Εμμηνόπαυση: Τι να κάνεις εάν αντιμετωπίζεις εξάψεις

pexels

Οι εξάψεις είναι ξαφνικές και υπερβολικές εξάρσεις θερμότητας στο στήθος, το λαιμό και το πρόσωπό σας. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα τόσο της εμμηνόπαυσης όσο και της περιεμμηνόπαυσης.

Όταν εμφανίζονται εξάψεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρονται ως νυχτερινές εφιδρώσεις. Για να αντιμετωπίσετε γρήγορα τις εξάψεις, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.  Υπάρχει επίσης μια σειρά από φυσικές προσεγγίσεις που μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των εξάψεων, και πολλές από αυτές έχουν τις ρίζες τους στη διατροφή. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να σταματήσετε τις εξάψεις.

Τι αλλάζει στο σώμα σας κατά την εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μια χρονική στιγμή κατά την οποία μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες. Η περιεμμηνόπαυση είναι ο χρόνος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και η περίοδος αλλάζει φύση και συχνότητα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Καθώς μπαίνετε στην εμμηνόπαυση, το σώμα σας αρχίζει να παράγει λιγότερες από τις αναπαραγωγικές ορμόνες,  οιστρογόνα και προγεστερόνη (και επίσης τεστοστερόνη). Αυτές οι ορμόνες εμπλέκονται σε πολλές διαφορετικές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας. Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί τις εξάψεις , αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να εμπλέκονται οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2, αυξάνεται επίσης κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Γι’ αυτό και η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο, βοηθώντας σας να αποφύγετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις μακροπρόθεσμα.

Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι επίσης συχνή κατά την εμμηνόπαυση, οπότε φροντίστε να συμπεριλάβετε αρκετές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας στη διατροφή σας. Είναι επίσης καλό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τρώτε τρόφιμα που προάγουν την υγεία των οστών , καθώς οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη δύναμη της οστικής σας μάζας και να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

5 τρόποι για να σταματήσετε γρήγορα τις εξάψεις

Η εμμηνόπαυση είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Όπως πολλά από τα συμπτώματα, οι εξάψεις μπορεί να διαφέρουν ως προς τη συχνότητα και τη σοβαρότητα.

Μπορεί να αντιμετωπίζετε εξάψεις για μόλις 6 μήνες ή για μια δεκαετία και μερικές φορές ακόμη περισσότερο. Μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν περιστασιακά ήπια ενόχληση, ενώ άλλες έχουν τακτικές ακραίες αυξήσεις της ζέστης που επηρεάζουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους.  Γι' αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόσετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε τις εξάψεις όταν συμβαίνουν.

Γρήγορη βοήθεια με εξάψεις

Τα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά κατά τη διάρκεια των εξάψεων και μερικές φορές ένας μικρός προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα.

Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Έχετε μαζί σας έναν ανεμιστήρα χειρός, ώστε να σας προσφέρει άμεση ανακούφιση όταν η θερμοκρασία του σώματός σας αρχίζει να αυξάνεται.

  • Προετοιμαστείτε για τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Εάν έχετε συχνά εξάψεις το βράδυ, σκεφτείτε να πιείτε κρύο νερό πριν πάτε για ύπνο και να μειώσετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας. Χρησιμοποιήστε σεντόνια και κουβέρτες που μπορείτε να βγάλετε, αντί για ένα μόνο βαρύ πάπλωμα.

Τροφές για κατανάλωση και περιορισμό

Η κατανάλωση μιας διατροφής που επικεντρώνεται σε μια ποικιλία φυτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των εξάψεων. Μια 9ετής μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 γυναίκες εξέτασε τις τροφές που κατανάλωναν οι συμμετέχουσες και πόσο συχνά εμφάνισαν εξάψεις.

Οι γυναίκες που έτρωγαν πολλά φρούτα ή ακολούθησαν μια μεσογειακή δίαιτα - συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσοτήτων φυτών, ανέφεραν ότι είχαν λιγότερες εξάψεις από γυναίκες με διαφορετικά διατροφικά πρότυπα.

Ένας από τους λόγους που η κατανάλωση περισσότερων φυτών μπορεί να βοηθήσει με τις εξάψεις είναι ότι πολλά από αυτά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Αν και έρευνα για τις επιδράσεις των φυτοοιστρογόνων συνεχίζεται. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων μιμούμενοι ορισμένες από τις λειτουργίες των οιστρογόνων στο σώμα σας. Χρειάζεται όμως ποιοτικότερη έρευνα.

Εκτός από την κατανάλωση περισσότερων φυτών, μπορεί επίσης να θέλετε να περιορίσετε ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τις εξάψεις. Αυτά περιλαμβάνουν πικάντικα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μαζί με τις προσαρμογές στη διατροφή σας, υπάρχουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε και να βοηθήσουν με τις εξάψεις:

  • Λάβετε βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, το κόψιμο όχι μόνο θα ωφελήσει τη γενική σας υγεία, αλλά θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των εξάψεων. Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο γρήγορα κόψετε το κάπνισμα, τόσο το καλύτερο για τις εξάψεις σας. Εάν χρειάζεστε υποστήριξη, υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι για να σας βοηθήσουν.

  • Διατηρήστε ένα μέτριο βάρος. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένες εξάψεις και άλλες ανησυχίες για την υγεία κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός.

Φαρμακευτική αγωγή

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μια κοινή θεραπεία για γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων. Η HRT μπορεί να βοηθήσει με την εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών στο σώμα σας.

Για πολλές γυναίκες, η HRT είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία. Αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καταστάσεων όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του μαστού και άλλες επιπλοκές.

Η HRT είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως χάπια, επιθέματα και κρέμες. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα οιστρογόνα που λαμβάνονται μέσω του δέρματος σε συνδυασμό με προγεστερόνη όταν λαμβάνεται από το στόμα, είναι η καλύτερη επιλογή για γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν η ορμονοθεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.