WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ζήσετε με έναν σκύλο εάν είστε αλλεργικοί σε αυτόν


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Μαΐου 2023

Πώς να ζήσετε με έναν σκύλο εάν είστε αλλεργικοί σε αυτόν
pexels
Δυστυχώς, οι αλλεργίες σε σκύλους και άλλα κατοικίδια ζώα επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της αλλεργίας και να ζήσετε ευτυχισμένοι μαζί με το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε αν είστε αλλεργικοί στα σκυλιά; Στην πραγματικότητα, πολλά, συμπεριλαμβανομένου του να καταλάβετε τι ακριβώς προκαλεί τις αλλεργίες σας και να λάβετε συστηματικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας.

Με λίγη προσπάθεια, συνέπεια και προθυμία μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες επιλογές που μπορεί να φαίνονται απίθανες στην αρχή, όμως υπάρχει μια καλή πιθανότητα να διατηρήσετε τα συμπτώματα αλλεργίας σας υπό έλεγχο και να ζήσετε σε αρμονία με τον σκύλο σας.

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό και να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι δοκιμών, με ένα να περιλαμβάνει ένα απλό τσίμπημα δέρματος που εναποθέτει μια μικροσκοπική ποσότητα αλλεργιογόνων κάτω από το δέρμα σας και ένα άλλο που ονομάζεται ενδοδερμικό τεστ, όπου τα αλλεργιογόνα εγχέονται βαθύτερα στο δέρμα σας.

Αντί να είστε αλλεργικοί στον σκύλο σας, οι δοκιμές μπορεί να δείξουν ότι είστε αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης, τη μούχλα, τη γύρη ή μια ποικιλία άλλων αλλεργιογόνων. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι είστε αλλεργικοί σε ένα αλλεργιογόνο έξω από το σπίτι σας που μπαίνει στο τρίχωμα του σκύλου σας και μπορεί εύκολα να φύγει.

Εάν, στην πραγματικότητα, είστε αλλεργικοί στον σκύλο σας, μπορεί να υποθέσετε ότι το τρίχωμα του είναι αυτό που προκαλεί το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να ισχύει, έμμεσα. Οι σκύλοι έχουν πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργίες στους αδένες του δέρματός τους και όταν το δέρμα είναι ξηρό, τα αλλεργιογόνα εισχωρούν στο τρίχωμα του σκύλου, και στη συνέχεια μεταφέρονται σε όλα τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τα χαλιά, τα έπιπλα και τοίχους. Τα αλλεργιογόνα προέρχονται επίσης από το σάλιο και τα ούρα του σκύλου.

Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στα αλλεργιογόνα και τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι από ασήμαντα μέχρι πολύ ενοχλητικά. Εάν είστε επίσης αλλεργικοί στον καπνό του τσιγάρου, τα ακάρεα της σκόνης, τη γύρη ή τη μούχλα, τα συμπτώματά σας μπορεί να ενταθούν. Το να διατηρείτε τον σκύλο σας καθαρό και βουρτσισμένο είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την ελαχιστοποίηση των αλλεργιογόνων.

Επίσης βεβαιωθείτε ότι τα σαμπουάν που χρησιμοποιούνται για το μπάνιο του σκύλου σας είναι εντελώς φυσικά και χωρίς άρωμα, ώστε να μην εισάγετε επιπλέον αλλεργιογόνα σε μια ήδη περίπλοκη κατάσταση.

Το βούρτσισμα του σκύλου σας τουλάχιστον εβδομαδιαία θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το νεκρό δέρμα και τις τρίχες, που διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν σε όλο σας το σπίτι. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε το πρόγραμμα βουρτσίσματος τους μήνες που ο σκύλος σας χάνει τρίχες. Εάν είναι δυνατόν, το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται από κάποιον που δεν είναι αλλεργικός και είναι καλύτερο να γίνεται έξω, για ευνόητους λόγους.

Θυμηθείτε ότι οι εκκρίσεις από τα μάτια και τα αυτιά του σκύλου σας μπορεί επίσης να περιέχουν αλλεργιογόνα, επομένως κρατήστε τα καθαρά.

Jenny.Gr
unsplash

Κρατήστε τον σκύλο σας μακριά από το κρεβάτι σας

Αν μια από τις χαρές σας είναι να κοιμάστε με τον σκύλο σας, μπορεί να σας είναι σχεδόν αδιανόητο να στερήσετε από τον εαυτό σας και το κατοικίδιό σας αυτήν την καθημερινή απόλαυση. Σκεφτείτε όμως ότι τα μαξιλάρια, τα σεντόνια και οι κουβέρτες σας είναι ακριβώς κοντά στη μύτη και τα μάτια σας, όπου τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, φαγούρα στα μάτια και φτέρνισμα.

Μπορείτε να μάθετε τον σκύλο σας να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι στην κρεβατοκάμαρά σας. Επιλέξτε το κρεβάτι προσεκτικά με βάση το μέγεθος, την ηλικία και τις συνήθειες ύπνου του σκύλου σας. Αν του αρέσει να κουλουριάζεται και να χαϊδεύεται, ένα στρογγυλό κρεβάτι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε.

