Αντίσταση στην ινσουλίνη: Τι είναι και πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα
Τζουλιάννα Καρνέζη
16 Ιανουαρίου 2024
Η ακριβής αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι άγνωστη, αλλά συνδέεται στενά με το υπερβολικό σωματικό βάρος και τον καθιστικό τρόπο ζωής. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη , πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2.
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Πώς ξεκινούν τα συμπτώματα
Υπό κανονικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, το στομάχι διασπά την τροφή σε γλυκόζη (ζάχαρη). Στη συνέχεια προκύπτουν τα ακόλουθα βήματα:
- Η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, ενεργοποιώντας το πάγκρεας (που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι) να απελευθερώσει ινσουλίνη.
- Η ινσουλίνη οδηγεί τη γλυκόζη στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια ή να αποθηκευτεί αργότερα.
- Καθώς η γλυκόζη εισέρχεται σε αυτά τα κύτταρα, τα επίπεδα μειώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, δίνοντας σήμα στο πάγκρεας να σταματήσει να παράγει ινσουλίνη.
Σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόσληψη ινσουλίνης για αποθήκευση ή χρήση για ενέργεια. Για να ξεπεραστεί αυτή η αδύναμη κυτταρική απόκριση, το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη - αυτό είναι γνωστό ως υπερινσουλιναιμία.
Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παραγωγής ινσουλίνης, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (που ονομάζεται υπεργλυκαιμία). Η χρόνια υπεργλυκαιμία είναι ένα σκαλοπάτι για την ανάπτυξη προδιαβήτη και, τελικά, διαβήτη τύπου 2.
Τα άτομα συνήθως δεν έχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια αντίστασης στην ινσουλίνη. Καθώς όμως η αντίσταση στην ινσουλίνη επιμένει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται χρόνια, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:
- Υπερβολική δίψα ( πολυδιψία)
- Συχνή επιθυμία για ούρηση ( πολυουρία)
- Θολή όραση
- Ασυνήθιστη κούραση
Υπάρχουν επίσης πιθανά προειδοποιητικά σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη κατά τη φυσική εξέταση, όπως:
- Ακροχορδώνες (μικρά θηλώματα στο χρώμα του δέρματος έως σκούρο καφέ, με μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας ή μεγαλύτερα, τα οποία συνήθως παρουσιάζονται στο λαιμό, συχνά σε συνδυασμό με μικρές σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις)
- Mελανίζουσα ακάνθωση (σκούρες ή παχιές κηλίδες δέρματος που απαντώνται συχνά στις πτυχές του δέρματος).
- Υπερβολική τριχοφυΐα στις γυναίκες ή στους άντρες/γυναικεία τριχόπτωση ( ανδρογενετική αλωπεκία)
- Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- Υπερβολικό βάρος, ειδικά γύρω από τη μέση
Ορμονική ανισορροπία στην αντίσταση στην ινσουλίνη
Η ακριβής αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι ασαφής, αν και η έρευνα δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάπτυξή της σχετίζεται στενά με τη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία.
Συγκεκριμένα, η σωματική αδράνεια οδηγεί σε εναπόθεση λίπους στην κοιλιά, τους μύες και το συκώτι. Μέσω πολύπλοκων οδών, η συσσώρευση περίσσειας λίπους βλάπτει τη σηματοδότηση της ινσουλίνης (μονοπάτια που ρυθμίζουν τη γλυκόζη, το λίπος και τη σταθερή κατάσταση της ενέργειας) και την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα.
Η παρουσία μεταβολικού συνδρόμου —συμπτώματα που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις— αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αντίσταση στην ινσουλίνη.
Εκτός από την παχυσαρκία, τα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν:
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων(ένας τύπος λίπους στο αίμα)
- Χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) ("καλή χοληστερόλη")
- Υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για αντίσταση στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν:
- Έχοντας έναν γονέα ή αδερφό με διαβήτη
- Κάπνισμα
- Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η χρόνια χρήση γλυκοκορτικοειδών (στεροειδών)
- Έχοντας ιστορικό ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή το σύνδρομο Cushing
Έχουν επίσης εντοπιστεί πολυάριθμα γονίδια που φαίνεται να κάνουν ένα άτομο περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτο στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και στη συνέχεια σε προδιαβήτη/διαβήτη τύπου 2.
Εκτός από χρόνιους παράγοντες όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το οξύ στρες στο σώμα (π.χ. σοβαρός τραυματισμός εγκαυμάτων ή σήψη ) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη απόκριση στις επιδράσεις της ινσουλίνης.
Δοκιμές για τη διάγνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
Ενώ τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης είναι συχνά ένας πρώιμος δείκτης του προδιαβήτη, τα επίπεδα ινσουλίνης δεν ελέγχονται γενικά εκτός εάν ένα άτομο συμμετέχει σε μια κλινική ερευνητική δοκιμή. Τούτου λεχθέντος, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να κάνουν εξετάσεις για προδιαβήτη/διαβήτη τύπου 2 εάν ένα άτομο έχει παράγοντες κινδύνου για ή συμπτώματα υπεργλυκαιμίας.
