WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 μύθοι για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαΐου 2023

6 μύθοι για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης
pexels
Μην πιστεύετε όλα όσα έχετε ακούσει.

Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με την εμμηνόπαυση. Κάποτε ήταν ένα θέμα που συζητιόταν ελάχιστα, αφήνοντας τις γυναίκες να το κατανοήσουν μόνες τους, σιωπηλά, χωρίς υποστήριξη και συχνά νιώθοντας αμηχανία ή άγχος. Αλλά όπως τραγούδησε κάποτε ο Bob Dylan, «The times, they are a-changin», τα πράγματα έχουν αλλάξει και ευτυχώς, η εμμηνόπαυση δεν είναι πλέον το ταμπού που ήταν κάποτε.

Έτσι καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας και τι να περιμένετε. Γι αυτό και παρακάτω σας βοηθάμε να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους σχετικά με ένα από τα πιο διάχυτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης - τις εξάψεις .

Μύθος #1: Οι εξάψεις καίνε θερμίδες

Λυπούμαστε, αλλά αυτές οι συνεδρίες εφίδρωσης δεν θα κάψουν το βραδινό σας. Οι εξάψεις δεν καίνε θερμίδες.

Μύθος #2: Οι εξάψεις σημαίνουν ότι βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση - ή ακόμα και πολύ κοντά σε αυτήν - για να αρχίσετε να έχετε εξάψεις. Αν και η τυπική ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι περίπου τα 51 έτη, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης (η οδήγηση στην εμμηνόπαυση) για χρόνια πριν από την τελευταία τους έμμηνο ρύση.

Μύθος #3: Οι εξάψεις προκαλούν πυρετό

Όταν διανύετε την εμμηνόπαυση, το σώμα σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ακόμη και σε μικρές αλλαγές της θερμοκρασίας και τότε ξεκινά τη διαδικασία να σας δροσίσει – που είναι, κατά ειρωνικό τρόπο, το ίδιο πράγμα που σας κάνει να νιώθετε ζέστη. Το αίμα τρέχει στο στήθος και το πρόσωπό σας και αρχίζετε να ιδρώνετε καθώς το σώμα σας προσπαθεί να δροσιστεί.

Οι εξάψεις αυξάνουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας του δέρματός σας επειδή το σώμα σας απαλλάσσεται από αυτήν την εσωτερική θερμότητα. Αλλά δεν σας προκαλούν πυρετό, γιατί δεν ανεβάζουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος #4: Συμπληρώματα όπως το μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν με τις εξάψεις

Πολλά συμπληρώματα - συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου - έχουν μελετηθεί για τον πιθανό ρόλο τους στο να κάνουν τις εξάψεις πιο διαχειρίσιμες. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις ότι κάποια από αυτά ανταποκρίνεται στους ισχυρισμούς του.

Μην αγοράζετε απλώς συμπληρώματα επειδή απλώς γράφουν διάφορους ισχυρισμούς. Τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται από τον FDA, επομένως δεν ξέρετε πραγματικά τι περιέχουν. Να είστε επιφυλακτικές με οποιοδήποτε προϊόν που ισχυρίζεται ότι θέτει τέλος στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, και μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μύθος #5: Το σεξ βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των εξάψεων

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις εξάψεις σας, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι συμβαίνει αυτό».

Τα καλά νέα είναι ότι οι εξάψεις συνήθως διαρκούν μόνο περίπου 30 δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά, επομένως περνούν από μόνες τους αρκετά γρήγορα (και χωρίς να σας δίνουν πολύ χρόνο για να ξεκινήσετε το σεξ, ούτως ή άλλως).

Μύθος #6: Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τις εξάψεις, οπότε πρέπει απλώς να ζήσετε με αυτές

Όσον αφορά τις εξάψεις, σίγουρα δεν χρειάζεται να χαμογελάτε και να τις αντέχετε. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις διαχειριστείτε:

  • Εστιάστε στη διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα των εξάψεων και έχει επίσης μια σειρά από άλλα οφέλη, βοηθώντας στη στήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας σας.

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Έχετε μαζί σας έναν φορητό ανεμιστήρα, ανοίξτε τους ανεμιστήρες ή το κλιματιστικό στο σπίτι, για να καταπολεμήσετε τη ζέστη.

Εάν οι εξάψεις επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, είναι καιρός επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε ορμονικές και μη ορμονικές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τις εξάψεις σας και να σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.