WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το έντερό μας μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Νοεμβρίου 2022

Πώς το έντερό μας μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
pexels
Ο Ιπποκράτης είχε ήδη μαντέψει τον ρόλο του εντέρου στο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλώνοντας ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από αυτό το όργανο.

Το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, όπου παράγονται επίσης σημαντικοί νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Επίσης το έντερο δεν είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, αλλά κατοικείται από μικροοργανισμούς που όλοι μαζί ονομάζονται εντερική μικροχλωρίδα.

Πρόκειται κυρίως για βακτήρια και μύκητες που ανήκουν σε διαφορετικά είδη, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του εντέρου. Μάλιστα μια υγιής μικροχλωρίδα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς, είναι απαραίτητη για την πέψη των διαιτητικών ινών και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Έτσι λοιπόν τα λεγόμενα "φιλικά βακτήρια" που ανταγωνίζονται τα "κακά", παίζουν σημαντικό ρόλο στην «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταπολεμά τα δυνητικά επικίνδυνα για εμάς βακτήρια.

Όταν αυτό δεν συμβαίνει, η ανοσολογική απόκριση μπορεί λανθασμένα να στραφεί στα «φιλικά» βακτήρια και να προκαλέσει αλλεργίες ή χρόνιες ασθένειες.

Με απλά λόγια το καθήκον του εντέρου είναι να καταγράφει, να επεξεργάζεται, να επιτρέπει την καταστροφή των παθογόνων και ταυτόχρονα να επιτρέπει την ανοχή των μη παθογόνων.

Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας

Το σώμα μας, εκτός από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος), έχει και ένα άλλο μεγάλο σύστημα, το περιφερικό , ικανό να επεξεργάζεται δεδομένα με εντελώς αυτόνομο τρόπο: το εντερικό νευρικό σύστημα, του οποίου το κύριο όργανο είναι το έντερο.

Είναι αλήθεια ότι τα δύο συστήματα επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους και το ένα επηρεάζεται από το άλλο. Για παράδειγμα, είναι γνωστή η σχέση της διάρροιας με καταστάσεις άγχους.

Επίσης η διατροφή έχει βαθιά επίδραση στη σύνθεση της βακτηριακής χλωρίδας και στην υγεία του εντερικού βλεννογόνου, οπότε ας θυμόμαστε ότι αυτό που τρώμε έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς θα διατηρήσουμε το έντερό μας υγιές

Η διατήρηση της εντερικής υγείας είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Σε γενικές γραμμές, οι συμβουλές που μπορούν να βρουν εφαρμογή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι:

  • Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή τροφής για τη βακτηριακή μας χλωρίδα.

  • Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα

  • Ενυδατωθείτε. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για μια σειρά από λειτουργίες αλλά και για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου

  • Καταναλώστε καλά λιπαρά. Τα καλά λιπαρά βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να τα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο και στα λιπαρά ψάρια

  • Να λαμβάνετε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την υγεία του εντέρου, γι’ αυτό φροντίζουμε να τα περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας. Τροφές που τα περιέχουν είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, τα τουρσιά, ο αρακάς, η μαύρη σοκολάτα, οι ελιές κ.ά

  • Μη αμελείτε την άσκηση η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας τα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Επίσης η γυμναστική βοηθά στην ενίσχυση της άμυνάς μας, εφόσον ασκούμαστε χωρίς υπερβολές

Μερικές από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να φαίνονται προφανείς, επειδή τις έχουμε ακούσει τόσες φορές, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι πραγματικά απαραίτητο.

Και τέλος μην ξεχνάτε ότι ευημερία ξεκινά από μέσα μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.