WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμμηνόπαυση: Τελικά η καφεΐνη μπορεί να χειροτερέψει τις εξάψεις;


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαρτίου 2024

Εμμηνόπαυση: Τελικά η καφεΐνη μπορεί να χειροτερέψει τις εξάψεις;
pexels
Καθώς το σώμα σας πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, υπάρχουν πολλές αλλαγές που πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Ενώ μερικές γυναίκες μετά βίας παρατηρούν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, άλλες αντιμετωπίζουν μια σειρά από συμπτώματα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται φαινομενικά τυχαία. Ελπίζοντας να ελαχιστοποιηθούν αυτά τα συμπτώματα, πολλές στρέφονται στη διατροφή. Άλλωστε, το φαγητό έχει τεράστια επίδραση στο πώς νιώθουμε και μπορούμε να κάνουμε κάποιες διατροφικές αλλαγές σχετικά εύκολα.

Ιστορικά, οι επιστήμονες έχουν παραμελήσει τη μελέτη της εμμηνόπαυσης, επομένως υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες. Αν σκεφτείτε επίσης το γεγονός ότι η βιολογία του καθενός είναι μοναδική, η κατανόηση του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Μια κοινή ερώτηση είναι εάν πρέπει να σταματήσετε την καφεΐνη κατά την εμμηνόπαυση. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.

Καταρχάς το θέμα της καφεΐνης και των εξάψεων δεν είναι ένας τομέας που έχει ερευνηθεί ευρέως- επίσης η εμμηνόπαυση και η υγεία των γυναικών, γενικά, είναι ακόμα σε έρευνα, παρά το γεγονός ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα γεγονός της ζωής που θα περάσουν όλες οι γυναίκες.

Καφεΐνη και εμμηνόπαυση

Εάν σερφάρετε στο διαδίκτυο αναζητώντας τρόπους για να μειώσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, θα λάβετε συχνά τη συμβουλή να κόψετε την καφεΐνη. Για παράδειγμα, το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνει ότι οι γυναίκες μπορεί να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μέσω αλλαγών, όπως η «αποφυγή της καφεΐνης». Επίσης το NHS προτείνει ότι η αποφυγή της καφεΐνης μπορεί να μειώσει τις εξάψεις.

Αλλά από πού προέρχεται αυτή η συμβουλή; Καθώς έγραφα αυτό το άρθρο βρήκα μια σειρά από ιστότοπους και έγγραφα που συνδέονται με αυτήν τη μελέτη από το 2015. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα για τη διερεύνηση πιθανών συνδέσεων μεταξύ της καφεΐνης και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερες από 1.800 γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω. Κάθε συμμετέχουσα συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο για μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων. Αυτά προκαλούνται από τη συστολή ή τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το πιο διαβόητο αγγειοκινητικό σύμπτωμα είναι οι εξάψεις, αλλά οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία.

Κατά την περιεμμηνόπαυση (ο χρόνος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση) περίπου το 75% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν εξάψεις. Για κάποιες αυτά τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν για 6 μήνες. Για άλλες, μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια. Και για μερικές γυναίκες, οι εξάψεις μπορεί να μην σταματήσουν ποτέ.

Όπως εξηγεί η Εταιρεία Εμμηνόπαυσης, δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να προβλέψουμε πότε θα ξεκινήσουν ή πότε θα σταματήσουν. Οι συγγραφείς της μελέτης συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Τι βρήκαν; Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καφεΐνη ανέφεραν περισσότερα αγγειοκινητικά συμπτώματα. Αλλά όταν εξέτασαν πολλά άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που επηρεάζουν τον ύπνο, τη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και τη σεξουαλική λειτουργία, η κατανάλωση καφεΐνης δεν έκανε καμία διαφορά. Και για κάποια άλλα συμπτώματα, η καφεΐνη συνδέθηκε με βελτιώσεις.

Συνοψίζοντας την έρευνα, ο παρόλο που η ομάδα βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των πιο ενοχλητικών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η μελέτη έδειξε επίσης συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και λιγότερων προβλημάτων που αφορούσαν τη διάθεση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη ήταν συγχρονική, επομένως εξέτασε την κατανάλωση καφεΐνης μόνο σε μια χρονική στιγμή. Και βασίστηκε σε μια απλή ερώτηση ναι ή όχι: "Καταναλώνετε ποτά με καφεΐνη (καφέ, τσάι, αναψυκτικά);" Έτσι, μια συμμετέχουσα στην ομάδα «ναι» μπορεί να πίνει ένα φλιτζάνι τσάι κάθε εβδομάδα, ενώ μια άλλη θα μπορούσε να έχει 10 κουτάκια κόλα την ημέρα.

