WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν χάνετε 5 κιλά σε μία εβδομάδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Μαρτίου 2023

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν χάνετε 5 κιλά σε μία εβδομάδα
pexels
Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι δυνατή, αλλά είναι βιώσιμη;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να έχουμε ισορροπημένο βάρος είναι καλό για την υγεία μας. Όμως πολλές φορές αυτή η πεποίθηση οδηγεί στο να θέλουμε να χάσουμε πολλά κιλά σε γρήγορο χρονικό διάστημα και τότε τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα γιατί δεν πρόκειται να έχουμε τα αποτελέσματα που πραγματικά αναζητάμε.

Τι κάνει η γρήγορη απώλεια βάρους στο σώμα σας;

Ναι, είναι απολύτως δυνατό να χάσετε 5 και πιο πολλά κιλά σε μια εβδομάδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα ή ότι θα διαρκέσει. Ας πούμε ότι πλησιάζει το καλοκαίρι ή ένα σημαντικό γεγονός. Φυσικά, θέλετε να δείχνετε καλύτερα. Τίποτα δεν είναι λάθος με αυτό. Όμως τις περισσότερες φορές ακολουθείτε τις συμβουλές διασημοτήτων και των γκουρού της ευεξίας για γρήγορη απώλεια βάρους. Ίσως τρώτε μόνο λαχανικά για μια εβδομάδα. Ή κόβετε όλους τους υδατάνθρακες και ξεκινάτε να γυμνάζεστε υπερβολικά. Και τελικά ίσως χάσατε όντως αυτά τα 5 κιλά μέσα σε μόλις εβδομάδα. Αλλά αυτή η απώλεια βάρους είναι πιθανό να μην είναι μακροπρόθεσμη.

Και αυτό συμβαίνει επειδή η γρήγορη απώλεια βάρους είναι συχνά αποτέλεσμα της απώλειας όχι μόνο λίπους, αλλά και νερού και μυϊκής μάζας. Για να είναι επιτυχής και βιώσιμη η απώλεια βάρους, πρέπει να κάψετε λίπος και να διατηρήσετε τους μυς. Και αυτό θα χρειαστεί χρόνο και αφοσίωση.

Οι επιπτώσεις των αυστηρών διαιτών

Συχνά, η πρώτη μας επιλογή αν θέλουμε να χάσουμε γρήγορα μερικά κιλά είναι να περιορίσουμε σημαντικά τη θερμιδική μας πρόσληψη. Η μείωση των θερμίδων για μικρό χρονικό διάστημα θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στο βάρος σας. Αλλά δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μακροπρόθεσμα. Δεν πρόκειται να μείνετε σε μια δίαιτα 500 θερμίδων για πολύ καιρό. Δεν είναι βιώσιμο. Το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα και θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να σας εμποδίσει να διατηρήσετε αυτό το είδος δίαιτας για μεγάλο χρονικό διάστημα

Αυτές οι προσαρμογές είναι οι αλλαγές στο μεταβολισμό του σώματός σας που έχουν σχεδιαστεί για να σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος. Είναι εξελικτικά προγραμματισμένες άμυνες για να μας προστατεύουν από την απειλή της πείνας.

Έτσι λοιπόν, αφού κάνατε τη δίαιτα για επτά ημέρες και χάσετε αυτά τα 5 κιλά, τι σας μένει; Μια ακόρεστη όρεξη. Χαμηλή ενέργεια. Αδυναμία. Συνολικά: Όλη αυτή στέρηση θα σας οδηγήσει στο να τρώτε περισσότερο και να ασκείστε λιγότερο.

Jenny.Gr
pexels

Δεν είναι η συμβουλή που θέλατε να ακούσετε, αλλά η βιώσιμη απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο. Αυτή είναι η ξεκάθαρη αλήθεια. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα σας στις νέες σας ρουτίνες και να νιώσει άνετα με την ιδέα της απώλειας βάρους.

Η σταδιακή απώλεια βάρους στέλνει σήματα στο σώμα σας ότι όλα πάνε καλά και σας επιτρέπει να πάρετε τον έλεγχο. Το CDC συνιστά να στοχεύσετε να χάσετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Αλλά ακόμα και με αυτή την καθοδήγηση, όλοι θα ανταποκριθούν στην απώλεια βάρους λίγο διαφορετικά, οπότε ακόμα κι αν ένα κιλό την εβδομάδα είναι ο γενικός στόχος, η απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται διαφορετική στον καθένα και αυτό είναι φυσιολογικό.

Να θυμάστε, επίσης, ότι το βάρος σας είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η απώλεια λίπους πρέπει να είναι ο πραγματικός στόχος. Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να αλλάζει ο αριθμός στη ζυγαριά. Αν χτίζετε μύες, θα καίτε λίπος, παρόλο που το βάρος σας θα είναι το ίδιο. Αν έχετε περισσότερους μύες, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι ο μεταβολικός σας ρυθμός θα είναι ανεβασμένος και ότι θα καίτε λίπος. Και θα είστε συνολικά πιο υγιείς, ανεξάρτητα από το αν έχετε φτάσει ή όχι στο νούμερο κιλών που αναζητάτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.