WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σάκχαρο στο αίμα (ακόμα κι αν δεν είστε διαβητικοί)


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουνίου 2022

4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σάκχαρο στο αίμα (ακόμα κι αν δεν είστε διαβητικοί)
unsplash
Είτε έχετε διαβήτη είτε όχι, θα πρέπει να προσέχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Το πώς αλλάζει το σάκχαρό σας όταν τρώτε είναι ένας κρίσιμος δείκτης της υγείας σας. Στο σημερινό άρθρο, μοιραζόμαστε 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα (είτε έχετε διαβήτη είτε όχι).

Το σάκχαρο του αίματος όλων αλλάζει μετά το φαγητό

Όταν τρώτε, το φαγητό κατευθύνεται προς το στομάχι, όπου ξεκινά η διαδικασία πέψης. Στη συνέχεια, η μερικώς αφομοιωμένη τροφή περνά στα έντερα, όπου τα ένζυμα συνεχίζουν να διασπούν τα συστατικά της τροφής σας σε μικρότερα δομικά στοιχεία.

Οι υδατάνθρακες στο φαγητό σας διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία περνάει από τα τοιχώματα των εντέρων σας στο αίμα σας και στη συνέχεια μεταφέρεται σε όλο το σώμα.

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να είναι τοξικό, να βλάψει τα κύτταρα σας και να προκαλέσει φλεγμονή. Αλλά από την άλλη μεριά το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σημαίνει ότι το σώμα σας δεν θα έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι και πεινασμένοι . Το πολύ υψηλό και το πολύ χαμηλό σάκχαρο στο αίμα είναι και τα δύο εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Οι ανθυγιεινές αποκρίσεις σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 , καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και ακόμη και εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Επομένως, η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας είναι σημαντική για να παραμείνετε υγιείς.

Οι ανθυγιεινές αντιδράσεις σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό μπορούν να βλάψουν την υγεία σας μακροπρόθεσμα

Όλοι έχουμε αυξημένο σάκχαρο μετά το φαγητό. Είναι η δουλειά του παγκρέατος που να καταλαβαίνει την ποσότητα του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός σας και να ενεργεί, εφόσον τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να αυξάνονται, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ενθαρρύνει τα κύτταρά σας να προσλαμβάνουν περισσότερη ζάχαρη, βοηθώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να επανέλθουν σε ένα επίπεδο που είναι φυσιολογικό για εσάς.

Οι διαφορές μεταξύ μιας «υγιεινής» ή «ανθυγιεινής» απόκρισης αφορούν το πόσο ανεβαίνει το σάκχαρό σας μετά το φαγητό, για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει υψηλό και εάν το σάκχαρό σας πέφτει κάτω από την αρχική τιμή πριν σταθεροποιηθεί.

Για να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πρέπει να κατανοήσετε τις δικές σας μοναδικές αντιδράσεις στο φαγητό

Η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο ότι, ενώ μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, άλλοι νιώθουν καλύτερα σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες .

Αυτό σημαίνει ότι μια δίαιτα που βοηθά ένα άτομο μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς και μπορεί ακόμη και να είναι ανθυγιεινή. Η βελτίωση των διατροφικών σας αποκρίσεων δεν είναι τόσο απλή όσο η λήψη μιας συγκεκριμένης συνταγογραφούμενης δίαιτας ή η προσκόλληση σε τροφές που χαρακτηρίζονται ως «καλές για το σάκχαρό σας».

Το να διατηρείτε το σάκχαρό σας υγιές έχει να κάνει με την κατανάλωση των τροφών στις οποίες ανταποκρίνεστε καλύτερα . Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να κατανοήσετε πώς ανταποκρίνεται ο μεταβολισμός σας σε διαφορετικά τρόφιμα - η ιδανική διατροφή είναι αυτή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.