Ένας άλλος περιορισμός ήταν ότι οι ερευνητές δεν μπορούσαν να υπολογίσουν εάν οι συμμετέχουσες λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Αυτό είναι σημαντικό γιατί η HRT επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο τακτικές και έντονες είναι οι εξάψεις. Επίσης, αξίζει να εξεταστεί η έκταση της διαφοράς στη σοβαρότητα των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων μεταξύ των γυναικών που πίνουν καφεΐνη και των γυναικών που δεν πίνουν καφεΐνη.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό δεν γίνεται να βγούνε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τις συμπτωματικές περιεμμηνοπαυσιακές ή μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης σε σχέση με τα εμμηνοπαυσιακά τους συμπτώματα.

Jenny.Gr
pexels

Υπάρχει κάποια άλλη έρευνα;

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που έχει αναζητήσει τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και εξάψεων. Μια μελέτη από το 2011 ακολούθησε μια ομάδα συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα από τη SWAN.

Για περισσότερα από 10 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 3.300 γυναίκες από πέντε φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες στις ΗΠΑ Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες συνέλεγαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με διάφορους παράγοντες, όπως τον τρόπο ζωής των γυναικών, τη διατροφή και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τελικά, η ομάδα δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της εμφάνισης αγγειοκινητικών συμπτωμάτων.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2018 εξέτασε αγγειοκινητικά συμπτώματα σε περισσότερες από 900 γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με αυξημένα αγγειοκινητικά συμπτώματα, αλλά μόνο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

Υπάρχουν και άλλες μελέτες, αλλά είναι γενικά μικρότερες, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι λιγότερο γενικεύσιμα στον πληθυσμό. Για παράδειγμα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 196 γυναίκες εξέτασε το ρόλο πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, στις εξάψεις. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, συνολικά, η καφεΐνη αύξησε τη σοβαρότητα των εξάψεων. Και η κατανάλωση αναψυκτικού με καφεΐνη συνδέθηκε με αυξημένη σοβαρότητα και συχνότητα εξάψεων.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 243 άτομα διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με λιγότερο σοβαρά αγγειοκινητικά συμπτώματα. Έτσι η σχέσης της εμμηνόπαυση και της καφεΐνης εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρη. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα, όχι μόνο για τα ροφήματα με καφεΐνη, αλλά για την εμμηνόπαυση γενικότερα.

Καφεΐνη και άλλα συμπτώματα

Προβλήματα ύπνου

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν συχνά προβλήματα στον ύπνο. Η νυχτερινή εφίδρωση, ένα αγγειοκινητικό σύμπτωμα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Αλλά άλλα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαταράξουν τον ύπνο . Και η καφεΐνη μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο εδώ. Αλλά όπως συμβαίνει με τόσα πολλά στην υγεία και τη διατροφή, εξαρτάται πραγματικά από το σώμα σας.

Μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους, επομένως ο ύπνος ορισμένων μπορεί να μην επηρεάζεται από την καφεΐνη, ενώ σε άλλους μπορεί να επηρεάζεται. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι καθώς μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στην αϋπνία που προκαλείται από την καφεΐνη.

Αίσθημα παλμών

Οι παλμοί - όπου νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει ή να φτερουγίζει - είναι ένα άλλο λιγότερο γνωστό αλλά στην πραγματικότητα πολύ κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Η καφεΐνη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει αίσθημα παλμών σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες. Και αν η ευαισθησία σας στην καφεΐνη αυξάνεται σιγά-σιγά καθώς μεγαλώνετε, το αίσθημα παλμών μπορεί να είναι πιο πιθανό.

Ωστόσο, μια μελέτη που εξέτασε το αίσθημα παλμών σε 394 γυναίκες ηλικίας 40-59 ετών δεν βρήκε σχέση με την κατανάλωση καφεΐνης. Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι το αίσθημα παλμών σχετίζονταν με αγγειοκινητικά συμπτώματα – έτσι οι γυναίκες με περισσότερες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν αίσθημα παλμών.

Εν κατακλείδι ενώ η διακοπή της καφεΐνης δεν θα εξαλείψει εντελώς τις εξάψεις – μόνο η αντικατάσταση των ορμονών σας θα το κάνει – είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια ολιστική προσέγγιση στην εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής στο τι τρώτε και πίνετε.

Αν απλά δεν μπορείτε να λειτουργήσετε το πρωί χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ, το να κόψετε την καφεΐνη δεν είναι ρεαλιστικό, συνεχίστε και απλά προσπαθήστε να προσέχετε πότε και πόση ποσότητα καταναλώνετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.