WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Με αυτή τη διατροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαρτίου 2023

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Με αυτή τη διατροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο
pexels
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό που τρώμε μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει επίσης ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και μέτρια ποσότητα ψαριών φαίνεται να προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, διαπίστωσε ότι μια χορτοφαγική δίαιτα – που περιέχει κυρίως φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει μέτρια ποσότητα ψαριού – σχετίζεται με 45% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με μια διατροφή που περιλαμβάνει κρέας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Loma Linda ανέλυσαν τις δίαιτες σχεδόν 78.000 ανθρώπων και στη συνέχεια τις συνέκριναν με τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου, για να υπολογίσουν τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βρήκαν ότι οι vegan είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο για όλους τους καρκίνους του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους. Οι vegan δεν τρώνε τροφές που προέρχονται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το τυρί, το γάλα και τα αυγά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι χορτοφάγοι είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Γενικά, οι χορτοφάγοι αποφεύγουν να τρώνε κρέας, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η σημασία των φυτικών ινών

Μελέτες έχουν συνδέσει το κόκκινο κρέας, ειδικά το επεξεργασμένο, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το επεξεργασμένο κρέας, το οποίο διατηρείται με κάπνισμα, ωρίμανση, αλάτισμα ή προσθήκη χημικών συντηρητικών. Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνουν μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικο και χοτ ντογκ.

Ταυτόχρονα, τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι φυτικές ίνες τείνουν να προσθέτουν όγκο στο πεπτικό σύστημα, μειώνοντας τον χρόνο που τα απόβλητα ταξιδεύουν μέσω του παχέος εντέρου.

Καθώς αυτά τα απόβλητα περιέχουν συχνά καρκινογόνες ουσίες, μια υψηλή ποσότητα φυτικών ινών μειώνει την ευκαιρία των καρκινογόνων ουσιών να επηρεάσουν τα εντερικά κύτταρα. Όλες οι πηγές φυτικών ινών είναι ωφέλιμες, αν και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια άμεσα διαθέσιμη - και στις περισσότερες περιπτώσεις, νόστιμη – πηγή. Επίσης έχουν πολλαπλά οφέλη σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.

Η μελέτη σημείωσε ότι η μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στα ψάρια και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ήταν ένα καλό παράδειγμα μιας χορτοφαγικής δίαιτας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 43%, σε σύγκριση με μια μη χορτοφαγική διατροφή.

Jenny.Gr
pexels

Πρόσφατα, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές συνέστησε σε όλους τους Αμερικανούς να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή ή μια δίαιτα που να παρέχει περίπου το 30% των θερμίδων της από λίπος. Εκτός από τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά, η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.

Εν κατακλείδι απλώς επιστρέφουμε σε αυτό που μάθαμε με τον καιρό, ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια πραγματικά υγιεινή διατροφή που βοηθάει στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών, όπως καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού, τις καρδιακές παθήσεις κ.α.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.