Αίσθημα παλμών μετά το φαγητό: Πότε πρέπει να ανησυχείτε και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε
Τζουλιάννα Καρνέζη
18 Σεπτεμβρίου 2022
Τις περισσότερες φορές, πιθανότατα δεν προσέχετε καθόλου τους παλμούς της καρδιάς σας. Σίγουρα, γνωρίζετε ότι η καρδιά σας αντλεί συνεχώς αίμα σε όλο σας το σώμα. Μπορείτε ακόμη και να παρακολουθείτε τον καρδιακό ρυθμό, αλλά πιθανότατα δεν αισθάνεστε σωματικά τους χτύπους της καρδιάς σας ή δεν της δίνετε μεγάλη προσοχή
.Αν και οι αιτίες ποικίλλουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ώρες των γευμάτων ή ορισμένα τρόφιμα ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα παλμών κατά το φαγητό.
Οι παλμοί μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Αλλά γενικά, το αίσθημα παλμών είναι ένα σύμπτωμα, που περιγράφεται ως μια δυσάρεστη και ενοχλητική αίσθηση που μπορεί να νιώθει κάποιος όταν νιώθει τους παλμούς της καρδιάς του.Όταν τρώτε, το σώμα αυξάνει τη ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού παλμού.
Ενώ το αίσθημα παλμών διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, μπορεί να αισθανθείτε:
- Μια αίσθηση φτερουγίσματος στο στήθος σας
- Αίσθηση σφυροκοπήματος– σαν να χτυπάει πολύ δυνατά η καρδιά σας.
- Ένας ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός παλμός
- Μια αίσθηση σα να «γυρίζει» η καρδιά σας στο στήθος σας
Το αίσθημα παλμών συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν δεν συνοδεύεται από αρρυθμίες ή κάποια άλλη σοβαρότερη κακρδιοπάθεια.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε
Η συχνότητα είναι ένας παράγοντας στο πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το αίσθημα παλμών. Αν το έχετε από καιρό σε καιρό, δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αλλά αν συμβαίνει σε τακτική βάση, όπως πολλές φορές την εβδομάδα ή σχεδόν κάθε φορά που τρώτε, τότε ίσως πρέπει να γίνετε λίγο πιο καχύποπτοι.
Εάν το αίσθημα παλμών διατηρείται ή αυξάνεται σε συχνότητα, μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού ιατρικού προβλήματος, όπως η αρρυθμία, και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό περιλαμβάνουν ξαφνικούς και παρατεταμένους καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία, διαρκή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή αίσθημα παλμών που συνοδεύονται από ζάλη, πόνο στο στήθος ή δύσπνοια. Η ξαφνική απώλεια συνείδησης, που ονομάζεται επίσης συγκοπή , μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οφείλεται σε μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά εμφανίζεται το αίσθημα παλμών.
Γιατί έχετε αίσθημα παλμών μετά το φαγητό;
Η αναζήτηση μεμονωμένων ερεθισμάτων θα μπορούσε να μειώσει τους παλμούς της καρδιάς. Το να παρακολουθείτε τι τρώτε και πίνετε και να κάνετε προσαρμογές μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες να βιώσετε την άβολη αίσθηση.
Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που μπορείτε να σκεφτείτε να αποφύγετε - ή τουλάχιστον να περιορίσετε. Τα πικάντικα τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλότερα λιπαρά και υψηλότερη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα παλμών.
Οι συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν:
- Η καφεΐνη σε περίσσεια
- Ζάχαρη
- Αλκοόλ
- Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες
- Τυραμίνη
Καφεΐνη σε περίσσεια
Το να πίνετε τον πρωινό σας καφέ –ανάλογα με το πόσες φορές γεμίζετε την κούπα σας– είναι μάλλον καλό και δεν θα κάνει την καρδιά σας να φτερουγίσει. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί αίσθημα παλμών ή συμβάλλει σε αρρυθμίες, οι οποίες είναι μικρές αλλαγές στον καρδιακό παλμό που κατά τα άλλα είναι φυσιολογικός.
