WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεσογειακή Διατροφή: Γιατί δεν πρέπει να τη χαρακτηρίζουμε ως «διατροφικό πρότυπο»


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Νοεμβρίου 2022

Μεσογειακή Διατροφή: Γιατί δεν πρέπει να τη χαρακτηρίζουμε ως «διατροφικό πρότυπο»
pexels
Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις καλύτερα μελετημένες δίαιτες στην επιστημονική βιβλιογραφία και πέρυσι χαρακτηρίστηκε ως μια από τις «καλύτερες δίαιτες του κόσμου».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσογειακή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία με ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα καρδιαγγειακής υγείας, μείωση του κινδύνου και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, τα στοιχεία υποδηλώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στη γνωστική λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Όμως ενώ υπάρχουν συσσωρευμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, υπάρχουν και μερικά ζητήματα που συχνά παραβλέπονται και θα εξεταστούν σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν οι άνθρωποι σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η δίαιτα περιλαμβάνει άφθονα φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο.

Περιλαμβάνει επίσης ορισμένες γαλακτοκομικές και άπαχες πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, αυγά και ψάρια που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα καταναλώνονται συνήθως σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα με την προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως δίαιτα για όλους ή ως τον μόνο τρόπο για υγιεινή διατροφή;

Παραδόσεις

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι οι δικές τους πολιτιστικές διατροφικές παραδόσεις μπορεί να μην είναι ιδανικές ή αρκετά υγιεινές για να υποστηρίξουν την υγεία και την ευημερία τους. Με βάση τη δική μου εμπειρία στα πρώτα στάδια της διαιτητικής μου καριέρας, έχω συναντήσει ανθρώπους που ένιωθαν ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή τους διατροφή και να υιοθετήσουν μια άλλη που θεωρείται «καλύτερη».

Όμως καμία παραδοσιακή διατροφή δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη . Αν και η μεσογειακή διατροφή συχνά απεικονίζεται ως το «χρυσό πρότυπο», η αναδυόμενη έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες παραδοσιακές δίαιτες που μπορεί επίσης να είναι σημαντικές για την υγεία.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις παραδοσιακές αφρικανικές, αραβικές, ασιατικές και καραϊβικές δίαιτες, θα δούμε ότι μοιάζουν περισσότερο (όσον αφορά τις ομάδες τροφίμων και τις αρχές) παρά διαφέρουν.

Ατομικές ανάγκες

Καθώς όλοι έχουμε διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις, κουλτούρες, διατροφικές απαιτήσεις, διαφορετική πρόσβαση σε τρόφιμα και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μην είναι κατάλληλη, προσβάσιμη ή ωφέλιμη για όλους.

Οι διαιτολόγοι πρέπει πάντα να έχουν ενσυναίσθηση, να κάνουν σχετικές ερωτήσεις για να γνωρίζουν καλύτερα τους ασθενείς και τους πελάτες τους, να μην επικρίνουν και να έχουν μια ολιστική προσέγγιση όταν παρέχουν διατροφικές συμβουλές.

Τελικές σκέψεις

Τα άτομα μπορούν ακόμα να βελτιστοποιήσουν τη διατροφή τους με τροφές από οποιαδήποτε κουλτούρα. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές τροφές ή τη δίαιτά τους και να υιοθετήσουν μια διατροφή, όπως η μεσογειακή, που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι σε αυτή.

Σε γενικές γραμμές, τα διατροφικά πρότυπα και οι αρχές της μεσογειακής διατροφής είναι αρκετά παρόμοια με άλλες παραδοσιακές δίαιτες και πολλοί μπορούν ακόμα να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή με:

  • Μεγιστοποίηση της πρόσληψης τροφών φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια (όπως μαύρα φασόλια, φασόλια, μαυρομάτικα, κόκκινα φασόλια), ρεβίθια και φακές

  • Με αμυλούχα τρόφιμα όπως τσαπάτι, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, μανιόκα – προσέχοντας το μέγεθος της μερίδας και επιλέγοντας ποικιλίες ολικής αλέσεως όπου είναι δυνατόν

  • Μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος έχοντας τουλάχιστον δύο έως τρεις ημέρες χωρίς κρέας κατά τη διάρκεια κάθε εβδομάδας και καταναλώνοντας περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης

  • Καταναλώνοντας τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα (αν είναι εφικτο). Ένα από τα οποία καλό θα ήταν να είναι λιπαρό όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, ο σολομός και οι σαρδέλες

  • Κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων ή ενισχυμένων εναλλακτικών

  • Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, κραμβέλαιο και ηλιέλαιο ως κύριο μαγειρικό λάδι σε μικρές ποσότητες αντί για φοινικέλαιο και λάδι καρύδας

  • Περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ, γευμάτων και σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη

Όπως λοιπόν συμπαιρένουμε η μεσογειακή διατροφή είναι μια υγιεινή διατροφή - αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να τρώτε υγιεινά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.