WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μάθετε τα πάντα για το μεταβολικό σύνδρομο


8 Δεκεμβρίου 2014

Υπολογίζεται ό,τι περίπου το 32% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 35% του πληθυσμού των ΗΠΑ πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο. Τι είναι, όμως το μεταβολικό σύνδρομο; Μήπως έχετε και δεν το γνωρίζετε; Ονομάζεται επίσης, και σύνδρομο Χ ή σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, και είναι μια κατάσταση που φαίνεται να έχει προκύψει ως συνέπεια της αυξημένης συχνότητας της παχυσαρκίας στον κόσμο σήμερα. Ωστόσο, οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν αυτό το σύμπλεγμα των συμπτωμάτων πριν από 60 χρόνια. Ο πιο συνηθισμένος όρος, για το μεταβολικό σύνδρομο, δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1998 για να περιγράψει έναν συνδυασμό από τα ακόλουθα συμπτώματα: υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή γλυκόζη του αίματος, υψηλή χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια, και / ή μια περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 40 εκατοστά για τους άνδρες και 35 εκατοστά για τις γυναίκες.

Εάν έχετε διαγνωστεί με κάθε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να είναι αρκετό, για να σας θορυβήσει. Αλλά, ο συνδυασμός των τριών ή περισσότερων είναι πιο σοβαρό. Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, ή διαβήτη. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις και οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες. Επίσης, το σύνδρομο αυτό αυξάνει επτά φορές περισσότερο  τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει  διαβήτη τύπου 2. Αν και οι θεραπείες είναι διαθέσιμες, πολλοί δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία. Το υπερβολικό βάρος, ειδικά στην κοιλιακή χώρα, είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Επίσης, το σωματικό λίπος, στη κοιλιά, παράγει ορμόνες και άλλες ουσίες που εμποδίζουν την ικανότητά του σώματος να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη και άλλα θρεπτικά συστατικά σωστά. Είτε έχετε μεταβολικό σύνδρομο ή προσπαθείτε να το αποτρέψετε, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι βασικά η ίδια: διατροφή και άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ό,τι η διατροφή και η άσκηση έχουν συμπληρωματικούς ρόλους στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου και δρουν καλύτερα μαζί.

Ξεκινήστε λοιπόν, τροποποιώντας τα λίπη, τη ζάχαρη και το νάτριο που βάζετε στη διατροφή σας. Επίσης, δώστε περισσότερη έμφαση στη κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως δημητριακά, ψωμί, ρύζι ολικής αλέσεως, αυξήστε τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, και μειώστε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Επιπλέον, για να βοηθήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμείνουν σταθερά, καλό είναι να μη μένετε νηστικοί για περισσότερο από τέσσερις ώρες, μεταξύ των γευμάτων. Θα χρειαστείτε πιθανώς ένα ή δύο σνακ την ημέρα, που να συνδυάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές  ίνες και άπαχες πρωτεΐνες, όπως φρούτα και γιαούρτι ή κράκερ ολικής αλέσεως και τυρί με μειωμένα λιπαρά.

Όμως με όλη αυτή τη συζήτηση σχετικά με τα τρόφιμα, δεν σημαίνει ότι η άσκηση δεν είναι σημαντική. Η τακτική σωματική δραστηριότητα επηρεάζει το σώμα σας με τον ίδιο τρόπο που κάνουν πολλά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης και των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν η άσκηση δεν αποτελεί μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας σας, ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε ατελείωτες ώρες κάθε εβδομάδα στο γυμναστήριο. Ξεκινήστε σιγά σιγά, όπως να κάνετε ένα γρήγορο περπάτημα 10 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Από τη στιγμή θα σας γίνει συνήθεια, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και τη διάρκεια. Η σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά και θα μειώσει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.