Ωστόσο, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο όσον αφορά την ποσότητα του καφέ που προκαλεί αίσθημα παλμών, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας, θα μπορούσε να προκαλέσει αίσθημα παλμών σε ορισμένους ανθρώπους.
Μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους και μπορεί να τους κάνει να έχουν νεύρα ή να νιώθουν ότι η καρδιά τους χτυπάει γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την καφεΐνη.
Ζάχαρη
Η ζάχαρη μπορεί επίσης να είναι ένοχος. Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης μπορεί να απελευθερώσει την ορμόνη επινεφρίνη ή αδρεναλίνη, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.
Αν και δεν υπάρχει ακριβές όριο για την αποφυγή του αίσθηματος παλμών, συγκεκριμένα, οι Διατροφικές Οδηγίες 2020-25 συνιστούν να λαμβάνετε όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων από τη ζάχαρη. Αυτό ισοδυναμεί με 12 κουταλάκια του γλυκού, 50 γραμμάρια ή 200 θερμίδες ζάχαρης ή περίπου το ισοδύναμο ενός κομματιού κέικ σοκολάτας.
Αλκοόλ
Παρόλο η κατανάλωση όχι περισσότερα από ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες καθημερινά είναι γενικά το ανώτερο όριο που έχει οριστεί, θα μπορούσατε ενδεχομένως να εμφανίσετε καρδιακούς παλμούς και κάτω από αυτό. Και για τα άτομα που έχουν αρρυθμίες και αισθάνονται αίσθημα παλμών, το αλκοόλ είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες.
Για τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν επεισόδιο. Γενικά, η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να συμβάλουν στο αίσθημα παλμών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη ή ζάχαρη, όταν πέπτονται. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως ακριβώς και η επιτραπέζια ζάχαρη. Εάν ένα άτομο έχει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα , η μεταβολή ή η άνοδος του επιπέδου σακχάρου στο αίμα συμβαίνει πιο συχνά με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Οι αλλαγές σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό παλμό ή άλλες διακυμάνσεις του καρδιακού ρυθμού.
Τυραμίνη
Αυτό το ένζυμο βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, όπως το παλαιωμένο τυρί, το κόκκινο κρασί, τα αλλαντικά, το ξινολάχανο και τη σάλτσα σόγιας.
Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο εμφανίζεται φυσικά στο σώμα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Όταν περισσότερο από το ένζυμο απελευθερώνεται ή λαμβάνεται στο σώμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση , η οποία μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να προκαλέσει καρδιακούς παλμούς.
Επειδή τα βαριά γεύματα μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αίσθημα παλμών, να προσέχετε όχι μόνο τι τρώτε αλλά και πόσο. Ένα ημερολόγιο τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων, εάν ανησυχείτε ότι αυτό που τρώτε συμβάλλει στους παλμούς της καρδιάς σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ουσίες όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνετε για να δείτε εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της διατροφής σας και του αισθήματος παλμών. Καταγράψτε όχι μόνο τι τρώτε, αλλά και πώς αισθάνεστε, συμπεριλαμβανομένου του αν αισθάνεστε αίσθημα παλμών μετά το φαγητό ή μετά από κάποια ροφήματα.
Στη συνέχεια, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες που έχετε σχετικά με το αίσθημα παλμών και συζητήστε τι ρόλο μπορεί να παίξει η διατροφή σας.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ειπωθούν για την προσπάθεια εντοπισμού της διατροφής και του τρόπου ζωής, επειδή αυτοί μπορούν να τροποποιηθούν. Για παράδειγμα, η βελτίωση της συνολικής διατροφής σας, όπως το να ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας.
Ένας πιο φιλικός προς την καρδιά τρόπος ζωής που ενσωματώνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των παλμών και στη διαχείριση μιας διαγνωσμένης αρρυθμίας.
Εάν συνεχίσετε να έχετε συχνούς καρδιακούς παλμούς, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια καρδιακή εξέταση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.