WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές με αλόη: Τι πραγματικά ισχύει για τη νέα τάση στο TikTok που υπόσχεται μείωση του φουσκώματος


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Μαρτίου 2024

Καφές με αλόη: Τι πραγματικά ισχύει για τη νέα τάση στο TikTok που υπόσχεται μείωση του φουσκώματος
pexels
Ο καφές με αλόη είναι η νέα τάση στο TikTok που έχει προκαλέσει φρενίτιδα.

Υπάρχει μια νέα τάση στα social media, όπου πολλοί χρησιμοποιούν εκχύλισμα αλόης βέρα με καφέ το πρωί. Η κύρια ιδέα είναι η απώλεια βάρους, όπως με πολλές άλλες τάσεις, αλλά στοχεύει επίσης στην εξάλειψη του φουσκώματος. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε σε αυτή την τάση από επιστημονική άποψη.

Η αλόη βέρα έχει θεραπευτικές δυνατότητες, εκτός από τις γνωστές καλλυντικές επιδράσεις της ή την υγεία του δέρματος. Χρησιμοποιείται για διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως δυσκοιλιότητα, έλκη και φλεγμονές.

Παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη επιστημονική μελέτη, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αλόη βέρα σε συνδυασμό με τον καφέ μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σας σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Όμως ενώ τόσο η αλόη βέρα όσο και ο καφές είναι ευεργετικά προϊόντα για την υγεία, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιες πιθανές παρενέργειες, όπως διάρροια, έμετος ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Καταρχάς, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει εξετάσει έναν τέτοιο συνδυασμό. Επομένως, όλη η έρευνα εξαρτάται από τις ξεχωριστές επιδράσεις της αλόης βέρα και του καφέ στη φυσιολογία. Άρα εάν θέλετε να δοκιμάσετε αυτήν την τάση, λάβετε υπόψη αυτό το γεγονός, καθώς μερικές φορές, τα τρόφιμα ή τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα - θετικά ή αρνητικά - όταν καταναλώνονται μαζί.

Οι επιπτώσεις της αλόης βέρα στην υγεία

Η αλόη βέρα είναι ένα αρχαίο φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιούνταν κυρίως για τοπική χρήση, όπως για την υγεία του δέρματος, την επούλωση πληγών ή για κοσμητικούς σκοπούς. Ωστόσο, το εκχύλισμα αλόης είναι επίσης κατάλληλο για τις στοματικές εφαρμογές.

Η θεραπευτική χρήση της αλόης από το στόμα περιλαμβάνει πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, έλκη και φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα και σακχαρώδη διαβήτη. Όμως, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν την αλόη βέρα για τα καθαρτικά της αποτελέσματα, όπως στην τάση Morning Duo, η απώλεια βάρους μπορεί να μην σχετίζεται με απώλεια λίπους εάν δεν μειώσετε την κατανάλωση θερμίδων.

Ο μόνος τρόπος για το σώμα σας να χάσει βάρος είναι δημιουργώντας ένα έλλειμμα θερμίδων. Διαφορετικά, αυτή η τάση μπορεί μόνο να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη συχνότητα των επισκέψεων στο μπάνιο σας.

Οι παρενέργειες της αλόης, τόσο τοπικές όσο και από του στόματος, περιλαμβάνουν:

  • Δερματική ενόχληση

  • Κνίδωση

  • Κράμπες

  • Διάρροια
@jesss1516 my holy grail when it comes to gut health 🪄✨ comment “me” for the 🔗s #fyp #morningduo #glowup #bloatingtips #breakoutremedy ♬ 3:15 (Slowed Down + Reverb) - Russ

Duo Drink: Αλόη βέρα με καφέ

Όλοι αγαπάμε τον καφέ. Προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, εκτός από τη γεύση του. Το κύριο ενεργό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, η οποία λειτουργεί ως διεγερτικό γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σας κάνει πιο ενεργούς, αλλά μπορεί επίσης να τονώσει το πεπτικό σας σύστημα. Γι' αυτό είναι ένα είδος παράδοσης για ορισμένες χώρες να πίνουν καφέ μετά τα γεύματα.

Αλλά όταν ο καφές συνδυάζεται με ένα άλλο προϊόν, όπως η αλόη βέρα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απροσδόκητα. Επίσης δεν υπάρχει καμία μελέτη στη βιβλιογραφία που να εξετάζει τις επιπτώσεις τους όταν καταναλώνονται μαζί.

Αν προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς συνεργάζονται από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να είναι ισχυρός διεγέρτης για το πεπτικό σύστημα. Είναι αλήθεια ότι εάν έχετε δυσκοιλιότητα, μπορεί να λειτουργήσει, αλλά μπορεί επίσης να είναι λίγο επικίνδυνο για παρενέργειες διάρροιας. Η σοβαρή διάρροια μπορεί να είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία, επειδή μπορεί να χάσετε πάρα πολλούς ηλεκτρολύτες και νερό ξαφνικά.

Εάν θέλετε να καταναλώσετε αυτά τα δύο προϊόντα μαζί, μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές μερίδες για να δείτε τις αντιδράσεις του σώματός σας. Επίσης, εάν παρουσιαστούν παρενέργειες ή δεν αισθάνεστε άνετα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τόσο η αλόη βέρα όσο και ο καφές είναι υπέροχα προϊόντα που έχουν θέση στην καθημερινότητά μας εδώ και αιώνες. Ωστόσο, αυτού του είδους οι τάσεις μερικές φορές οδηγούν σε απογοήτευση επειδή οι άνθρωποι νομίζουν ότι ένα ποτό ή ένα προϊόν είναι μαγικό για κάθε είδους θέματα υγείας.

Σε αυτήν την περίπτωση, πολλοί προσπαθούν να προωθήσουν τα ποτά Duo ως ένα θαυματουργό προϊόν για την απώλεια βάρους. Αλλά γνωρίζετε ήδη ότι δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν, ρόφημα, συμπλήρωμα ή βότανο που να μπορεί να σας προσφέρει απώλεια βάρους εάν δεν βάζετε τον εαυτό σας σε έλλειμμα θερμίδων.

Και να θυμάστε, το Morning Duo δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σας βοηθά να χάσετε βάρος. Είναι μια τάση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να συμβάλει ή όχι σε κάποιο από τα υποτιθέμενα οφέλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.