώνεται, είτε μέσω τροφής είτε ως συμπλήρωμα, το σώμα σας θα το διασπάσει και θα το αφομοιώσει σε μεμονωμένα αμινοξέα, για άλλες πρωτεΐνες, αν και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένες μορφές κολλαγόνου μπορούν να διατηρήσουν το βιοενεργό πεπτίδιο τους ακόμη και μετά την κατάποση.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε όσα υποστηρίζει η επιστήμη για το κολλαγόνο και τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Υγεία του δέρματος

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αύξηση στην ενυδάτωση του δέρματος και μείωση του σχηματισμού ρυτίδων κατά τη συμπλήρωση με υδρόλυμα κολλαγόνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η από του στόματος χορήγηση πεπτιδίου κολλαγόνου για 8 εβδομάδες αύξησε την ενυδάτωση του δέρματος. Επειδή η μειωμένη ενυδάτωση του δέρματος είναι δείκτης γήρανσης, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να εξουδετερώσει αυτή τη δράση.

Μια άλλη μελέτη έδωσε στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πεπτίδια υδρολυμένου κολλαγόνου για τον προσδιορισμό των αντιγηραντικών επιδράσεων. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι η από του στόματος συμπλήρωση υδρολυμένου κολλαγόνου, υαλουρονικού οξέος, βιταμινών C, D και E, μαζί με αρκετές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, βελτίωσε το βάθος των ρυτίδων, την ελαστικότητα του δέρματος και την ενυδάτωση του δέρματος μετά από 9 εβδομάδες. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες C και E, μεταξύ άλλων, μαζί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί επίσης να βελτιώσει την ενυδάτωση και την εμφάνιση του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες σε αυτό το θέμα είναι σημαντικό να διευρυνθούν προτού καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα

Υγεία των αρθρώσεων

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου Versus Arthritis, η έρευνα έχει δείξει μικτά αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων κολλαγόνου για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κίνησης σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μέχρι τώρα, οι επίσημοι οργανισμοί είναι πολύ επιφυλακτικοί στο να προτείνουν το κολλαγόνο ως θεραπεία σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, περιμένοντας περαιτέρω ερευνητικές εξελίξεις.

Μειωμένος τραυματισμός στους αθλητές

Για τους αθλητές, περιορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζελατίνης (το οποίο είναι κολλαγόνο που έχει θερμανθεί) με βιταμίνη C πριν από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και μείωση του τραυματισμού του συνδετικού ιστού.

Σε μια άλλη μικρή μελέτη, οι αθλητές παρουσίασαν βελτιώσεις στον πόνο μετά από συμπλήρωμα με υδρολυμένο κολλαγόνο για 24 εβδομάδες. Πολλές από αυτές τις μελέτες, ωστόσο, ανέφεραν ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν τα ακριβή ευεργετικά αποτελέσματα.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε τα συμπληρώματα από μόνα τους δεν θα κρατήσουν το δέρμα και τις αρθρώσεις σας υγιή. Όπως με όλα τα συμπληρώματα, έτσι και το συμπλήρωμα κολλαγόνου προορίζεται να καλύψει τα διατροφικά κενά που μπορεί να μην λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Οτιδήποτε υπόσχεται ότι μπορεί να κάνει πάντα, είναι μάλλον πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Και δεδομένου ότι, έως τώρα, δεν έχουν υπάρξει επίσημες συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς που να το προωθούν την κατανάλωση κολλαγόνου, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται σαν πανάκεια πριν μπορούμε να πούμε ο,τιδήποτε πιο συγκεκριμένο.

Από την άλλη μεριά γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες C, E και απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορείτε να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων.

Και φυσικά προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό, το οποίο είναι επίσης απαραίτητο για την ενυδάτωση του δέρματος.

Και τέλος, σκεφτείτε να αγκαλιάσετε αυτές τις γραμμές γέλιου που έρχονται με την ηλικία. Φανταστείτε, αν δεν τις είχατε, πόσο διασκεδαστική θα ήταν η ζωή; Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα στα οποία θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε χρόνο εκτός από το να ασχολούμαστε τόσο πολύ με κάτι που μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.