Εμμηνόπαυση: Πώς το σάκχαρο στο αίμα επηρεάζει τις εξάψεις και τι να κάνεις γι’ αυτό
Τζουλιάννα Καρνέζη
7 Απριλίου 2024
Οι περισσότερες γυναίκες στα 50 τους έχουν βιώσει αυτά τα ξαφνικά κύματα ζέστης και εφίδρωσης, που ονομάζονται εξάψεις. Αυτό το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι πολύ κοινό, επηρεάζοντας περισσότερο από το 80 τοις εκατό των γυναικών.
Οι εξάψεις μπορεί να εμφανίζονται πολλές φορές την ημέρα και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την ψυχολογική ευεξία των γυναικών. Αν και η αιτία αυτών των δυσάρεστων επεισοδίων δεν είναι πλήρως κατανοητή, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε σχέση μεταξύ του σακχάρου στο αίμα και των εξάψεων και θα διερευνήσουμε πώς η διαχείριση της μεταβολικής σας υγείας θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.
Τι είναι οι εξάψεις;
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία και θεωρείται ότι ξεκινάει όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 μήνες. Οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 40 ετών, με τον γενικό μέσο όρο να είναι 51. Αυτή η μεταβατική περίοδος συχνά συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι άβολα.
Οι εξάψεις, που χαρακτηρίζονται από ξαφνική θερμότητα, εφίδρωση και έξαψη, είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και στην περιεμμηνόπαυση.
Στις εξάψεις συχνά νιώθετε μια ξαφνική ζέστη στο πάνω μέρος του σώματος, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και εφίδρωση. Μερικές γυναίκες βιώνουν επίσης έναν γρήγορο καρδιακό παλμό ή ένα αίσθημα άγχους ή ανησυχίας. Και συχνά όλο αυτό ακολουθείται από ρίγη καθώς το σώμα κρυώνει γρήγορα.
Αυτά τα αγγειοκινητικά συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά σε κάθε άτομο, ποικίλλουν σε σοβαρότητα και εμφανίζονται σπάνια ή πολλές φορές την ημέρα. Οι εξάψεις μπορεί να είναι άβολες και ενοχλητικές και να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου και τις καθημερινές δραστηριότητες.
Επίσης μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προειδοποίηση ή προφανή λόγο, αλλά ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν επίσης να τις πυροδοτήσουν. Μερικά πράγματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν εξάψεις περιλαμβάνουν:
- Υπερθέρμανση
- Στενά ρούχα
- Στρες
- Κάπνισμα
- Καφεΐνη
- Αλκοόλ
- Πικάντικα φαγητά
Η εμμηνόπαυση είναι η κύρια αιτία των εξάψεων, αλλά μερικές φορές μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως φάρμακα, διαταραχές του θυρεοειδούς, στρες, άγχος ή ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής. Εάν αντιμετωπίζετε εξάψεις, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση και θεραπεία.
Φυσιολογία των εξάψεων
Η υποκείμενη αιτία των εξάψεων δεν είναι πλήρως κατανοητή και είναι πιθανότατα πολύπλευρη. Ωστόσο, οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, θεωρούνται εδώ και καιρό η κύρια αιτία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αλλαγές στα οιστρογόνα και σε άλλες ορμόνες επηρεάζουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ειδικά τον υποθάλαμο, ο οποίος λειτουργεί για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Όμως ενώ οι ορμονικές διακυμάνσεις θεωρούνται η βασική αιτία για την εκδήλωση εξάψεων, πρόσφατη έρευνα έχει ρίξει φως στον πιθανό ρόλο της απορρύθμισης του σακχάρου στο αίμα στην επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων.
Διακυμάνσεις σακχάρου στο αίμα και εξάψεις
Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει πόσο στενά συνδέονται το σάκχαρο αίματος και οι ορμόνες. Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά γλυκόζης στον εγκέφαλο, όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά ή όταν ο εγκέφαλος ενεργοποιείται. Κατά την εμμηνόπαυση, η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να αποτρέψει την επαρκή μεταφορά γλυκόζης στον εγκέφαλο. Και αυτό προκαλεί μια υπερβολική νευροαγγειακή απόκριση, προκαλώντας αγγειοδιαστολή καθώς το νευροαγγειακό σύστημα προσπαθεί να αυξήσει τη ροή του αίματος που παρέχει γλυκόζη και οξυγόνο στον εγκέφαλο.
Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και αρχίζετε να νιώθετε την άβολη αίσθηση θερμότητας σε όλο το σώμα. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να ενισχύσει αυτά τα γεγονότα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι μειώσεις των επιπέδων της γλυκόζης μεταξύ των γευμάτων μπορεί να πυροδοτήσουν εξάψεις, υποδηλώνοντας ότι η διατήρηση των βέλτιστων συγκεντρώσεων γλυκόζης μπορεί να τις αποτρέψει.
Αντίσταση στην ινσουλίνη και εξάψεις
Ενώ οι μειώσεις στη γλυκόζη μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις, το ίδιο μπορεί και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Και μαζί με τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης έρχεται και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε μια μεγάλη, διαχρονική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των εξάψεων αυξήθηκε μεταξύ των γυναικών καθώς αυξήθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ομοίως, μια άλλη μικρότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με πιο έντονες εξάψεις έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και αντίσταση στην ινσουλίνη .
Οι εξάψεις έχουν επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο για διαβήτη. Μια μελέτη σε 150.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρουσίασαν οποιαδήποτε αγγειοκινητικά συμπτώματα είχαν επίσης 20 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, και ακόμη περισσότερο εάν είχαν νυχτερινές εφιδρώσεις.
Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια σχέση μεταξύ της γλυκόζης του αίματος, της αντίστασης στην ινσουλίνη και των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, υποδηλώνοντας ότι η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Διατροφή και εξάψεις
Έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις εξάψεις. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, λιγότερης ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα.
Μια μελέτη κοόρτης με 6.000 γυναίκες συμμετέχουσες διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειοκινητικών συμπτωμάτων κατά 20%. Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν δίαιτες πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά και ζάχαρη είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα.
Δίαιτες υψηλότερες σε φυτικές ίνες και χαμηλότερες σε ανθυγιεινά λιπαρά (συμπεριλαμβανομένων των trans λιπαρών) μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα οιστρογόνων και, ως εκ τούτου, να μειώσουν τη μεταβλητότητά τους. Ένας άλλος λόγος για αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , οι οποίες δεν αυξάνουν πολύ το σάκχαρο στο αίμα και έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση μετά το φαγητό.
Ενώ οι εξάψεις μπορεί να είναι ένα αναπόφευκτο μέρος του ταξιδιού της εμμηνόπαυσης, η κατανόηση του ρόλου του σακχάρου στο αίμα ανοίγει νέους δρόμους για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.
Η υγιεινή διατροφή που κρατάει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης και βοηθά στην εξισορρόπηση των μεταβαλλόμενων ορμονών, θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση από τις δυσάρεστες εξάψεις. Προσαρμόστε τη διατροφή σας ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη ζάχαρης και trans λιπαρών. Η εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας θα μπορούσε να βοηθήσει με τις εξάψεις, αλλά πιθανότατα θα παρατηρήσετε επίσης πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας αισθάνεται καλύτερα καθώς μεγαλώνετε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.