WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και πώς να το καταπολεμήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Ιουλίου 2023

Πώς το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και πώς να το καταπολεμήσεις
pexels
Ποια είναι η σχέση άγχους και αύξηση βάρους;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε ως τρόπο να αντιμετωπίσουν το άγχος και ως τρόπο να κάνουν τον εαυτό τους να αισθάνεται καλύτερα. Το παρατεταμένο, χρόνιο στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές που μπορεί να αυξήσουν την όρεξή σας και να προκαλέσουν λαχτάρα για τροφές με υψηλότερες θερμίδες, όπως παγωτό, πατατάκια και πίτσα.

Αντίθετα, το οξύ στρες, το οποίο είναι μικρής διάρκειας, τείνει να κάνει τους ανθρώπους να χάνουν την όρεξή τους. Βραχυπρόθεσμα, η αδρεναλίνη συνήθως σας κάνει να πεινάτε λιγότερο.

Ωστόσο, με το χρόνιο στρες, οι επιδράσεις της αδρεναλίνης στην όρεξη εξασθενούν και η κορτιζόλη αρχίζει να προτρέπει το σώμα να αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Γιατί λαχταράτε φαγητά πλούσια σε θερμίδες όταν είστε αγχωμένοι

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας σε περιοχές όπως η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, που μπορεί να προάγουν την επιθυμία για φαγητό.

Η έκκριση κορτιζόλης ως απόκριση σε έναν στρεσογόνο παράγοντα επίσης λέει στο σώμα σας να αποθηκεύει λίπος στην κοιλιά. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες που απελευθερώνονται ως απόκριση στο χρόνιο στρες μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια των σκελετικών μυών, σύμφωνα με έρευνες. Ο μυϊκός ιστός καίει θερμίδες στο σώμα, επομένως ο συνολικός μεταβολισμός πέφτει.

Η κορτιζόλη είναι μια από τις κύριες ορμόνες που εμπλέκονται στις αντιδράσεις στο στρες και σε προετοιμάζει για μάχη ή φυγή. Αυτό μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας και να πυροδοτήσει πόθους για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Επίσης τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης που προκύπτουν από τον ανεπαρκή ύπνο μπορούν περαιτέρω να επηρεάσουν περιοχές στον εγκέφαλο που μπορεί να ενισχύσουν τον αντίκτυπο του στρες.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για την πρόληψη της αύξησης βάρους που τροφοδοτείται από το άγχος

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να βλέπουν το άγχος ως κάτι που απλά πρέπει να αντιμετωπίσουν. Αλλά πρέπει πραγματικά να σκεφτούν τη διαχείριση του ως κάτι που είναι εξίσου σημαντικό με τη διατροφή τους ή το πρόγραμμα άσκησής τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο χρόνιου στρες-αύξησης βάρους.

Θέστε προτεραιότητες

Κάντε μια καταγραφή του πώς περνάτε το χρόνο σας κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Αποφασίστε ποιες εργασίες και δραστηριότητες είναι πιο σημαντικές για εσάς και δώστε τους προτεραιότητα. Μην ξεχάσετε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας χρόνο για επαρκή ύπνο και άσκηση. Ο ύπνος και η σωματική κίνηση είναι σημαντικά μέρη της αυτοφροντίδας.

Ο ύπνος θέτει τα θεμέλια για την ψυχική ευεξία - όταν αισθάνεστε ξεκούραστοι, είναι πιο πιθανό να έχετε περισσότερη ανθεκτικότητα και να είστε σε θέση να χειριστείτε τις αλλαγές που είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν στη ζωή σας. Αντίθετα, όταν δεν κοιμάστε αρκετά, κάθε μικρό εμπόδιο που εμφανίζεται είναι πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσετε.

Γίνετε αποτελεσματικοί

Βελτιώστε τη διατροφή και τη σωματική σας δραστηριότητα. Ψιλοκόψτε τα λαχανικά για την εβδομάδα για να τα φάτε ως σνακ ή να τα βάλετε σε σαλάτες και κρατήστε ένα σετ ρούχων και παπουτσιών γυμναστικής στο γραφείο, έτσι ώστε να πάτε γυμναστήριο αφού φύγετε από τη δουλειά.

Αγαπήστε το σώμα σας

Η κακή εικόνα σώματος, η εσωτερικευμένη προκατάληψη βάρους και η ντροπή του σώματος είναι κύριες πηγές άγχους. Η έρευνα δείχνει ότι η εσωτερικευμένη προκατάληψη βάρους αυξάνει το άγχος, καθώς και συμβάλλει σε άλλα δυσμενή αποτελέσματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της ικανότητάς μας για αυτοαποδοχή.

Αναγνωρίστε τι μπορείτε να εκτιμήσετε στη ζωή σας

Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζετε οτιδήποτε σας αγχώνει, αναγνωρίστε τι μπορείτε να εκτιμήσετε. Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται, το γεγονός ότι μπορείτε να κοιτάξετε τι πάει καλά σε μια δεδομένη κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε ψυχολογικά το άγχος σε άλλους τομείς της ζωής σας.

Σκεφτείτε πριν τσιμπολογήσετε

Σταματήστε πριν φάτε εκτός από τις ώρες των γευμάτων και σκεφτείτε αν είστε πραγματικά πεινασμένοι ή αν θέλετε να φάτε για άλλο λόγο. Το φαγητό μπορεί να μετριάσει το άγχος για μια στιγμή, αλλά σχεδόν πάντα θα επανέρχεται. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να ικανοποιήσετε τις συναισθηματικές σας ανάγκες, χωρίς να έχετε ανάγκη το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.