Ελαχιστοποιήστε τα υφασμάτινα έπιπλα στο σπίτι σας

Τα αλλεργιογόνα προσκολλώνται στα χαλιά, τις κουρτίνες και τα υφασμάτινα έπιπλα. Οπότε αν μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε αυτά από το σπίτι σας, θα κάνετε μεγάλη πρόοδο στη διαχείριση των αλλεργιών σας.

Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τη μοκέτα και αντικαταστήστε τη με δάπεδο σκληρής επιφάνειας που μπορεί να καθαριστεί εύκολα. Ως πρόσθετη προφύλαξη, αναζητήστε προϊόντα δαπέδου που είναι πιστοποιημένα ότι είναι φιλικά προς το άσθμα και τις αλλεργίες.

Αντί για υφασμάτινες κουρτίνες, σκεφτείτε τα στόρια που μπορούν να ξεσκονιστούν πιο συχνά και επιλέξτε μη υφασμάτινους καναπέδες και καρέκλες που μπορούν να καθαριστούν εύκολα. Το δέρμα απωθεί τα αλλεργιογόνα αντί να τα συλλέγει, καθώς και αντιστέκεται στους λεκέδες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καλύμματα, στα έπιπλα, ώστε να μπορείτε να τα πλένετε πιο συχνά.

Διατηρήστε το σπίτι σας εξαιρετικά καθαρό

Τα αλλεργιογόνα από τον σκύλο σας μπορούν να προσκολληθούν σε κάθε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων, άρα ο σχολαστικός και συχνός καθαρισμός του σπιτιού σας θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τα αλλεργικά σας συμπτώματα.

Εάν έχετε δάπεδα με σκληρή επιφάνεια, σκουπίστε με ένα υγρό πανί. Εάν έχετε χαλιά, χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA. Το φίλτρο βοηθά στη συλλογή αλλεργιογόνων, αντί να τα απελευθερώνει πίσω στο δωμάτιο.

Επίσης, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τις κουρτίνες και τα υφασμάτινα έπιπλα και ξεσκονίστε τις επίπεδες επιφάνειες όπως τραπέζια, βιβλιοθήκες, κομοδίνα, τοίχους και αμπαζούρ όπου μπορούν να συγκεντρωθούν αλλεργιογόνα, χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί, ώστε να μην απλώσετε απλώς τα αλλεργιογόνα τριγύρω.

Να θυμάστε ότι θα μετακινείτε πολλά πράγματα ενώ καθαρίζετε, οπότε φορέστε μια μάσκα για να αποφύγετε να εισπνεύσετε τα αλλεργιογόνα και να κάνετε τα συμπτώματά σας ακόμη χειρότερα.

Χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα για να συλλάβετε τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων

Οι καθαριστές αέρα φιλτράρουν τα αλλεργιογόνα και μια ποικιλία άλλων σωματιδίων και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αλλεργικά συμπτώματα. Συγκεκριμένα, οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA λέγεται ότι αφαιρούν το 99,97% των μεγάλων σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένου — είτε το πιστεύετε είτε όχι — την απορρόφηση τρίχας κατοικίδιων ζώων που υπάρχουν στον αέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε έναν καθαριστή αέρα που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει μεγάλα και μικρά σωματίδια και θυμηθείτε να αλλάζετε συχνά το φίλτρο.

Jenny.Gr
pexels

Δοκιμάστε μη φαρμακευτικές θεραπείες για να ελέγξετε τα συμπτώματα αλλεργίας σας

Οι μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν ύγρανση των ρινικών διόδων σας με ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αλμυρό νερό ή αλατούχο διάλυμα. Μην χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης γιατί δεν έχει υποστεί επεξεργασία ή φιλτράρισμα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο, αποσταγμένο ή βρασμένο και κρύο νερό.

Η ανοσοθεραπεία αλλεργιογόνων είναι μια άλλη μη φαρμακευτική προσέγγιση που μπορεί να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Μόλις διαπιστώσετε ότι είστε πραγματικά αλλεργικοί στον σκύλο σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την ένεση μικρών ποσοτήτων αυτών των αλλεργιογόνων στο σώμα σας και να αυξήσετε σταδιακά τις ποσότητες καθώς ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας.

Αυτή η τεχνική ονομάζεται υποδόρια ανοσοθεραπεία (SCIT) και μπορεί να θεραπεύσει πολλαπλές αλλεργίες ταυτόχρονα. Άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν αποτελεσματικές περιλαμβάνουν τον βελονισμό και τους διαχυτές αιθέριων ελαίων.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι η απάντηση

Τα φάρμακα για την αλλεργία περιορίζουν τα συμπτώματα για πολλούς ανθρώπους. Τα αντιισταμινικά μπλοκάρουν τις επιδράσεις των αλλεργιογόνων, ενώ τα αποσυμφορητικά ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση και τα ρινικά στεροειδή επιδρούν στη ρινική φλεγμονή.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν οφθαλμικές σταγόνες για να ανακουφίσουν τον κνησμό και την ερυθρότητα, και συσκευές εισπνοής για τη θεραπεία του άσθματος που προκαλείται από τα αλλεργιογόνα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.