Πώς το έντερό μας μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Τζουλιάννα Καρνέζη
18 Νοεμβρίου 2022
Το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, όπου παράγονται επίσης σημαντικοί νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Επίσης το έντερο δεν είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, αλλά κατοικείται από μικροοργανισμούς που όλοι μαζί ονομάζονται εντερική μικροχλωρίδα.
Πρόκειται κυρίως για βακτήρια και μύκητες που ανήκουν σε διαφορετικά είδη, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του εντέρου. Μάλιστα μια υγιής μικροχλωρίδα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς, είναι απαραίτητη για την πέψη των διαιτητικών ινών και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Έτσι λοιπόν τα λεγόμενα "φιλικά βακτήρια" που ανταγωνίζονται τα "κακά", παίζουν σημαντικό ρόλο στην «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταπολεμά τα δυνητικά επικίνδυνα για εμάς βακτήρια.
Όταν αυτό δεν συμβαίνει, η ανοσολογική απόκριση μπορεί λανθασμένα να στραφεί στα «φιλικά» βακτήρια και να προκαλέσει αλλεργίες ή χρόνιες ασθένειες.
Με απλά λόγια το καθήκον του εντέρου είναι να καταγράφει, να επεξεργάζεται, να επιτρέπει την καταστροφή των παθογόνων και ταυτόχρονα να επιτρέπει την ανοχή των μη παθογόνων.
Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας
Το σώμα μας, εκτός από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος), έχει και ένα άλλο μεγάλο σύστημα, το περιφερικό , ικανό να επεξεργάζεται δεδομένα με εντελώς αυτόνομο τρόπο: το εντερικό νευρικό σύστημα, του οποίου το κύριο όργανο είναι το έντερο.
Είναι αλήθεια ότι τα δύο συστήματα επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους και το ένα επηρεάζεται από το άλλο. Για παράδειγμα, είναι γνωστή η σχέση της διάρροιας με καταστάσεις άγχους.
Επίσης η διατροφή έχει βαθιά επίδραση στη σύνθεση της βακτηριακής χλωρίδας και στην υγεία του εντερικού βλεννογόνου, οπότε ας θυμόμαστε ότι αυτό που τρώμε έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.