WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 πράγματα που δεν γνώριζες για τη βιταμίνη D


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαΐου 2023

7 πράγματα που δεν γνώριζες για τη βιταμίνη D
pexels
Πλέον ακούμε όλο και περισσότερο για τα οφέλη της βιταμίνης D και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, και στην Ελλάδα, λαμβάνουν συμπληρώματα για να διασφαλίσουν ότι παίρνουν την κατάλληλη ποσότητα.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά και από ορισμένες τροφές. Και ενώ ακούγοντας ήλιος και βιταμίνη D, θα περίμενε κανείς στην ηλιόλουστη Ελλάδα, να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεπάρκειας, παρόλα αυτά μελέτες δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη. Και τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μια πληθώρα κινδύνων για την υγεία.

7 πράγματα που δεν γνώριζες για τη Βιταμίνη D

Η σύνδεση της ανεπάρκειας βιταμίνης D με την κατάθλιψη

Αν και η αιτία της κατάθλιψης δεν μπορεί να απομονωθεί μόνο στην ανεπάρκεια βιταμινών, η λήψη συμπληρωμάτων για την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε τέτοιους ασθενείς είναι πιθανό να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αν και υπάρχουν ακόμη συνεχείς μελέτες για αυτό, συλλογικά υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο αλλά όχι αιτιότητα.

Μολυσματική ασθένεια και βιταμίνη D

Αν και το όφελος της βιταμίνης D σχετίζεται κυρίως με παθήσεις που σχετίζονται με τα οστά, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη μολυσματικών ασθενειών που στοχεύουν τις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού (RTI), τη γρίπη και άλλα παρόμοια νοσήματα.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος και εμπλέκεται στη ρύθμιση του πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης των κυττάρων. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που βλάπτει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και η έρευνα δείχνει ότι δεδομένου ότι είναι γεωγραφικά πιο διαδεδομένη σε άτομα που μένουν μακριά από τον ισημερινό, έχει οδηγήσει στην κατανόηση ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας λόγος εμφάνισης της νόσου.

Καρδιαγγειακές παθήσεις και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στη σταθερή αρτηριακή πίεση, την ανάπτυξη των αγγειακών κυττάρων και τη φλεγμονή. Για αυτούς τους λόγους, η υγεία της καρδιάς και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται με τη βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D δρα περισσότερο σαν ορμόνη

Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται λιγότερο σαν βιταμίνη και πολύ περισσότερο σαν ορμόνη. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη D βοηθά στον μεταβολισμό, επηρεάζοντας δυνητικά τα πάντα, από το βάρος μέχρι τη λειτουργία των οργάνων.

Το συκώτι και οι νεφροί συνθέτουν τη βιταμίνη D

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι το άμεσο ηλιακό φως. Όταν η ακτινοβολία UVB από το ηλιακό φως περνάει στο δέρμα μας, μια χημική αντίδραση το μετατρέπει σε βιταμίνη D3, που μεταφέρεται στο συκώτι μας για να σχηματίσει 25(OH)D το οποίο στη συνέχεια ταξιδεύει στους νεφρούς όπου μετατρέπεται περαιτέρω στη βιολογικά ενεργή μορφή της βιταμίνης D-καλσιτριόλης .

Βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου

Η βιταμίνη D διεγείρει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου με αποτέλεσμα τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών.

Jenny.Gr
pexels

Ποιο επίπεδο βιταμίνης D θεωρείται φυσιολογικό;

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ένα υγιές επίπεδο είναι τουλάχιστον 20 ng/mL ή υψηλότερο. Οτιδήποτε κάτω από 12 ng/mL σημαίνει ότι διατρέχετε κίνδυνο για ανεπάρκεια, ενώ υπάρχουν προβλήματα που συνοδεύονται επίσης από την υπερβολικά υψηλή τιμή (πάνω από 50 ng/mL).

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να παράγει βιταμίνη D από τον ήλιο. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι 70 ετών παράγει μόνο το 25% περίπου της βιταμίνης D, σε σχέση με έναν 20χρονο. Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε τα είδη των τροφίμων που καταναλώνετε. Αν και δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, κάποια τρόφιμα έχουν βιταμίνη D (ειδικά τα θαλασσινά), ας δούμε μερικά:

  • 85 γραμμάρια άγριος σολομός (1.000 IU)

  • 85 γραμμάρια στρείδια (545 IU)

  • 85 γραμμάρια σολομού εκτροφής (275 IU)

  • 85 γραμμάρια κονσέρβα τόνου (135 IU)

  • 56 γραμμάρια μανιτάρια (50 IU)

  • 1 ολόκληρο αυγό (25 IU)

Μπορώ να λάβω ένα συμπλήρωμα;

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, όλοι οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 600 IU κάθε μέρα για να διατηρήσουν υγιή τα επίπεδα της βιταμίνης D. Ωστόσο, εάν ζείτε σε μια όχι τόσο ηλιόλουστη χώρα, δεν περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή δεν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, μπορεί να επωφεληθείτε από τη λήψη ενός συμπληρώματος που παρέχει μεταξύ 1.000 και 2.000 IU/ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό εάν έχετε μια αυτοάνοση νόσο, όπως κοιλιοκάκη ή υποθυρεοειδική νόσο του Hashimoto.

Όπως πάντα, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πόση ποσότητα συμπληρώματος πρέπει να λάβετε, είναι να ελέγξετε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε έναν επαγγελματία υγείας, ώστε να μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη ποσότητα με βάση το επίπεδο στο αίμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.