WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η άσκηση επηρεάζει την πείνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Νοεμβρίου 2023

Πώς η άσκηση επηρεάζει την πείνα
pexels
Ο τύπος άσκησης επηρεάζει διαφορετικά τις δύο ορμόνες που ελέγχουν την πείνα.

Πρόσφατα άκουσα μια συζήτηση για την άσκηση και την όρεξη. Αναφέρθηκε ότι η άσκηση είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους, επειδή μπορεί να αυξήσει την όρεξη. Αυτό το σχόλιο στροβιλίστηκε στον εγκέφαλό μου, πάντα πίστευα ότι η άσκηση έκανε ακριβώς το αντίθετο. Η γυμναστική δεν μου μειώνει την όρεξη; Αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ασκούμαι τακτικά επειδή τρώω ό,τι έχω μπροστά μου;

Σύμφωνα με έρευνα, η θεωρία πίσω από την άσκηση ως κατασταλτικό ή διεγερτικό της όρεξης βασίζεται στις δραστηριότητες δύο κύριων ορμονών, της γκρελίνης και του πεπτιδίου YY. Είναι ορμόνες με αντίθετες δράσεις, που η καθεμία απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η γκρελίνη διεγείρει την όρεξη, ενώ το πεπτίδιο YY μειώνει την όρεξη. Η γκρελίνη μερικές φορές αναφέρεται ως η «ορμόνη της πείνας» εξαιτίας αυτού.

Η καταστολή της όρεξης σχετίζεται τόσο με το είδος της άσκησης που κάνετε όσο και με το χρονικό διάστημα που την κάνετε. Υψηλής έντασης άσκηση, όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που κάνει την καρδιά σας να λειτουργεί γρήγορα, μειώνει τη γκρελίνη και αυξάνει το πεπτίδιο YY. Καταστέλλοντας την όρεξή σας. Μια χαλαρή βόλτα, ωστόσο, δεν θα έχει τα ίδια οφέλη στην καταστολή της όρεξης. Επίσης η μείωση που παρατηρείται μετά από άσκηση υψηλής έντασης είναι βραχύβια. Αν και, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει αυτό το όφελος.

Jenny.Gr
pexels

Όταν συγκρίνουμε αερόβιες δραστηριότητες (συνεχείς δραστηριότητες που διαρκούν περισσότερο από 20 λεπτά) με αναερόβια άσκηση (μικρές εκρήξεις άσκησης που δεν είναι συνεχείς), η αναερόβια δραστηριότητα έχει επίδραση στη μείωση των επιπέδων γκρελίνης αλλά έχει μικρή επίδραση στο πεπτίδιο YY.

Η αερόβια δραστηριότητα έχει περισσότερο αντίκτυπο στη μείωση της όρεξης λόγω της μείωσης της ροής του αίματος στο πεπτικό σύστημα και της αύξησης της ροής του αίματος στους μύες που ασκούνται. Ωστόσο, μετά την άσκηση, το πεπτικό σας σύστημα επιστρέφει στη λειτουργία πριν από την άσκηση, το σώμα δροσίζεται και ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται, μαζί με την όρεξη.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η άσκηση παρέχει περισσότερα οφέλη από την απλή καταστολή της όρεξης. Προσθέτει οφέλη σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής ενός ατόμου, ανεξάρτητα από την ένταση που εκτελείται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.