WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λόγοι για τους οποίους ο καφές είναι καλός για τις γυναίκες


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Νοεμβρίου 2023

6 λόγοι για τους οποίους ο καφές είναι καλός για τις γυναίκες
unsplash
Ευχάριστα νέα για όσες αγαπούν τον καφέ...

Α, καφέ. Είτε κρατάτε μια κούπα στον δρόμο προς τη δουλειά, είτε βγαίνετε έξω μετά τη γυμνστική για να ανεφοδιαστείτε με ένα latte, είναι δύσκολο να φανταστείτε μια μέρα χωρίς καφέ. Εξάλλου υπαρχει κάτι το απίστευτα χαλαρωτικό στο να πίνεις ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σου ρόφημα. Είναι όμως καλό να πίνετε καφέ;

Καλά νέα. Πλέον υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι θα μπορούσατε να λαμβάνετε περισσότερα από το αγαπημένο σας πρωινό ρόφημα από ό,τι νομίζατε. Ο καφές είναι περιέχει ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καταστάσεις που είναι πιο συχνές στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η καφεΐνη είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τον καφέ. Αλλά ο καφές περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και άλλες δραστικές ουσίες που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από ασθένειες.

Πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας

Έχετε λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρδιακή ανεπάρκεια

Η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας , όταν μια εξασθενημένη καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα.

Είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε νόσο του Πάρκινσον

Η καφεΐνη δεν συνδέεται μόνο με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον , αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με την πάθηση να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις τους.

Το συκώτι σας θα σας ευχαριστήσει

Τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ φαίνεται να έχουν προστατευτική επίδραση στο συκώτι σας. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ είναι πιο πιθανό να έχουν επίπεδα ηπατικών ενζύμων εντός υγιούς εύρους σε σχέση με άτομα που δεν πίνουν καφέ.

Οι πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του παχέος εντέρου θα μειωθούν σημαντικά

Μία στις 23 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες πίνουν καφέ - χωρίς καφεΐνη ή τακτικά - είχαν 26 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες. Αλλά η καφεΐνη μπορεί να παρέχει σημαντική προστασία από την ανάπτυξη της πάθησης. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια γενικά.

Μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Για τις γυναίκες, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζάνι καφέ την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, που είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες.

Πόσο καφέ είναι ασφαλές να πίνουν οι γυναίκες κάθε μέρα;

Η υπερβολική πρόσληψη καφέ με καφεΐνη μπορεί να σας να προκαλέσει:

  • Αυξημένο καρδιακό ρυθμό

  • Ανησυχία

  • Δυσκολία στον ύπνο

Πόσο καφέ είναι λοιπόν η βέλτιστη ποσότητα για να πιείτε για να έχετε όλα τα οφέλη, αλλά να αποφύγετε τις αρνητικές παρενέργειες; Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για Αμερικανούς, είναι ασφαλές για τις περισσότερες γυναίκες να πίνουν τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα με μέγιστη πρόσληψη 400 χιλιοστόγραμμα (mg ) καφεΐνης. (Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καφέ, αλλά ένα μέσο φλιτζάνι έχει 95 χιλιοστόγραμμα.)

Όμως αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, οι κανόνες είναι διαφορετικοί. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) όρισε ως συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τα 200mg καφεΐνης για τις έγκυες γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μια έγκυος γυναίκα μπορεί να καταναλώσει οποιαδήποτε πηγή καφεΐνης με ασφάλεια έως 200mg καφεΐνης καθημερινά

Εάν ο καφές σας προκαλεί νευρικότητα, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Η ανοχή στην καφεΐνη είναι διαφορετική για τον καθένα. Μπορείτε ακόμα να έχετε μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα ή ακόμα και ντεκαφεϊνέ.

Επίσης, να θυμάστε ότι αυτό που προσθέτετε στον καφέ σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο υγιεινό είναι πραγματικά το ρόφημα. Αντί να προσθέσετε κρέμα και ζάχαρη, δοκιμάστε να βάλετε έως και δύο κουταλιές της σούπας γάλα, υποκατάστατο γάλακτος ή μισό και μισό και να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά και αρωματικές ύλες. Δοκιμάστε να ανακατέψετε σε ένα ¼ κουταλάκι του γλυκού από τα ακόλουθα για επιπλέον γεύση:

  • Εκχύλισμα βανίλιας

  • Κάρδαμο

  • Κανέλα

  • Κακάο σε σκόνη

Ενώ ο καφές προσφέρει αρκετά οφέλη, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία σας, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.