Αυτές οι τρεις εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν:
- Η αιμοσφαιρίνη A1c μετρά τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου τους τελευταίους τρεις μήνες.
- Η γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG) μετρά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου όταν δεν είχε φάει ή πιει (εκτός από νερό) για τουλάχιστον οκτώ ώρες.
- Το τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT) μετρά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πριν και δύο ώρες μετά την κατανάλωση ενός τυποποιημένου ζαχαρούχου ποτού.
Ο ρόλος της διατροφής στην αντίσταση στην ινσουλίνη
Η δυτική διατροφή συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό το διατροφικό μοτίβο γενικά αποτελείται από υψηλή πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, επεξεργασμένων δημητριακών, γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γρήγορου και τηγανητού φαγητού, γλυκών και ροφημάτων με ζάχαρη.
Ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα λίπη, αλάτι και υπερ-επεξεργασμένους υδατάνθρακες συνδέονται με αντίσταση στην ινσουλίνη, καμία μεμονωμένη δίαιτα δεν βρέθηκε να είναι ανώτερη για την αναστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Αντίθετα, επαγγελματικές οργανώσεις όπως η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) συνιστούν εξατομικευμένα πρότυπα διατροφής με βάση τους προσωπικούς στόχους και τις διατροφικές προτιμήσεις (π.χ. πολιτισμός, πεποιθήσεις για την υγεία, οικονομικά).
Τι να τρώτε για να μειώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη
Η ADA συμβουλεύει να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
Καλό θα ήταν επίσης να καταναλώνετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων φυτικών πηγών και άπαχου κρέατος, ψαριού και κοτόπουλου, με ελάχιστη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και πρόσθετων σακχάρων.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διατροφικού μοτίβου που πληροί τις παραπάνω συστάσεις. Αυτή η μη περιοριστική διατροφή ενθαρρύνει την υψηλή πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως , ελαιόλαδου , οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, καθώς και τη μέτρια έως χαμηλή πρόσληψη ψαριών, κοτόπουλου χωρίς πέτσα, αυγών, τυριού και γιαουρτιού.
Θεραπεία της αντίστασης στην ινσουλίνη
Η αντιστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη επικεντρώνεται κυρίως σε συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ένα φάρμακο που ονομάζεται Glucophage (μετφορμίνη) μπορεί να συνταγογραφηθεί για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η μετφορμίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο και την ποσότητα γλυκόζης που παράγει το ήπαρ.
Είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και είναι συνήθως το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τα περισσότερα άτομα με αυτή τη διάγνωση.
Εάν δεν αντιστραφεί, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να εξελιχθεί σε προδιαβήτη και, τελικά, σε διαβήτη τύπου 2. Στη συνέχεια, μπορεί να αναπτυχθούν διάφορες επιπλοκές στην υγεία από τα μακροχρόνια και χωρίς θεραπεία υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- Βλάβη στους νεφρούς (νεφροπάθεια)
- Νευρική βλάβη νευροπάθεια)
- Οφθαλμικά προβλήματα, ιδιαίτερα βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδοπάθεια)
- Καρδιαγγειακή νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό
- Προβλήματα ποδιών όπως έλκη (ανοιχτή πληγή/πληγή) που προέρχονται από βλάβη των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων
Συμβουλές τρόπου ζωής για τη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αναστρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
Η απώλεια του υπερβολικού βάρους, ειδικότερα, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται βέλτιστα μέσω διατροφικών αλλαγών, περιορισμού των θερμίδων και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας.
Σε άτομα υψηλού κινδύνου για ή με προδιαβήτη, η ADA συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα και απώλεια βάρους 5% έως 7% για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Να θυμάστε άσκηση δεν χρειάζεται πάντα να είναι σε ένα γυμναστήριο. Δείτε το ενδεχόμενο να αυξήσετε τις φυσικές δραστηριότητες του σπιτιού ή του ελεύθερου χρόνου, όπως η η κηπουρική ή η απόλαυση του παιχνιδιού με το κατοικίδιό σας.
Άλλες συμπεριφορές τρόπου ζωής που βοηθούν στην αναστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν:
- Διακοπή του καπνίσματος
- Ελαχιστοποίηση της καθιστικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα της παρακολούθησης τηλεόρασης
- Αντιμετώπιση υποκείμενων διαταραχών ύπνου (π.χ. υπνική άπνοια ή στέρηση)
- Υιοθέτηση υγιεινών στρατηγικών διαχείρισης του στρες- καθημερινές τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα , διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα και την υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής με επίκεντρο την κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά όπως φρέσκα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.