Nordic Diet: Τι είναι και γιατί όλοι μιλούν για αυτή τη δίαιτα; 

unsplash

Μία σχετικά νέα δίαιτα που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό είναι η Σκανδιναβική Διατροφή (Nordic Diet).

Η «Σκανδιναβική δίαιτα» βασίζεται στους παραδοσιακούς τρόπους διατροφής των σκανδιναβικών χωρών. Και όπως η πιο μεσογειακή δίαιτα, έτσι και αυτή δεν έχει να κάνει πραγματικά με την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας η συγκεκριμένη δίαιτα δημιουργήθηκε αρχικά το 2004 από μια ομάδα επαγγελματιών διατροφής και σεφ με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων της περιοχής.

Η Nordic diet μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή διότι περιέχει ολόκληρα δημητριακά, φρέσκα θαλασσινά, ρίζες λαχανικών, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φρούτα, κραμβέλαιο ή λάδι κανόλα, ξηρούς καρπούς και άπαχο κρέας.

Με μια πρώτη ματιά αντιλαμβανόμαστε ότι η Nordic diet δεν περιέχει επεξεργασμένες τροφές. Αντ αυτού δίνει έμφαση στα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και στο άπαχο κρέας. Η διαφορά από τη Μεσογειακή διατροφή είναι ότι χρησιμοποιεί λάδι κανόλα αντί για ελαιόλαδο, το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο της Σκανδιναβικής δίαιτας είναι ότι μας παροτρύνει να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον. Και αυτό γιατί βασίζεται σε φυτικές τροφές με αποτέλεσμα να δημιουργείται λιγότερη περιβαλλοντική μόλυνση σε σχέση με τις δίαιτες που περιέχουν πολύ κρέας.

Συμπερασματικά θα ήθελα να επισημάνω ότι παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της Nordic diet, τουλάχιστον αποτελεί καλύτερη επιλογή από τις πρωτεϊνικές δίαιτες που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά ή από μια διατροφή που περιέχει επεξεργασμένες τροφές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.