WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 tips για τη μείωση της τριχόπτωσης στην εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Μαρτίου 2024

6 tips για τη μείωση της τριχόπτωσης στην εμμηνόπαυση
pexels
Πολλές γυναίκες βιώνουν σημαντικές αλλαγές στα μαλλιά τους κατά την εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση είναι μια βιολογική αλλαγή που θα βιώσουν όλες οι γυναίκες στη ζωή τους. Για κάποιες η πρώιμη εμμηνόπαυση ξεκινά στα 30 και στις αρχές των 40. Για άλλες, η μέση έναρξη της εμμηνόπαυσης είναι τα μέσα των 40 έως τα 50.

Οι γυναίκες εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας εμμήνου ρύσεως, των νυχτερινών εφιδρώσεων, του φουσκώματος, των πονοκεφάλων και των αλλαγών στη διάθεση. Οι εξάψεις είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, που επηρεάζει περίπου το 85% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Όμως μια πρόσφατη μελέτη για την τριχόπτωση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δείχνει επίσης ότι περισσότερο από το 50% των γυναικών εμφανίζουν απώλεια μαλλιών ως μέρος της εμμηνόπαυσης.

Γιατί εμφανίζεται η τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση

Η τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση πιστεύεται ότι συμβαίνει λόγω ορμονικών ανισορροπιών, ειδικά των οιστρογόνων και της προγεστερόνης . Αυτές είναι δύο αναπαραγωγικές ορμόνες που παίζουν κρίσιμους ρόλους σε διάφορες λειτουργίες στο σώμα, όπως:

  • Ρύθμιση εμμηνορροϊκού κύκλου
  • Εγκυμοσύνη
  • Προστασία της υγείας των οστών
  • Ρύθμιση της διάθεσης
  • Διαχείριση βάρους
  • Όψη του δέρματος
  • Υγεία και ανάπτυξη των ιστών και των μαλλιών

Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών μειώνονται λόγω της εμμηνόπαυσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Μια άλλη ορμόνη που επηρεάζεται από την εμμηνόπαυση είναι τα ανδρογόνα. Καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται, τα επίπεδα των ανδρογόνων αυξάνονται. Τα ανδρογόνα μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση του θύλακα της τρίχας , οδηγώντας σε αραίωση και απώλεια μαλλιών.

Σε αντίθεση με την τριχόπτωση λόγω γενετικών ή άλλων πιθανών παραγόντων, η ορμονική τριχόπτωση, όπως αυτή που εμφανίζεται κατά την εμμηνόπαυση, είναι συνήθως αναστρέψιμη . Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εμμηνόπαυση, για να βελτιώσετε την ανάπτυξη και την εμφάνιση των μαλλιών σας.

Τρόποι για να πυκνώσετε τα μαλλιά σας μετά την εμμηνόπαυση

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να εξαλειφθεί εντελώς η τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μειώσετε τις επιπτώσεις της αραίωσης και της απώλειας και, ίσως, να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να επανέλθουν και να είναι υγιή. Οι θεραπείες για την τριχόπτωση λόγω της εμμηνόπαυσης μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και επαγγελματικές θεραπείες.

Κινηθείτε περισσότερο

Η άσκηση είναι ευεργετική για τη συνολική σωματική και συναισθηματική υγεία και μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του αντίκτυπου πολλών κοινών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης μακροχρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, στην αύξηση της ενέργειας, στη βελτίωση της διάθεσης, στον καλύτερο ύπνο και στη βελτίωση της κυκλοφορίας, που βοηθά να διατηρήσετε τα μαλλιά και το δέρμα σας υγιή .

Μειώστε το άγχος

Τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις σε όλα τα στάδια της ζωής. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη και άγχος.

Όταν έχετε υψηλά επίπεδα στρες, τα αποτελέσματα των μειωμένων οιστρογόνων επιδεινώνονται , επιδεινώνοντας τα συμπτώματά σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε εργαλεία και τεχνικές μείωσης του στρες, όπως γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής.

Jenny.Gr
pexels

Σκεφτείτε τη διατροφή και την ενυδάτωση

Το δέρμα και τα μαλλιά συχνά αλλάζουν με την ηλικία. Αν και οι κρέμες και τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν τα ξηρά μαλλιά και το δέρμα, ένας τρόπος για να τα διατηρήσετε ενυδατωμένα κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση είναι να πίνετε περισσότερο νερό και να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ασβέστιο, τροφές πλούσιες σε σίδηρο, φυτικές ίνες και ωμέγα-3. Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη τροφών και ποτών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως το αλκοόλ και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συμπλήρωμα βιταμινών

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να αναρωτιούνται: «Ποιες βιταμίνες είναι καλές για την τριχόπτωση μετά την εμμηνόπαυση;» Είναι αλήθεια πως οι απαραίτητες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών μετά την εμμηνόπαυση. Τα συμπληρώματα για γυναίκες που βιώνουν εμμηνόπαυση θα πρέπει να περιέχουν στοιχεία όπως:

  • Βιταμίνη Β12
  • Φυλλικό οξύ
  • Βιταμίνες A, C και D
  • Βιοτίνη (μια ειδική βιταμίνη Β)
  • Νικοτινικό οξύ

Ορισμένα μέταλλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ψευδάργυρος
  • Σίδηρος
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο

Προσοχή στο χτένισμα

Περιορίστε ή αποφύγετε τη χρήση εργαλείων όπως ψαλλίδι για μπούκλες και ισιωτικά. Εάν χρησιμοποιείτε βαφή μαλλιών, αναζητήστε μια που να είναι φυσική , καθώς οι πολλές χημικές ουσίες μπορεί να ξηράνουν τα μαλλιά και να οδηγήσουν σε σπάσιμο. Αποφύγετε να δένετε τα μαλλιά σας σφιχτά σε πλεξούδες ή αλογοουρές, καθώς αυτό μπορεί επίσης να προάγει την αραίωση και την τριχόπτωση. Επίσης, επιλέξτε προϊόντα περιποίησης που είναι θρεπτικά και ενυδατικά, προάγοντας υγιή, πυκνά και γεμάτα μαλλιά.

Φάρμακα

Μαζί με τον τρόπο ζωής, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει από του στόματος φάρμακα για τη γυναικεία τριχόπτωση. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τα τρέχοντα φάρμακά σας, καθώς ορισμένα μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα με την ανάπτυξη των μαλλιών.

Επικοινωνήστε με έναν ειδικό ο οποίος θα σας βοηθήσει να αναζωογονήσετε τα μαλλιά σας κατά τα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια και μετά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.