WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Μαρτίου 2022

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
pexels
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κοινή κατάσταση υγείας που αντιμετωπίζει μία στις 10 γυναίκες.

Το PCOS είναι μια ετερογενής μεταβολική διαταραχή ασαφούς αιτιολογίας και αποτελεί σημαντικό αίτιο ανωμαλίας της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως, ενώ παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. Επίσης, το σύνδρομο αυτό, που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους Stein και Leventhal το 1935, φαίνεται ότι αποτελεί τη συχνότερη αιτία διαταραχής του μεταβολισμού στις γυναίκες.

Το PCOS μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνου του ενδομητρίου.

Ο αρχικός στόχος των γυναικών, που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης, εφόσον υπάρχει, καθώς και μείωση ή η αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους. Για να αποτρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη είναι σημαντικό να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ακολουθώντας τις βασικές αρχές διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

  • Να προτιμάτε την κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

  • Να γίνεται ίση κατανομή των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και στα επιμέρους γεύματα.

  • Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνετε τον οργανισμό νηστικό πάνω από 3 με 4 ώρες, ώστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • Να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα ψάρια κατά προτίμηση πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά όπως γαύρο, σαρδέλα, μπακαλιάρο.

Τι να περιορίζετε

Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να περιορίζετε τα προϊόντα που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Προσοχή γιατί πολλές φορές η ζάχαρη αναγράφεται με άλλες ονομασίες όπως σιρόπι γλυκόζης και φρουκτόζης.

Να περιορίζετε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα τυποποιημένα προϊόντα, γιατί αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Να αποφεύγετε το αλάτι και τις κρυφές πηγές του, που βρίσκονται στις έτοιμες σάλτσες, στα παστά, στα καπνιστά και στις επεξεργασμένες τροφές. Στο μαγείρεμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με μπαχαρικά και βότανα.

Να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως στις ζωικές τροφές ενώ τα trans λιπαρά προέρχονται από την υδρογόνωση των ακόρεστων λιπαρών οξέων, γι' αυτό και βρίσκονται σε οτιδήποτε τηγανητό ή επεξεργασμένο.

Το εξειδικευμένο διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να συνδυάζεται με ιατρική παρακολούθηση ώστε να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, εάν κριθεί απαραίτητη.

Όσες γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες δυσκολεύονται να χάσουν κιλά και μπορεί να μην αγγίξουν ποτέ το επιθυμητό σωματικό βάρος. Όμως έστω και μια μικρή απώλεια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα αν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.