WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαισθητική διατροφή: 5 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαρτίου 2022

Διαισθητική διατροφή: 5 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε
pexels
Η διαισθητική διατροφή σάς κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα απώλειας βάρους. Τα αισθήματα πείνας και κορεσμού είναι οι σύμμαχοί σας στη ρύθμιση των ποσοτήτων των τροφίμων, ενώ οι διατροφικές σας προτιμήσεις φροντίζουν για την ποιότητα.

Η διαισθητική διατροφή είναι μια θετική προσέγγιση για το φαγητό που ενθαρρύνει το σεβασμό των αναγκών κάποιου και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Σήμερα, μοιράζομαι πέντε πράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζετε για τη διαισθητική διατροφή.

Δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους

Το διαισθητικό φαγητό θεωρείται περισσότερο ως εναλλακτική λύση στις δίαιτες απώλειας βάρους. Ο στόχος της προσέγγισης είναι να βελτιώσει τη σχέση κάποιου με το φαγητό και με το σώμα του με βάση τις αρχές για την πείνα, τον κορεσμό, τα συναισθήματα, την εικόνα του σώματος κ.λπ.

Είναι μια προσέγγιση που σέβεται τις ηθικές αρχές

Το διαισθητικό φαγητό είναι μια προσέγγιση που σέβεται τις ηθικές αρχές της ευγένειας και της καλοσύνης. Η ευγένεια περιλαμβάνει το να δείχνεις επιείκεια προς τον εαυτό σου, να αναγνωρίζεις ότι κκάνει ό,τι καλύτερο μπορείς μέχρι στιγμής και ότι έχεις καλή διάθεση προς τον εαυτό σου.

Σας μαθαίνει να ακούτε το σώμα σας

Το να ακούτε και να σέβεστε τις ανάγκες σας σημαίνει να αφήνετε το σώμα σας να εκφραστεί και να μην θέλετε να ελέγχετε τα πάντα. Στη διαισθητική διατροφή μαθαίνετε να διακρίνετε την πείνα από την επιθυμία για φαγητό, να βιώνετε τα συναισθήματά σας χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιείτε το φαγητό και να αγαπάτε το σώμα σας. Απαιτεί να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να μην στοχεύετε στην τελειότητα.

Σας μαθαίνει να είστε υπεύθυνοι του εαυτού σας

Η διαισθητική διατροφή θεωρεί ότι κάθε άτομο είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού αλλά και τις διατροφικές του προτιμήσεις. Ο ειδικός δεν είναι ο καθρέφτης, ούτε ο γκουρού, ούτε η μοντέρνα δίαιτα, ούτε ο προπονητής, ούτε η ζυγαριά. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος του εαυτού μας.

Δεν είναι μαγική συνταγή

Το διαισθητικό φαγητό δεν λειτουργεί σε όλους τους ανθρώπους, ούτε είναι μαγική συνταγή την οποία επιτέλους σας αποκαλύπτω. Μερικοί άνθρωποι θα ανταποκριθούν καλύτερα από άλλους και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Κάθε άτομο διακρίνεται από την προσωπικότητα, τις διατροφικές του συνήθειες, την κατάσταση της υγείας του, το περιβάλλον διαβίωσης και τις φιλοδοξίες του.

Ένα σώμα δεν περιορίζεται σε ένα σύνολο οργάνων, άκρων και λειτουργιών, αποτελείται επίσης από επιθυμίες, απολαύσεις, κινδύνους, χαρές, λύπες, κίνητρα, απογοήτευση αλλά και ελπίδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.