WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο που προκαλεί η δυσανεξία στη λακτόζη


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Νοεμβρίου 2023

Πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο που προκαλεί η δυσανεξία στη λακτόζη
pexels
Πώς να αντιμετωπίσεις τον πόνο που προκαλείται από τη δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάσης, το οποίο διασπά τη φυσική ζάχαρη στα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και διάρροια.

Η άπεπτη λακτόζη ζυμώνεται στο έντερο, προκαλώντας πόνο και οδηγεί στην παραγωγή αερίων που ασκεί πίεση στους κοιλιακούς μύες. Ενώ ο πόνος δυσανεξίας στη λακτόζη συνήθως δεν είναι σοβαρός, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υποσιτισμό και άλλες σοβαρές πεπτικές παθήσεις. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια όταν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε δυσάρεστα συμπτώματα λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Πώς ξέρετε εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη, τη φυσική ζάχαρη στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό προκαλείται από την ανεπάρκεια ενός ενζύμου που ονομάζεται λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση αυτών των σακχάρων.

Η άπεπτη λακτόζη μπορεί να συσσωρευτεί στο στομάχι και να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως:

  • Φούσκωμα

  • Αέρια

  • Κοιλιακό άλγος

  • Ναυτία

  • Διάρροια

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα - ειδικά μετά την κατανάλωση τροφών ή ποτών που περιέχουν λακτόζη - υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε δυσανεξία. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε σίγουρα είναι να κάνετε ένα τεστ δυσανεξίας στη λακτόζη. Αυτό σας βοηθά να προσδιορίσετε σε ποιο βαθμό το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη.

Γιατί η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί πόνο;

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί πόνο και ενόχληση επειδή οι άπεπτες ουσίες στο έντερό σας αρχίζουν να ζυμώνονται. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή αερίου που συσσωρεύεται αργά στο στομάχι σας.

Εάν το σώμα αποτύχει να απελευθερώσει αέρια, τότε αυτά μπορεί να ασκήσουν πίεση στους κοιλιακούς μύες, γεγονός που προκαλεί φούσκωμα, κράμπες και πόνο. Η άπεπτη λακτόζη μπορεί επίσης να τραβήξει νερό στα έντερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας και ακανόνιστων κοπράνων.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο που προκαλείται από τη δυσανεξία στη λακτόζη

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του πόνου λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα— όπως τα δισκία και τα συμπληρώματα ενζύμου λακτάσης — μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα ή αναλγητικά για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την ενόχλησή σας.

Φυσικές θεραπείες

Φυσικές θεραπείες όπως τα προβιοτικά, το τζίντζερ και η μέντα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τη δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν συνήθως στη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου για να βοηθήσουν την πέψη. Με την πάροδο του χρόνου, οι φυσικές θεραπείες μπορεί επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τις εξάρσεις της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Jenny.Gr
pexels

Είναι σοβαρός ο πόνος της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Ενώ ο πόνος της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να είναι άβολος , συνήθως δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως αφυδάτωση και υποσιτισμό.

Ο επίμονος πόνος μπορεί επίσης να υποδεικνύει άλλες σοβαρές καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ( IBS ) ή η κοιλιοκάκη. Αυτές οι καταστάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν επαγγελματία για να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπλοκές υγείας στο μέλλον.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Μπορεί να προληφθεί ο πόνος της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να θεραπεύσετε τη δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα.

Διατροφικές αλλαγές

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη του πόνου είναι να κάνετε διατροφικές αλλαγές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή τροφών που περιέχουν υψηλή ποσότητα λακτόζης - όπως το γάλα και το τυρί. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε αυτά τα τρόφιμα με επιλογές χωρίς λακτόζη.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ανταλλάξετε γαλακτοκομικά προϊόντα με μια επιλογή χωρίς γαλακτοκομικά, όπως ρόφημα βρώμης ή σόγιας. Το γιαούρτι καρύδας είναι επίσης ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κανονικό γιαούρτι.

Συμπληρώματα λακτάσης

Τα συμπληρώματα λακτάσης μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της δυσφορίας, επειδή βελτιώνουν τις πεπτικές ικανότητες του σώματος. Η λήψη συμπληρωμάτων λακτάσης πριν από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λακτόζη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων δυσανεξίας στη συνέχεια. Συνιστάται να μιλήσετε με έναν ειδικό πριν πάρετε αυτά τα συμπληρώματα, για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτουν τις ανάγκες σας.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο έντερό σας και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Εάν έχετε επαρκή καλά βακτήρια, το σώμα σας μπορεί να πέψει πιο εύκολα τις τροφές που περιέχουν λακτόζη, χωρίς να προκληθούν δυσάρεστα συμπτώματα. Μπορείτε να καταναλώνετε προβιοτικά μέσω τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο ή λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.