WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Hot Spicy Food Challenge: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νέα επικίνδυνη τάση του TikTok


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαρτίου 2024

Hot Spicy Food Challenge: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νέα επικίνδυνη τάση του TikTok
pexels
Τι είναι το Hot Spicy Food Challenge που έχει σαρώσει το TikTok

Στη σφαίρα των γαστρονομικών τάσεων, ξεχωρίζει μια νέα πρόκληση, το Hot Spicy Food Challenge, το οποίο καθηλώνει τόσο τους λάτρεις του φαγητού όσο και τους χρήστες των social media. Ωστόσο, πίσω από τον ενθουσιασμό κρύβεται μια κρίσιμη ανησυχία - η διάδοση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών μέσω αυτών των ακραίων γαστρονομικών θεαμάτων.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πικάντικων τροφίμων και τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης, ρίχνοντας φως στον αντίκτυπο αυτής της φλογερής τάσης.

Τι είναι το Hot Spicy Food Challenge που έχει σαρώσει το TikTok

Η πιο πρόσφατη τρέλα του TikTok που σαρώνει την πλατφόρμα δεν είναι άλλη από το Hot Spicy Food Challenge , που σαγηνεύει τους TikTokers και ωθεί τα όρια της πικάντικης γεύσης σε νέα άκρα.

Είτε καταβροχθίζεις φλογερές πιπεριές είτε δοκιμάζεις εξωφρενικά καυτερές σάλτσες, το TikTok χρησιμεύει ως μέσο όπου τα άτομα δοκιμάζουν τα όριά τους. Ορισμένες γενναίες ψυχές αντιμετωπίζουν τις φημισμένες πιπεριές Carolina Reaper, ενώ κάποιοι άλλοι εξερευνούν εξαιρετικά καυτερές σάλτσες. Μέσα στον ενθουσιασμό, είναι σαφές ότι αυτές οι προκλήσεις δεν είναι χωρίς συνέπειες. Ωστόσο, προτού εμβαθύνουμε στα πιθανά μειονεκτήματα, ας διερευνήσουμε πώς μετράμε το επίπεδο της πικάντικης γεύσης.

Επίπεδο πικάντικου φαγητού

Το 1912, ο φαρμακοποιός Wilbur Scoville ξεκίνησε να δημιουργήσει μια αλοιφή η οποία είχε θερμότητα, αλλά κατέληξε να εφεύρει την κλίμακα Scoville , ένα μέτρο για την πικάντικη γεύση. Αυτή η κλίμακα βασίζεται στην αραίωση του εκχυλίσματος πιπεριού έως ότου η θερμότητά του δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στους δοκιμαστές, με το επίπεδο αραίωσης να καθορίζει τις μονάδες θερμότητας Scoville (SHU).

Για παράδειγμα, χρειαζόταν 2.500-5.000 φλιτζάνια νερό για να αραιώσει 1 φλιτζάνι σάλτσα πιπεριάς Tabasco, αρκετό για να εξαλείψει τη θερμότητά του. Γι' αυτό λέμε ότι η σάλτσα Tabasco έχει 2.500–5.000 μονάδες θερμότητας Scoville ή SHU. Έτσι, η κλίμακα Scoville παρέχει ένα τυποποιημένο μέτρο για την ένταση της πικάντικης γεύσης.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα φαγητών και τα επίπεδα πικάντικου χαρακτήρα τους στο SHU:

  • Chile Con Carne: 15–30

  • Πάπρικα (ξηρή, αλεσμένη): 0–150

  • Σάλτσα τάκο: 300

  • Πιπεριά τσίλι (ξερή, τριμμένη): 975

  • Jalepeno (φρέσκο, πράσινο): 1.500–4.500

  • Σάλτσα ταμπάσκο: 2.500–5.000

  • Jalepeno (ξηρό, αλεσμένο): 15.000–30.000

  • Καυτερή κόκκινη πιπεριά (ξερή, αλεσμένη): 15.000–120.000

  • Πιπέρι: 2.693.000
@lukedidthat.com I Love Spicy Food No Reaction 🌶@LukeDidThat ♬ sunet original - LukeDidThat

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα πικάντικα τρόφιμα;

Η διατήρηση της ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας. Ας δούμε ορισμένους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την υπερβολική πρόσληψη πικάντικων φαγητών.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια από τις παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης πικάντικων τροφών. Καθώς υπάρχει ερεθισμός στο γαστρεντερικό σωλήνα, τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν εύκολα να προκαλέσουν δυσφορία και να οδηγήσουν σε βλάβη στους ιστούς. Εκτός από τη φαρμακοθεραπεία, οι γιατροί θεωρούν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με ΓΟΠ. Αυτές οι τροποποιήσεις σίγουρα αποκλείουν τα πικάντικα τρόφιμα από τη διατροφή.

Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας συγχρονικής μελέτης σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα, το 58% των ασθενών ανέφεραν ότι τα συμπτώματα της νόσου σχετίζονταν με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων παρατηρήθηκε στο 25% του πληθυσμού. Ο στομαχόπονος και η γαστρική διάταση ήταν τα πιο κοινά συμπτώματα και βρέθηκε ότι σχετίζονται με την κατανάλωση πικάντικων φαγητών.

Παρόμοια με άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τα πικάντικα τρόφιμα, καθώς διατηρούν τα ενεργητικά τους αποτελέσματα ακόμη και μετά την πέψη.

Το IBS είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που χαρακτηρίζεται από κυμαινόμενο κοιλιακό άλγος ή ενόχληση που σχετίζεται με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου απουσία οργανικών παθήσεων. Εάν έχετε IBS, όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα, η καψαϊκίνη, το δραστικό συστατικό στις καυτερές πιπεριές, μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο διέλευσης του φαγητού και να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και αίσθημα καύσου.

Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη

Καθώς η γαστρεντερική παλινδρόμηση είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι έγκυες γυναίκες είναι καλό να ελέγχουν την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί εύκολα να ερεθίσουν το γαστρεντερικό τους σύστημα και να οδηγήσουν σε κοιλιακό άλγος, παλινδρόμηση και έμετο. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι εάν η εγκυμονούσα δεν αισθάνεται δυσπεψία ή ερεθισμό κατά την κατανάλωση πικάντικων τροφών, δεν βλάπτει η μέτρια κατανάλωσή τους και δεν θα επηρεάσει την περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος.

Jenny.Gr
pexels

Ημικρανία

Ενώ τα ακριβή ερεθίσματα της ημικρανίας παραμένουν ασαφή, μια μελέτη εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ διαφόρων τροφών και επεισοδίων ημικρανίας. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρατήρησης, στην οποία συμμετείχαν 360 γυναίκες, αποκάλυψαν ότι τα πικάντικα τρόφιμα ήταν μεταξύ των ειδών που κατανάλωναν συνήθως το 60,38% των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι ένα από τα πιθανά ερεθίσματα που σχετίζονται με τις κρίσεις ημικρανίας.

Αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες

Ενώ τα μπαχαρικά γενικά δεν είναι κοινά αλλεργιογόνα και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά είναι σπάνιες, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη ευαισθησία στην πικρία ή την περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη που υπάρχει στα πικάντικα τρόφιμα. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί ως πεπτική δυσφορία, ερεθισμός ή προσωρινές αντιδράσεις όπως εφίδρωση ή έξαψη.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι έχετε τροφική αλλεργία ή αντιμετωπίζετε αλλεργικές αντιδράσεις όπως φαγούρα, κνίδωση, πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα σοβαρά συμπτώματα μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφών. Ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να εντοπίσει συγκεκριμένες τροφικές αλλεργίες και να σας βοηθήσει να βρείτε ακριβώς ποια τροφή προκαλεί αλλεργικές επιδράσεις.

Πώς να καταναλώνετε τα πικάντικα τρόφιμα

Παρά τις πιθανές παρενέργειες της υπερκατανάλωσης, τα μπαχαρικά διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς τροφίμων παγκοσμίως και μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απολαύσετε με ασφάλεια τα πικάντικα φαγητά.

Γευτείτε πρώτα, φάτε μετά

Η δοκιμή μιας μικρής ποσότητας πικάντικου φαγητού σας επιτρέπει αρχικά να μετρήσετε το πόσο μπορεί να σας κάψει και να αξιολογήσετε την ανοχή σας πριν καταναλώσετε μεγαλύτερες μερίδες. Ξεκινώντας με ένα μικρό δάγκωμα ή δειγματοληψία με την άκρη της γλώσσας, σας βοηθά να προσδιορίσετε εάν το επίπεδο μπαχαρικών είναι κατάλληλο για τον ουρανίσκο σας και αποτρέπει πιθανή ενόχληση ή ερεθισμό.

Καταναλώστε τα μαζί με άλλα τρόφιμα

Ο συνδυασμός πικάντικων φαγητών με αναζωογονητικά φαγητά μπορεί να βελτιώσει τη συνολική γευστική εμπειρία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανακούφιση κάθε πιθανής ενόχλησης. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι γαλακτοκομικά προϊόντα όπως ντιπ γιαουρτιού, δροσιστικά ποτά όπως λεμονάδα μέντας ή ακόμα και συνοδευτικά όπως ρύζι ή απλά μια φέτα ψωμί.

Αν και η τάση της κατανάλωσης πικάντικων φαγητών ως πρόκληση μπορεί να είναι διασκεδαστική, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το να πιέζουμε το σώμα μας να υπομείνει ακραία επίπεδα πικάντικης γεύσης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο σωματικές όσο και πνευματικές. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα καυτερά μπαχαρικά σε δόσεις που δίνουν γεύση στα πιάτα και να τα καταναλώνουμε στο βαθμό που θα τα απολαμβάνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.