WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 μύθοι για την υγεία της καρδιάς που δεν πρέπει να πιστεύετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Σεπτεμβρίου 2022

3 μύθοι για την υγεία της καρδιάς που δεν πρέπει να πιστεύετε
pexels
Μην ξεγελαστείτε από αυτούς τους 3 μύθους για την υγεία της καρδιάς

Για να μειώσετε την πιθανότητα καρδιακής νόσου, θα πρέπει να αποφεύγετε τα αυγά και να παίρνετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3. Σωστά; Όχι ακριβώς.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στις ΗΠΑ και ένα ισχυρό όπλο για να τις κρατήσετε μακριά είναι να τρώτε μια υγιεινή διατροφή που σας παρέχει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και την ενέργεια που χρειάζεστε διατηρώντας παράλληλα το βάρος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο.

Όμως υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν τη διατροφή και παρακάτω θα δείτε τους 3 πιο δημοφιλείς που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε λάθος δρόμο.

Μύθος 1: Το λάδι καρύδας είναι μια υγιεινή εναλλακτική στη μαγειρική για την υγεία της καρδιάς

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα κορεσμένα λίπη στο λάδι καρύδας (που ονομάζονται τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας) είναι λιγότερο επιβλαβή και μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα επίπεδα της ευεργετικής HDL χοληστερόλης. Έχει αποδειχθεί ότι το λάδι καρύδας ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης - τα καλά και τα κακά είδη - περισσότερο από άλλα φυτικά έλαια. Και στην πραγματικότητα, τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας αποτελούν μόνο μια μικρή ποσότητα των λιπαρών οξέων στο λάδι καρύδας.

Επιπλέον, ενώ άλλα υγιεινά για την καρδιά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το λάδι canola ή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά έχουν υποστηριχθεί από πολλά επιστημονικά στοιχεία, τα υποτιθέμενα οφέλη του λαδιού καρύδας δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί σε μεγάλης κλίμακας ανθρώπους έρευνα.

Μύθος 2: Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα αυγά -ή τουλάχιστον τους κρόκους

Οι κρόκοι αυγών περιέχουν πολλή χοληστερόλη. Λογικά, λοιπόν, η κατανάλωση χοληστερόλης οδηγεί σε υψηλή χοληστερόλη. Σωστά; Κι όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα παράγεται από το συκώτι, δεν παρέχεται μέσω της διατροφής. Και ενώ η διατροφή έχει σημασία, η έρευνα έχει βρει ότι τα επίπεδα χοληστερόλης έχουν να κάνουν περισσότερο με το λίπος που τρώτε, δηλαδή τα κορεσμένα και trans λιπαρά, παρά με τη χοληστερόλη που βρίσκεται στις τροφές.

Επίσης τα αυγά περιέχουν υγιεινά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και D, καθώς και πρωτεΐνης. Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Μύθος 3: Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα βοηθήσουν την καρδιά σας

Μια σημαντική ανασκόπηση μελετών που περιελάβανε σχεδόν 80.000 ασθενείς δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 και των καρδιακών παθήσεων. Αν και τα συμπληρώματα πιθανώς δεν είναι επιβλαβή, ίσως είναι καλύτερα να λαμβάνετε τα ωμέγα-3 σας από τη διατροφή σας και όχι από ένα μπουκάλι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.