Για όσους αγωνίζεστε με τις δίαιτες, η καλύτερη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι να εγκαταλείψετε εντελώς αυτούς τους κανόνες διατροφής, να έρθετε ξανά σε επαφή με το σώμα σας και τελικά να αισθανθείτε γαλήνη μέσω της Διαισθητικής Διατροφής , της πράξης του να τρώτε διαισθητικά.
Όταν μια δίαιτα «αποτυγχάνει» οδηγείστε στο να πιστεύετε ότι για όλα φταίτε εσείς, ότι δεν προσπαθείτε αρκετά, ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο, ότι χρειάζεστε περισσότερη θέληση. Όμως στην πραγματικότητα, ο λόγος που οι δίαιτες αποτυγχάνουν τις περισσότερες φορές είναι απλώς μια βιολογική απάντηση στη στέρηση που έχει υποστεί το σώμα σας.
Η δίαιτα είναι ένα μέσο ελέγχου του σώματός σας. Ο έλεγχος κάνει το σώμα σας να αισθάνεται ότι απειλείται και αυτή η απειλή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά.
Τι συμβαίνει όταν κάνετε δίαιτα
Όταν περιορίζουμε το φαγητό, χημικά μηνύματα στέλνονται στον εγκέφαλό μας για να ρυθμίσουν το φαγητό μας. Εάν σηματοδοτηθεί έλλειψη τροφής, συμβαίνουν ισχυρές βιοχημικές προσαρμογές και το σώμα μας μπορεί να ανταποκριθεί με τους παρακάτω τρόπους:
Μειωμένος μεταβολισμός: Εάν η πρόσληψη θερμίδων είναι ελλιπής, το σώμα σας θα εξοικονομήσει όλη την ενέργεια που μπορεί. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθρότητα με χαμηλή ενέργεια και δυσκολία συγκέντρωσης και, τελικά, ανάκτηση βάρους.
Εμμονικές σκέψεις για φαγητό: Εάν δεν μπορείτε να βγάλετε το φαγητό από το μυαλό σας, είναι επειδή το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη τροφή. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό σήμα πείνας. Ακριβώς όπως όταν η κύστη σας είναι γεμάτη και το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε είναι να βρείτε ένα μπάνιο, έτσι και όταν πεινάμε πραγματικά, το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι να φάμε. Ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε το στομάχι που γουργουρίζει, δεν θα μπορείτε να αγνοήσετε τις συνεχείς διατροφικές σκέψεις.
Αυξημένη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες : Η ενέργεια είναι η πιο σημαντική σας ανάγκη, οπότε αν δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα, φυσικά θα λαχταράτε τροφές με πολλές θερμίδες.
Συναισθηματικό φαγητό: Εάν το σώμα σας νιώθει ότι η τροφή δεν του θα παρέχεται όταν τη χρειαστεί, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει να αναζητάτε φαγητό κάθε φορά που νιώθετε σωματικά και συναισθηματικά άβολα.
Ανάπτυξη εμπιστοσύνης
Το να τρώτε διαισθητικά σημαίνει να ακούτε και να εμπιστεύεστε τις αισθήσεις σας. Για παράδειγμα, φανταστείτε κάθε φορά που έχετε γεμάτη κύστη και νιώθετε αισθήσεις στο σώμα σας να σας προειδοποιούν. Τώρα φανταστείτε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο μπάνιο, τα συναισθήματα γίνονται πιο δυνατά μέχρι το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε είναι να βρείτε ένα μπάνιο. Οι αισθήσεις της πείνας ξεκινούν επίσης με ήπιες - ακόμη και ευχάριστες - ενδείξεις πείνας, αλλά πολλοί από εμάς δεν τις εμπιστευόμαστε.
Ο κόσμος μας υπαγορεύει τι είδους τρόφιμα πρέπει να τρώμε, πόσο πρέπει να τρώμε και πότε πρέπει να τρώμε. Αυτά τα μηνύματα συγκρούονται με τα έμφυτα σήματα του σώματός μας, αφήνοντάς μας να επιλέξουμε ποια μηνύματα πιστεύουμε ότι είναι σωστά.
Υπάρχει ένας κοινός φόβος ότι αν ακούμε το σώμα μας και τρώμε, θα πάρουμε βάρος. Όμως στην πραγματικότητα αν ενδώσουμε στην πείνα μας, αυτό που θα πετύχουμε είναι το ακριβώς αντίθετο.
Εάν βρίσκεστε κολλημένοι στις δίαιτες και στο φαγητό, τότε η διαισθητική διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει. Η Διαισθητική Διατροφή συνδυάζει την επίγνωση γύρω από το φαγητό και το σώμα, τη συμβουλευτική διατροφής και μια ψυχολογική προσέγγιση που ονομάζεται Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT). Αυτός ο συνδυασμός σας βοηθά να αφήσετε την ενοχή και τη ντροπή γύρω από το φαγητό, να αναπτύξετε σύνδεση και εμπιστοσύνη με το σώμα σας και να νιώσετε δύναμη στις διατροφικές σας επιλογές.
Αυτός ο τύπος προσέγγισης αποδεικνύεται ότι μειώνει την υπερφαγία και τη συναισθηματική κατανάλωση, καθώς και βελτιώνει τους δείκτες υγείας και τη συνολική ποιότητα ζωής.
Η διαισθητική διατροφή θεωρεί ότι κάθε άτομο είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού αλλά και τις διατροφικές του προτιμήσεις. Ο ειδικός δεν είναι ο καθρέφτης, ούτε ο γκουρού, ούτε η μοντέρνα δίαιτα, ούτε ο προπονητής, ούτε η ζυγαριά. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος του εαυτού μας.
Για να ξεκινήσετε τη δαισθητική διατροφή, ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε
Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να φάει όταν αισθάνεστε πεινασμένοι. Το να περιμένετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να φάτε δεν αποτελεί επίτευγμα, καθώς συνήθως οδηγεί σε έντονη λαχτάρα και τελικά τρώτε περισσότερο από όσο θα ήθελε το σώμα σας. Η ανάπτυξη εμπιστοσύνης στα σημάδια της πείνας σας και η εκμάθηση το πώς αισθάνεται το σώμα σας σε διαφορετικά επίπεδα πείνας θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το φαγητό σας και να μειώσετε το αίσθημα άγχους γύρω από το φαγητό.
Κάντε την ευχαρίστηση προτεραιότητα. Όταν συμπεριλάβετε την ευχαρίστηση στις διατροφικές σας επιλογές, θα απαλλαγείτε και από τις εμμονικές σκέψεις για το φαγητό. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό θα οδηγήσει στο να καταναλώνετε μόνο ντόνατς και παγωτά, αλλά στην πραγματικότητα η αναζήτηση ευχαρίστησης οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποικιλίας φαγητών.
Το φαγητό προορίζεται για να το απολαμβάνετε και σας αξίζει να τρώτε τροφές που σας ικανοποιούν σωματικά και συναισθηματικά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.